De winter is nu echt begonnen. Het seizoen van staalblauwe luchten en knisperend witte grassprietjes, rode wangen en warme wijn, vuurkorven en brandende kaarsjes. Zelf kruip ik graag onder een dekentje met een kop spicy chocolademelk en een inspirerend boek, gezellig omringd door geliefden en een heleboel kaarsen. Toch deed ik dit laatste nooit. Ik vond kaarsen wel gezellig, maar de roet uit normale paraffine- en stearinekaarsen hield me tegen, omdat ze een Kaarsaanslag plegen op je longen en dus je gezondheid. En ja, ook op je interieur. Zet je gordijnen maar eens in een emmer water na feestdagen vol kaarslicht en je begrijpt wat ik bedoel. Paraffinekaarsen worden gemaakt van aardolie en bruinkoolteer. Ze geven niet alleen rook en roet af, maar bij de verbranding komen ook benzeen, zink, lood en synthetische aroma’s vrij. Benzeen is een carcinogene (=kankerverwekkende) stof die je liever niet in je huiskamer laat ronddansen. Als je paraffinekaarsen gebruikt, zorg er dan in ieder geval voor dat je je kamer goed ventileert.

Omdat ik me toch graag wilde omringen met vlammetjes, heb ik gezocht naar een alternatief. Eerst kwam ik uit bij bijenwas. Bijenwaskaarsen zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten die geleverd worden door honingbijen. De voordelen ervan zijn dat ze vrijwel geen rook geven, een natuurlijk lekkere geur verspreiden en een gunstige invloed hebben op het luchtwegstelsel omdat ze negatieve ionen produceren die helpen tegen bacteriën, schimmels, stof en virussen. De negatieve lading die aan de verbrandingsgassen wordt meegegeven, zorgt er namelijk voor dat stofdeeltjes en geuren in de lucht zich met elkaar binden tot zwaardere deeltjes en naar beneden zweven. Zo worden ze uit de lucht gevangen. Bovendien branden ze langer dan paraffinekaarsen en helpen ze bijenpopulaties in stand te houden. Prima optie dus!

Toch ging mijn zoektocht verder, omdat ik naast bijenwas ook met plantaardige grondstoffen wilde experimenteren. Zo kwam ik uit bij sojakaarsen, gemaakt van sojawas. Daar had ik al meteen een probleem mee, omdat ik uit eigen ervaring in Latijns-Amerika weet hoeveel menselijk en milieuleed gepaard gaat met de productie van soja. Als je hiermee aan de slag gaat, let er dan op dat je echt duurzaam geproduceerde sojawas gebruikt. Zelf ben ik uiteindelijk begonnen aan een experiment met koolzaadwas. Omdat koolzaad in Europa geproduceerd wordt, moet het een minder lange weg afleggen, waardoor het een milieuvriendelijker alternatief is dan soja. Bovendien is het GMO-vrij. Koolzaadwaskaarsen geven weinig roet af, worden goed verdragen door mensen met luchtwegproblemen en vlekken zijn gemakkelijk te verwijderen met water en zeep. Koolzaadwas bestaat uit kleine ronde crèmekleurige pastilles. Er zijn verschillende soorten op de markt. Zorg ervoor dat je duurzaam geproduceerde koolzaadwas koopt met een laag smeltpunt van rond de 46 graden Celsius.

Koolzaadwaskaarsen zijn makkelijk om te maken, zeker ook samen met kinderen. En niets leuker dan samen je zelfgemaakte kaarsen aan te steken en te genieten van de gezelligheid! Of nog beter: blaas je eigen verjaardagskaarsjes uit! Kijk hier voor een recept.

Deel dit op