smalle weegbree

Smalle Weegbree (Plantago lanceolata)

Smalle Weegbree (Plantago lanceolata) is een overblijvende plant uit de Weegbreefamilie (Plantaginaceae). De plant is zeer algemeen in Nederland en België. De plant  heeft een bladrozet met bladeren die 5 tot 7 nerven in de lengterichting hebben. Het blad is smal en staat schuin omhoog. Elke behaarde stengel draagt één veelbloemige aar. Elke bloem heeft 4 kelk- en 4 kroonbladeren. De meeldraden zijn lang en witachtig tot geel. De bloeitijd is van april tot de herfst.

Medicinaal gebruik van Smalle Weegbree

Medicinaal is deze kleine plant al helemaal een reus! De plant heeft een brede werking op allerlei lichaamssystemen. Het is een zeer goed middel bij allergieën door de aanwezigheid van aucubine, een stof die lijkt op histamine. Op het moment dat het lichaam gewend raakt aan kleine hoeveelheden van deze stof, zal het minder heftig reageren op een allergische aanval. Smalle Weegbree is ook inzetbaar bij luchtweginfecties, verkoudheid en hoest. Het silicium in de plant beschermt de weefsels van de luchtwegen en versterkt de longblaasjes, de slijmstoffen beschermen de luchtwegen en dempen de hoest, en de looistoffen doden bacteriën. Daarnaast wordt de plant toegepast bij bacteriële huidinfecties, jeuk en wonden. Bovendien komt Smalle Weegbree ook bij diarree van pas, want de aanwezige looistoffen brochure aanvragen 2stoppen de diarree en de vitaminen en mineralen voorkomen elektrolytenverlies. Tenslotte beschermt de plant de lever en is werkzaam bij urineweginfecties. Deze en andere inhoudsstoffen van wilde planten komen overigens uitvoerig aan bod tijdens de cursus Making sense(s) of herbs.

Smalle Weegbree kan zowel in- als uitwendig gebruikt worden. Het is een veilige plant met weinig contra-indicaties. Pas wel op als je bloedverdunners gebruikt als regulier medicijn, want die kunnen minder effectief worden in combinatie met Smalle Weegbree.

Smalle Weegbree in de keuken

Van de Smalle Weegbree worden vooral de bladeren, maar ook de bovengrondse bloeiende delen, de zaden en soms de wortel gebruikt. Als je het blad culinair wilt gebruiken, bijvoorbeeld in salades, smoothies of als een soort spinazie, dan oogst je ze als ze er fris en stevig uitzien, ergens tussen april en oktober. Het is een lekkere en veelzijdige plant! Trek in een gerecht vol vitamines en mineralen van Smalle Weegbree met subtiele Oosterse smaken? Probeer dan dit recept eens!

RECEPT: Warme Oosterse weegbreesalade

Wat heb je nodig voor 2 personen?

Weegbree salade

  • 1 fijngesneden ui
  • 500 g vers blad van Smalle Weegbree, dwars gesneden
  • 1 fijngehakt teentje knoflook
  • 4 el sesamolie
  • 2 el sojasaus
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • Een flinke snuf Keltisch zeezout
  • 2-3 el geroosterde sesamzaadjes
Aan de slag!

Rooster de sesamzaadjes in een droge pan tot ze goudbruin zijn. Fruit de ui in 1 el sesamolie, in een wok of diepe pan. Snijd de bladeren van de Smalle Weegbree in kleine stukken, dwars over de nerven. Smoor het blad een paar minuten in de pan en kruid met korianderpoeder, komijnpoeder en Keltisch zeezout. Haal het uit de pan en doe het in een kom of op een bord. Vermeng in een kommetje 1 el sesamolie met de sojasaus en de knoflook. Giet het over de Weegbree. Strooi ten slotte de geroosterde sesamzaadjes er overheen en serveer meteen. Lekker!

Deel dit op

2 Reacties

  1. Jehane
    | Beantwoorden

    Fijn om een beetje door jouw kenniswoud te struinen. stevige bomen met een bloemige bodem. Dank je wel, ik heb me laten inspireren.

    • Scent & Spice
      | Beantwoorden

      Bedankt en graag gedaan! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *