Crèmes worden in de cosmetica en geneeskunde gebruikt met een specifiek doel. In de cosmetica wordt een handcrème ingezet om de huid van je handen te voeden, te beschermen tegen invloeden van buitenaf en zachter aan te laten voelen, terwijl ze in de geneeskunde worden gebruikt om geneeskrachtige stoffen in de huid op te laten nemen. Crème is een emulsie van een water- en een vetcomponent. Water en vet mengen van nature niet, het vet blijft als een laagje boven op water staan. Daarom wordt er een emulgator toegevoegd die ervoor zorgt dat er een mooi glad mengsel ontstaat: een crème. Een handcrème is trouwens niet hetzelfde als een zalf, want dat is wat eenvoudiger.

Hoe maak je zelf handcrème?

Een crème is een bereiding in meerdere stappen. Aangezien een handcrème een emulsie is van vet en water, zal je eerst een vet- en watercomponent moeten maken. Daarvoor kan je water of een pure olie kiezen, maar het is interessanter om beide componenten te verrijken met inhoudsstoffen van planten die een verzachtende of voedende werking hebben op de huid van de handen. Verschillende plantaardige oliën zoals avocado-olie of amandelolie hebben een verschillend effect op de huid en in de workshop behandel ik daarom opties die kunt toepassen. Misschien heb je last van droge handen, kloofjes of krijg je je handen in de winter niet warm. Met de verschillende ingrediënten maak je een natuurlijke handcrème die speciaal is aangepast aan jouw behoefte!

flesjes olie
Zuivere oliën, zonder toevoegingen

Schiften

Tijdens het bereiden van een handcrème kunnen er een aantal zaken fout gaan, zoals schiften. Als een crème schift lijkt het alsof er kleine brokjes vet in de vloeistof drijven die niet meer mengen. Dat is natuurlijk balen, zeker als het om kostbare inhoudsstoffen gaat. In de workshop leer je hoe je het schiften van handcrème kunt voorkomen en verhelpen. 

Zelf natuurlijke handcrème maken?

Ben jij ook benieuwd hoe je zelf een natuurlijke handcrème kunt maken? Wil je leren hoe je handcrème zonder conserveringsmiddelen en parabenen kunt maken, met kruiden en oliën die speciaal zijn aangepast aan jouw handen? Ben je bang dat zelfgemaakte handcrème niet zo effectief is als commerciële handcrèmes uit de winkel? 

In de workshops leer je natuurlijke handcrème maken met uitsluitend plantaardige ingrediënten en kruiden, maar komen ook andere onderwerpen aan bod!