Wil jij weten hoeveel je over kruiden en planten weet? Test hier je kennis over kruiden, planten en hun gebruik. Deze quiz van Scent & Spice is kruidig én pittig tegelijk. Beantwoord alle 8 vragen en deel je resultaat op Facebook, Twitter, Google+, of vermeld je score in de reacties. Veel succes!

Vraag 1: Welke bloem kun je eten?

Madeliefje is eetbaar, Vingerhoedskruid is zeer giftig en de Gevlekte orchidee is wettelijk beschermd. Met een paar zelfgeplukte Madeliefjes in je salade of op je zomerse groentensoep maak je een feestje van elke maaltijd!

Vraag 2: Mag dat eigenlijk wel, planten, bessen en paddenstoelen plukken?

In Nederland en Vlaanderen mag je niets uit de natuur meenemen, tenzij je toestemming hebt van de terreineigenaar (bijvoorbeeld Staatsbosbeheer, Natuurpunt of een particulier). Dat geldt voor planten en dieren, maar zelfs voor takjes of bladeren. In de praktijk wordt vaak wel een oogje dichtgeknepen als je alleen voor eigen gebruik plukt. Beschermde planten plukken, zoals de Gevlekte orchidee, is altijd verboden!

Vraag 3: Uit welke plant werd de voorloper van Aspirine gewonnen?

Aspirine (acetylsalicylzuur (opent in een nieuw tabblad) werd voor het eerst geïsoleerd uit de bast van de Wilg. In Moerasspirea, waar Aspirine naar vernoemd is, ziten vergelijkbare stoffen die ook koortsverlagend werken. Spirulina is een blauwgroene zoutwateralg die wordt gebruikt als voedingssupplement, omdat het rijk is aan vitaminen, eiwitten, essentiële aminozuren en vetzuren, en verschillende mineralen. Met Aspirine heeft het niets te maken.

Vraag 4: Hoe heet deze plant waarvan je een lekkere pesto kunt maken?

Van Daslook kun je ook een heerlijke pesto maken, maar dit is Zevenblad. De bloemschermen van Fluitenkruid lijken wat op Zevenblad, maar het blad is duidelijk verschillend. Onder "Leesvoer" vind je nog een ander recept met Zevenblad... Eet smakelijk!

Vraag 5: We gaan wildplukken... maar wat is niet zo'n goed idee?

Sommige paddenstoelen zijn giftig in combinatie met alcohol, maar de Grote parasolzwam kun je met een gerust hart verorberen in combinatie met wijn. Het vruchtvlees van de taxusbessen (zaadmantel, voor de nauwkeurigheid) is eetbaar en lekker, in tegenstelling tot alle andere delen van de plant (pitjes, blaadjes en takken) die ZEER giftig zijn. Smeerwortelthee is een traditionele behandeling bij verschillende kwalen, maar is waarschijnlijk niet zo gezond omdat het stoffen bevat die je lever kunnen beschadigen. Uitwendig gebruik van smeerwortel geeft in ieder geval geen problemen, bijvoorbeeld als zalf.

Vraag 6: Waarom wordt vaak alcohol gebruikt om werkzame stoffen uit planten te halen?

Eigenlijk zijn alle drie de antwoorden een beetje goed, maar het tweede antwoord is het best: In alcohol kunnen polaire en apolaire stoffen opgelost worden. Dit betekent dat je er zowel water- als vetoplosbare stoffen in kunt oplossen. Soms smaakt het resultaat ook beter (kruidenbitters!) en helpt het de inhoudsstoffen tegen afbraak te beschermen.

Vraag 7: Van welke tropische plant is dit de bloem?

De afgebeelde bloem is van de Gemberplant. Maar, wat je misschien niet wist is dat Banaan ook ingedeeld wordt in de orde van Gemberachtigen, dus eigenlijk zijn het neefjes (of nichtjes?). De bloem van de Ananas lijkt enigszins op die van Gember, maar botanisch zijn ze erg verschillend.

Vraag 8: Bitterstoffen zijn goed voor de spijsvertering. Maar welke plant bevat GEEN bitterstoffen?

Venkelzaad is, net als de andere planten, erg goed voor de spijsvertering, maar het bevat geen bitterstoffen. Wil je meer weten over bitterstoffen en andere inhoudsstoffen van planten? Dan is de cursus "Making sense(s) of herbs" echt iets voor jouw. Schrijf je nu in, of kijk eens tussen de andere cursussen en workshops van Scent & Spice.

 

Deel dit op
  • 86
    Gedeeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *