Crèmes zijn huidsmeersels die in de cosmetica en geneeskunde gebruikt worden met een specifiek doel voor ogen. In de cosmetica wordt een crème ingezet om de huid te reinigen, te beschermen tegen invloeden van buitenaf of te laten stralen, terwijl ze in de geneeskunde worden gebruikt als medium om geneeskrachtige stoffen op de huid te laten inwerken. Denk bijvoorbeeld aan een crème tegen spierpijn. Een crème is een emulsie van een water- en een vetcomponent. Aangezien water en vet van nature niet mengen – vet blijft immers als een laagje boven op water staan – wordt er een emulgator toegevoegd die ervoor zorgt dat er een mooi glad mengsel ontstaat. Een crème is trouwens niet hetzelfde als een zalf. Een zalf heeft geen watercomponent, waardoor er ook geen emulgator nodig is. Dit maakt de bereiding van een zalf wat eenvoudiger dan creme maken.

zelfgemaakte dagcrème
© Minneboo Fotografie
Nicole Minneboo

Het bereiden van een crème is een proces met meerdere stappen. Aangezien een crème een emulsie is van vet en water, zal je eerst een vet- en watercomponent moeten maken. Daarvoor kan je gewoon water en een pure olie kiezen zoals olijfolie of jojobaolie, maar het is natuurlijker veel interessanter om beide componenten te verrijken met inhoudsstoffen van planten die een verzachtende of voedende werking hebben op de huid, zoals Goudsbloem en Grote Klis. Een huidtype is aangeboren en wordt bepaald aan de hand van de talgproductie en hoe de huid reageert op externe factoren. Er zijn drie brede categorieën te onderscheiden, namelijk een normale, droge en vette huid. Daarnaast kan je huid gevoelig en snel geïrriteerd zijn of last hebben van aandoeningen zoals acne. Ook een gecombineerde huid met droge en vette zones is mogelijk. Als je een droge, rijpe of gevoelige huid hebt, gebruik je liefst een niet drogende olie, terwijl je met een vette of onzuivere huid beter wél voor een drogende olie kiest. Als je een normale huid hebt, is de keuze het grootst. 

Schiften

Tijdens het zelf maken van creme kunnen er een aantal zaken fout gaan. Meestal gaat het om schiften van de crème. Het lijkt dan alsof er kleine brokjes vet in de vloeistof drijven die niet meer mengen. Dat is ontzettend balen, zeker als het dure ingrediënten betreft. In de workshop leer je hoe je het schiften van crème kunt voorkomen en verhelpen en nog een groot aantal tips en trucs waarmee je zelf heerlijke crème kunt maken.

Ben jij ook benieuwd hoe je zelf natuurlijke creme kunt maken? Wil je leren hoe je een crème zonder microplastics en parabenen kunt maken, met kruiden en oliën die speciaal zijn aangepast aan jouw huid en lichaam? 

In de workshop dagcrème en gezichtsserum leer je zelf creme maken met uitsluitend natuurlijke ingrediënten en kruiden die speciaal zijn aangepast aan jouw huidtype. Zelf creme maken is niet moeilijk, maar het vereist wel wat handigheid. In de workshop dagcrème en gezichtsserum kun je leren crème te maken, krijg je verschillende recepten en leer je wat je moet doen als er iets mis gaat. Je gaat in de workshop natuurlijk ook zelf aan de slag, want alleen dan kun je de vereiste handigheid verkrijgen. Tot ziens bij één van de workshops!