Een scrub is een verzorgingsproduct om je huid te reinigen en dode  huidcellen te verwijderen. Daardoor komen nieuwe huidcellen aan de oppervlakte, waardoor je huid zachter en stralender wordt. De frissere kleur wordt ook veroorzaakt doordat de huid beter doorbloed wordt door de wrijvende bewegingen. Daarnaast voorkom je oneffenheden en verstoppingen van poriën en haarzakjes, verdwijnen puistjes en pukkeltjes en ga je ingroeiende haren tegen. Bovendien worden andere verzorgingsproducten zoals crèmes of lotions na een scrubbeurt beter opgenomen door de huid.

Kruidenscrub
Een natuurlijke scrub op basis van kruiden en andere plantaardige ingrediënten

De frequentie van je scrubbeurten pas je aan op je huidtype. Een vette huid kan je vaker scrubben dan een droge en dunne huid. Gebruik het zeker niet elke dag. Eén keer per week is meer dan voldoende. Voor mensen met een droge of gevoelige huid is een keer of twee per maand genoeg. Omdat de korrels in de scrub al ruw zijn, is het voldoende om deze zachtjes op je huid te wrijven.

Een scrub heeft als basis een ingrediënt met een korrelige structuur. Dit kan zout of suiker zijn, maar ook andere ingrediënten zijn mogelijk. Hoe dunner en gevoeliger de huid, hoe fijner de korrels. Omdat de huid van je gezicht veel dunner en gevoeliger is dan bijvoorbeeld de huid op je benen, gebruik je daarvoor altijd een speciale gezichtsscrub. De huid op je lichaam kan wat grovere korrels hebben. Er bestaat zelfs speciale scrub voor je handen en voeten.

Aan commerciële scrubs worden vaak synthetische kleur- en/of geurstoffen en microplastics toegevoegd. Microplastics zijn kleine plastic deeltjes. Deze kunnen door je huid dringen en in je lichaam schade aanrichten. Bovendien komen ze via het afvalwater in het milieu terecht, waar ze ook weer problemen kunnen veroorzaken. Producten met microplastics beschrijven op het etiket dat er polyethyleen (PE), polypropyleen (PP) of polyethyleentereftalaat (PET) in zit. Probeer deze producten te vermijden. Of beter: maak zelf je eigen natuurlijke scrub op basis van kruiden, een echte zelfgemaakte kruidenscrub!

In de workshop dagcrème en kruidenscrub van Scent & Spice leer je zelf een natuurlijke kruidenscrub te maken die speciaal is aangepast aan jouw huidtype, met uitsluitend plantaardige ingrediënten. Schrijf je snel in en maak kennis met de fascinerende wereld van kruiden en plantaardige ingrediënten!