Zelf natuurlijke deodorant leren maken? 

De laatste tijd is er een steeds grotere aandacht voor de mogelijk schadelijke gevolgen van commerciële deodorants en sommige mensen experimenteren daarom met het zelf maken van natuurlijke deodorant, zonder aluminium of parabenen. Soms is deze zelfgemaakte natuurlijke deodorant echter nauwelijks effectief of worden er ingrediënten gebruikt die huidirritatie en andere problemen kunnen veroorzaken. In de workshop natuurlijke deodorant maken van Scent & Spice leer je drie soorten zelfgemaakte, effectieve en natuurlijke deodorant te maken zonder parabenen en aluminium. In de workshop natuurlijke deodorant maken we een deodorant spray, een deostick en een roll-on deodorant. In dit artikel vind je wat achtergrondinformatie, maar in de workshop zelf krijg je een veel uitgebreidere handleiding met nog veel meer informatie.

Deodorant en zweet

Zweet is licht zuur met een pH-waarde van tussen de 4,5 en 7. Hoewel transpiratie een natuurlijke reactie van het lichaam is, wordt zweten in het dagelijks leven niet gewaardeerd. Dit komt omdat zweten bijdraagt aan lichaamsgeur. De geur ontstaat door de werking van nuttige bacteriën op de huid die het zweet afbreken. Een manier om de lichaamsgeur tegen te gaan is het wassen van het lichaam, een andere optie is het gebruik van een deodorant of antitranspirant. 

Ingredienten van commerciële deodorants

Commerciële deodorants liggen tegenwoordig sterk onder vuur, omdat er geruchten circuleren dat ze borst- en lymfeklierkanker zouden kunnen veroorzaken. Het verhaal is ooit in de wereld gekomen door een spam-email uit 1999. Er wordt ondertussen wel veel onderzoek gedaan, maar vooralsnog is er geen bewijs gevonden. Toch is het interessant om naar de ingrediëntenlijst van commerciële deodorants te kijken, omdat ze vaak stoffen bevatten die een problematische werking op de huid of de gezondheid kunnen hebben. Bovendien is deodorant een middel dat dagelijks aangebracht wordt onder de oksels, een plek waar zich veel gevoelige borst- en lymfeklieren en lymfeknopen bevinden. Het is dus belangrijk om er erg voorzichtig mee om te springen.

Actieve stoffen die in de meeste deodorants worden gevonden, zijn natriumstearaat, natriumchloride en stearylalcohol. Deze zijn onschadelijk en leveren meestal geen problemen op. Naast deze grotendeels onschuldige ingrediënten, worden er in de recepten ook vaak stoffen gebruikt die problemen op kunnen leveren voor de huid of de gezondheid. Een aantal van de meest besproken ingrediënten zijn:

Zelf je eigen natuurlijke deodorant maken?

Het is niet voor niks dat er allerlei sterk werkende ingrediënten gebruikt worden in commerciële deodorants. Het is namelijk niet zo makkelijk om zelf een goed werkende deodorant te maken met uitsluitend natuurlijke ingrediënten die ook nog eens onschadelijk is voor je huid, je gezondheid en het milieu. Eén van de oorzaken is dat er relatief weinig onderzoek is gedaan naar de zweetremmende effecten van planten.

Wel zijn er een aantal plantaardige middelen die traditioneel gebruikt worden om zweten tegen te gaan, geuren te verdrijven of bacteriën te bestrijden. In de workshop natuurlijke deodorant gaan we deze ingrediënten combineren en toepassen. Ben jij ook benieuwd hoe je zelf een natuurlijke deodorant kunt maken? Wil je leren hoe je deodorant zonder aluminium en parabenen kunt maken, met kruiden en oliën die speciaal zijn aangepast aan jouw voorkeuren? Ben je bang dat zelfgemaakte deodorant niet zo effectief is in het onderdrukken van het zweten? 

In de workshop natuurlijke deodorant bespreken we de problemen die deze ingrediënten kunnen veroorzaken en behandelen we verschillende natuurlijke alternatieven die geen huidirritatie tot gevolg hebben. Zo wordt in veel zelfgemaakte deodorants bijvoorbeeld gebruik gemaakt van grote hoeveelheden natriumbicarbonaat, ook wel baking soda of baksoda genoemd. Baking soda is echter geen onschuldige stof en kan sterk reageren met andere stoffen in de deodorant en je huid. Ontstoken oksels zijn dus geen tijdelijk gevolg tijdens het 'detoxen' van je lichaam met natuurlijke deodorant, zoals op verschillende websites wel eens beweerd wordt, maar een bekende bijwerking van natriumbicarbonaat/baking soda. Andere mensen gebruiken pure kokosolie als deodorant, maar naar mijn mening is dat weinig of niet effectief. In de workshop ga ik dieper in op de werking en mogelijke bijwerkingen van baking soda en andere toevoegingen, zodat je zelf een natuurlijke deodorant kunt maken die speciaal is aangepast aan jouw lichaam en je geen ontstoken oksels bezorgt.

Zelfgemaakte, natuurlijke deodorant zonder aluminium en parabenen
Deostick van natuurlijke ingrediënten en kruiden

 

Natuurlijk ben ik ook benieuwd naar jouw ervaringen met zelfgemaakte deodorant? Heb je zelf wel eens natuurlijke deodorant gemaakt? Ik ben benieuwd, misschien komen we elkaar eens tegen tijdens een workshop!