toppen van grove den

Grove Den (Pinus sylvestris)

De Grove Den (Pinus sylvestris) behoort tot de Pijnboomfamilie (Pinaceae). Het is een wintergroene naaldboom. De naalden staan in paren van 2 en worden tot 8 cm lang. De plant is eenhuizig met mannelijke en vrouwelijke bloeiwijzen aan één boom. De bloeitijd is mei-juni. Mannelijke bloemen zijn rood of geel met een cilindrische vorm. Vrouwelijke bloemen zijn geschubd en houtig. De geur en smaak zijn aromatisch en bitter.

Van de Grove Den worden de naalden, de jonge toppen, het hout, de hars en de pollen gebruikt. De jonge toppen worden in het voorjaar geoogst als ze plakkerig zijn en sterk geuren.

De Grove Den wordt vooral culinair en medicinaal ingezet; soms ook cosmetisch. Culinair wordt het bijvoorbeeld gebruikt in kruidenthee of in een honing- of azijntinctuur. Bovendien wordt er ook wijn van gemaakt. De smaak is goddelijk lekker! Medicinaal wordt het traditioneel toegepast bij infecties van de luchtwegen, zoals in hoestsiropen en andere extracten tegen bronchitis, griep en verkoudheid. Daarnaast bevatten dennentoppen aanzienlijke hoeveelheden androgene stoffen, waardoor het aangewend wordt tegen kaalheid bij mannen, voor de bevordering van spiergroei en als antidepressivum. Ten slotte werkt de plant verwarmend, urinedrijvend en ontstekingsremmend bij reumatische aandoeningen, rugklachten en spierpijn.

Grove Den kan in- en uitwendig gebruikt worden. De etherische olie heeft een paar contra-indicaties en interacties met reguliere medicijnen, maar verder kan je de plant veilig gebruiken.

Hieronder vind je enkele inspirerende recepten met Grove Den.

Dennenhoningtinctuur is niet alleen erg lekker – op een warm sneetje brood, in de yoghurt, in vinaigrettes (samen met dennentoppenazijn!) of in stoofpotjes – maar ook medicinaal. Het wordt traditioneel toegepast bij infecties van de luchtwegen en bij griep en verkoudheid. Je kunt er ook andere lekkere kruiden mee combineren die een vergelijkbare werking hebben, bijvoorbeeld Tijm, Gember of Vlier. Bovendien kan je het verder verwerken tot hoestsiroop, samen met Tijm of Vlier.

dennentoppen honingWat heb je nodig?
  • 1 weck- of jampotje van 200 ml
  • 1 handvol plakkerige toppen van de Grove Den
  • 150 ml vloeibare honing
  • Optioneel:
    • Een paar takjes verse of gedroogde Tijm, of
    • 1 cm verse Gember met een stukje biologische citroenschil, of
    • 1 el Vlierbloesem met een stukje biologische citroenschil
Aan de slag!

Stop de dennentoppen in de honing. Voeg naar keuze eventuele andere kruiden toe. Laat de kruiden 2 tot 3 maanden in de honing trekken. Zeef de kruiden uit de honing met een fijne zeef. Bottel de honingtinctuur in een mooie potje van ongeveer 150 ml. Smakelijk!

Kerst is in aantocht en bij veel mensen staat de kerstboom al in volle glorie te pronken. Eigenlijk zijn kerstbomen meestal sparren, maar de echte dennenboom, de Grove Den (Pinus sylvestris), kan je ook op een andere manier tijdens Kerst inzetten: als koekje. De Grove Den verspreidt een subliem aroma dat heerlijk te vangen is in een koekje. Heerlijk bij een kopje kerstthee en een mooi cadeautje voor onder de kerstboom, toch?

Wat heb je nodig?
  • 400 g bloem
  • 300 g (riet)suiker of kokosbloesemsuiker
  • 8 el gemalen dennennaalden of dennenpoeder
  • 1 el citroenrasp
  • 120 g gesmolten boter
  • 3 eieren
  • 1 tl vanillepoeder
  • Kerstvormpjes (dennenboompjes, sterretjes, etc.)
Aan de slag!

Maak het dennenpoeder door een paar handen vol dennennaalden te drogen. Verzamel deze naalden in de natuur en gebruik NIET de naalden van een net gekochte kerstboom. Sparrennaalden zijn wel eetbaar, maar je weet meestal niet hoe kerstbomen in de kwekerij behandeld (lees: bespoten!) zijn. Mix de naalden in een keukenmachine, magic bullet of koffiemolen.

Doe de bloem, suiker, dennennaaldenpoeder en citroenrasp in een kom. Mix de gesmolten boter met de eieren en het vanillepoeder in een andere kom. Voeg dit toe aan de droge ingrediënten en mix goed door elkaar. Rol het deeg uit tot een halve centimeter dik. Steek er vormpjes uit en leg je op een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Bak ze in 10-12 minuten op 170°C. Laat de koekjes afkoelen en serveer ze met een kopje kerstthee.

Deel dit op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *