Behoedzaam meng je het Berkensap en het zelfgemaakte Oranjebloesemwater bij de Weegbree- en Kamilleolie. De mixer ronkt en je kijkt met spanning naar wat er in de kom gebeurt. In een mum van tijd verandert de brij in een zijdezachte en heerlijk geurende crème. Je glimlacht, zelfvoldaan en opgetogen. Natuurlijk werkt dit. En je weet zelfs waarom! Wie had kunnen denken dat je scheikunde ooit nog leuk zou vinden? Kom maar op met die Citroendeodorant en Dennentoppenazijn. Piece of cake! Over cake gesproken. Rozencake met Kardemomcrumble lijkt me ook verrukkelijk. Dat wordt mijn volgende experiment.

Wat is Scent & Light?

Scent & Light zijn cursussen en workshops over de werking, verwerking en beleving van kruiden. In de cursussen ligt de nadruk op een combinatie van kennis en verwerkingstechnieken, terwijl de workshops vooral gericht zijn op het verwerven van vaardigheden. Inhoudelijk wordt er down-to-earth gewerkt met chemische inhoudsstoffen van planten. Op basis daarvan wordt uitgelegd waarom planten zo interessant en nuttig zijn. Eeuwenoude tradities worden gecombineerd met wetenschappelijke kennis uit de chemie, farmacologie, etnobotanie, ecologie en voedingsleer. Je maakt kennis met planten en leert ze op ambachtelijke wijze verwerken tot nuttige gebruiksproducten. Je gaat het allemaal zelf doen, met je handen in de kruiden, zodat je voeling krijgt met geuren, kleuren en texturen. Wat dacht je bijvoorbeeld van kruidige Lavendelsiroop, ontspannende massageolie met Walnoot en Kleefkruid, geurige Saliezeep of rustgevende Valeriaantinctuur? Bovendien worden er inzichten geboden om kruiden meer te integreren in je leven met aandacht voor puur genieten, ambachtelijkheid en duurzaamheid. Laat je brein en je vingers kraken!

Welk resultaat kan je verwachten?

De kennisintensieve cursussen en praktische workshops voorzien in een behoefte aan ontspanning, ambachtelijkheid, duurzaamheid, zelfvoorziening en creativiteit. Aan het einde van een cursus bezit je grondige kennis over gebruik, werking, verschillende verwerkingsmethodes en beleving van kruiden en ben je in staat om zelf een scala aan producten samen te stellen. Een workshop leert je dan weer enkele specifieke kruidenproducten zelf te maken. De cursussen en workshops maken je bewust van wat je allemaal kunt doen met planten en leren je op een meer respectvolle manier kijken naar je omgeving en naar ambachtelijk gemaakte producten. Door producten zoals deodorant, kruidenbitter, gezichtsserum of dagcrème zelf te maken, weet je precies wat je erin stopt, ben je creatief bezig en bespaar je ook nog eens op je maandelijkse uitgaven. Bovendien biedt het ontspanning in een wereld die bol staat van prestatiedruk en spreekt het hersendelen aan die normaal mogelijk minder aan bod komen. Daardoor word je creatiever en leer je out-of-the-box denken. Dit creëert ruimte om vastgeroeste gewoontes te doorbreken en nieuwe dingen te proberen. Geniet, leer en experimenteer met kruiden!