Bijvoet (Artemisia vulgaris)

Bijvoet (Artemisia vulgaris) is een lid van de Composietenfamilie (Asteraceae). Het is een echte zomerplant, met een heerlijke geur die vrijkomt als je de bloemknoppen tussen je vingers kneust. De stengel is 60-120 cm lang met vaak een roodachtige kleur. De onderzijde van het blad is witviltig behaard. De bloem is bruinachtig geel. De hoofdjes vormen samen een pluim, die van juli tot september in bloei staat. Het is familie van Absintalsem (Artemisia absinthium), maar de smaak is veel minder bitter. Zowel het blad en de wortel als de bloemknoppen en bloemen worden gebruikt.

BijvoetDe plant wordt zowel culinair als medicinaal toegepast. Er kan thee gezet worden van de wortel, het blad en de bloemknoppen. Het blad en de bloemknoppen worden daarnaast gebruikt in kruidenbitters en likeuren. Bovendien kan het blad als groente gegeten worden. Medicinaal wordt Bijvoet gebruikt om onregelmatige menstruatie en menstruatiepijnen tegen te gaan. Verder is de plant in gebruik als medicijn bij een waaier aan klachten zoals depressie, nervositeit, jicht, blauwe plekken, verkoudheid, bronchitis en astma. Vanwege de aanwezige bitterstoffen bevordert de plant de spijsvertering en wordt ingezet bij maag- en darmklachten. Bijvoet kan gerookt worden met hetzelfde effect als marihuana, alleen dan heel licht. Langdurig gebruik op deze manier wordt sterk afgeraden, omdat het schade kan toebrengen aan het zenuwstelsel.

Bijvoet kan in- en uitwendig gebruikt worden. Het is een vrij veilige plant. De etherische olie bevat thujon, maar in zulke kleine hoeveelheden dat er bij normale doses geen problemen optreden. Thujon kan leiden tot duizeligheid, buikpijn en in grote hoeveelheden zelfs de dood. Gebruik tijdens de zwangerschap wordt afgeraden, vanwege de baarmoederstimulerende werking. Bijvoetpollen kunnen in augustus en september hooikoortsachtige klachten veroorzaken. Deze allergie gaat vaak samen met een allergie voor andere planten zoals selderij, peterselie, venkel en anijs (kruisallergie).

Wat heb je nodig?
  • 700 ml volle melk of amandelmelk
  • Een handvol bladeren en bloemen van Bijvoet
  • 60 g (kokosbloesem)suiker
  • 8 g agar agar
  • Een snuf zeezout
  • 50 ml rozenwater
  • Eetbare bloemen als versiering
Aan de slag!

Doe alle ingrediënten, behalve het rozenwater, in een pannetje en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat het ongeveer 20 minuten sudderen tot de agar agar opgelost is. Zeef de plantendelen uit de melk. Voeg het rozenwater toe en roer goed door elkaar. Giet de panna cotta in kleine kommetjes. Zet ze in de koelkast tot de panna cotta opgesteven is. Serveer met eetbare bloemen of een takje Bijvoet.

Wafels zijn op zichzelf al een lekkernij, maar je kunt er een aparte, kruidige twist aan geven door er Bijvoet en Rode Klaver aan toe te voegen, twee zomerkruiden. Het onderstaande recept neemt Oud-Hollands wafeldeeg als uitgangspunt, maar je kunt als basis ook je eigen wafeldeeg gebruiken. Een echte Wilde Wafel!

Wat heb je nodig?

Wafels

  • 250 g tarwemeel
  • 15 g verse gist of 7 g droge gist
  • Een snuf zout
  • 1 tl kokosbloesemsuiker of honing
  • 165 ml volle (rauwe) melk
  • 165 ml water
  • 3 eieren
  • 100 g gesmolten roomboter
  • Zeste van 1/2 citroen
  • Een klein handje fijngesneden bladeren van Bijvoet
  • 10 fijngesneden bloemen van Rode Klaver
Aan de slag!

Giet de melk in een pannetje en verwarm tot het lauw is. Los de gist met de suiker of honing op in de lauwe melk. Doe het zout in een kom en zeef het tarwemeel er overheen. Giet het gistmengsel erbij en roer het goed door elkaar. Voeg de eieren, het water, de gesmolten boter en de zeste toe en roer tot je een homogeen beslag hebt. Voeg de Bijvoet en Rode Klaver toe en roer het geheel goed door elkaar. Laat het beslag een uur afgedekt rusten op een warme plek. Maak de wafels door steeds een pollepel beslag in het geoliede wafelijzer te gieten en laat rustig bakken tot ze goudbruin en gaar zijn. Lekker met verse aardbeien, slagroom of chocoladesaus, maar ook als bijgerecht bij een vleesgerecht zijn ze niet te versmaden.

Azijn van Wilde Peen en Bijvoet is lekker in vinaigrettes en dressings of in stoofpotjes. Voor wat extra pit en diepgang kan je er zwarte peper en jeneverbes aan toevoegen. Je kunt zelf kiezen welke azijnsoort je gebruikt. Natuurazijn heeft de meest “neutrale” smaak, zodat je ook echt de planten goed proeft als de azijn klaar is. Appels bevatten van nature appelzuur, wat samen met magnesium in ons lichaam, erg goed helpt tegen pijn en vermoeidheid.

Wat heb je nodig?
  • 1 weckpot van 200 ml
  • 2 schermen van Wilde Peen
  • 1 el bloemen of zaden van Bijvoet
  • 150 ml azijn
  • Optioneel: 3 bolletjes zwarte peper en 3 bolletjes jeneverbes
Aan de slag!

Voor het maken van gearomatiseerde azijn gebruik je best een weckpot of een glazen pot met een plastic deksel. De azijn kan immers reageren met het metalen deksel van jampotten en gaan roesten. Stop de plantendelen in het potje, eventueel samen met zwarte peper en jeneverbessen. Giet de azijn bij de plantendelen en sluit de pot af. Laat de azijn minstens 2 weken trekken. Hoe langer, hoe smaakvoller. Je kunt de plantendelen uit de azijn zeven met een koffiefilter of kaasdoek, of ze er gewoon in laten zitten. Smakelijk!

Deel dit op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *