Wil jij weten hoeveel je over kruiden en planten weet? Test hier je kennis over kruiden, planten en hun gebruik. Deze quiz van Scent & Spice is kruidig én pittig tegelijk. Beantwoord alle 8 vragen en deel je resultaat op Facebook, Twitter, Google+, of vermeld je score in de reacties. Veel succes!

Vraag 1: Welke bloem kun je eten?

Correct! Wrong!

Madeliefje is eetbaar, Vingerhoedskruid is zeer giftig en de Gevlekte orchidee is wettelijk beschermd. Met een paar zelfgeplukte Madeliefjes in je salade of op je zomerse groentensoep maak je een feestje van elke maaltijd!

Vraag 2: Mag dat eigenlijk wel, planten, bessen en paddenstoelen plukken?

Correct! Wrong!

In Nederland en Vlaanderen mag je niets uit de natuur meenemen, tenzij je toestemming hebt van de terreineigenaar (bijvoorbeeld Staatsbosbeheer, Natuurpunt of een particulier). Dat geldt voor planten en dieren, maar ook voor takjes of bladeren. In de praktijk wordt wildplukken vaak wel gedoogd en wordt er een oogje dichtgeknepen als je alleen voor eigen gebruik plukt ("niet meer dan een champginonbakje"). Beschermde planten plukken, zoals de Gevlekte orchidee, is natuurlijk altijd verboden!

Vraag 3: Uit welke plant werd als eerste de voorloper van Aspirine gewonnen?

Correct! Wrong!

Uit Moerasspirea werd als eerste Salicylzuur geïsoleerd. Dit werd al snel op grote schaal als pijnstiller gebruikt. In 1899 werd er door Bayer een synthetisch derivaat (Acetylsalicylzuur) op de markt gebracht. Dit werd Aspirine genoemd. Salicylzuur komt overigens ook in de Wilgenfamilie voor. Spirulina is een blauwgroene zoutwateralg die wordt gebruikt als voedingssupplement, omdat het rijk is aan vitaminen, eiwitten, essentiële aminozuren en vetzuren, en verschillende mineralen. Met Aspirine heeft het niets te maken.

Vraag 4: Hoe heet deze plant waarvan je een lekkere pesto kunt maken?

Correct! Wrong!

Van Daslook kun je ook een heerlijke pesto maken, maar dit is Zevenblad. De bloemschermen van Fluitenkruid lijken wat op Zevenblad, maar het blad is duidelijk verschillend. Onder "Leesvoer" vind je nog een ander recept met Zevenblad... Eet smakelijk!

Vraag 5: We gaan wildplukken... maar wat is niet zo'n goed idee?

Correct! Wrong!

Sommige paddenstoelen zijn giftig in combinatie met alcohol, maar de Grote parasolzwam kun je met een gerust hart verorberen in combinatie met wijn. Het vruchtvlees van de taxusbessen (zaadmantel, voor de nauwkeurigheid) is eetbaar en lekker, in tegenstelling tot alle andere delen van de plant (pitjes, blaadjes en takken) die ZEER giftig zijn. Smeerwortelthee is een traditionele behandeling bij verschillende kwalen, maar is niet zo gezond omdat het stoffen (pyrrolizidine alkaloiden) bevat die je lever kunnen beschadigen. Uitwendig gebruik van smeerwortel geeft in ieder geval geen problemen, bijvoorbeeld als zalf.

Vraag 6: Waarom wordt vaak alcohol gebruikt om werkzame stoffen uit planten te halen?

Correct! Wrong!

Eigenlijk zijn alle drie de antwoorden goed, maar het tweede antwoord is het beste: In alcohol kunnen polaire en apolaire stoffen opgelost worden. Dit betekent dat je er zowel water- als vetoplosbare stoffen in kunt oplossen. Soms smaakt het resultaat ook beter (kruidenbitters!) en helpt het de inhoudsstoffen tegen afbraak te beschermen.

Vraag 7: Van welke tropische plant is dit de bloem?

Correct! Wrong!

De afgebeelde bloem is van de Gemberplant. Maar, wat je misschien niet wist is dat Banaan ook ingedeeld wordt in de orde van Gemberachtigen, dus eigenlijk zijn het neefjes (of nichtjes?). De bloem van de Ananas lijkt enigszins op die van Gember, maar botanisch zijn ze erg verschillend.

Vraag 8: Bitterstoffen zijn goed voor de spijsvertering. Maar welke van deze planten, die goed zijn voor de spijsvertering, bevat nauwelijks bitterstoffen?

Correct! Wrong!

Venkelzaad is, net als de andere planten, erg goed voor de spijsvertering, maar het bevat nauwelijks bitterstoffen. Wil je meer weten over bitterstoffen en andere inhoudsstoffen van planten? Dan is de cursus "Making sense(s) of herbs" echt iets voor jouw. Schrijf je nu in, of kijk eens tussen de andere cursussen en workshops van Scent & Spice.

Vraag 9: Bij het maken van een oliemaceraat raad ik aan de au bain-mariemethode te gebruiken. Maar wat is het voordeel van de zonnemethode bij het maken van een oliemaceraat?

Correct! Wrong!

Bij de zonnemethode is de warmtetoevoer niet constant, omdat er altijd temperatuurschommelingen optreden tussen dag en nacht. Dit tast de kwaliteit van de olie aan, vergroot de kans op bederf en vermindert de kwaliteit van het eindproduct. Als de olie transvetten vormt, is het product niet alleen bedorven, maar ook nog eens erg schadelijk voor je gezondheid. Sommige mensen beweren dat de zonnemethode energie (van de zon) toevoegt aan het maceraat, waarbij wordt voorbijgegaan aan het feit dat alle stoffen die gevormd zijn in de plant al met zonne-energie zijn opgebouwd. Eigenlijk is het enige voordeel dat je geen extra energiebron nodig hebt. Meer informatie over dit onderwerp vind je hier.

Vraag 10: Wat is een vulneraricum?

Correct! Wrong!

Een vulneraricum (meervoud: vulnerarica) heeft een bloedstelpende en weefselopbouwende werking. De werkzame stoffen zijn soms tanninen, soms slijmstoffen en allantoïne. Duizenblad (afbeelding hierboven), Goudsbloem en Smeerwortel zijn voorbeelden van vulnerarica.

Wat weet jij al over kruiden?
Helaas...
Je hebt niet veel vragen goed beantwoord. Ik hoop dat je niet teleurgesteld bent. Wil je meer weten over planten en hun gebruik, dan kun je je inschrijven voor de online kruidencursus "Making sense(s) of herbs" van Scent & Spice. Je vindt deze cursus in het menu onder "Kruidenacademie".
Ok...
Je hebt een paar vragen goed beantwoord. Heb je zin om meer te leren over kruiden en planten? Schrijf je dan in voor een workshop, of dompel je helemaal onder in de fascinerende wereld van planten en hun gebruik in de kruidencursus "Making sense(s) of herbs" van Scent & Spice. Je vindt meer informatie over deze cursus in het menu, onder "Kruidenacademie".
Indrukwekkend!
Je hebt alle vragen goed beantwoord! Ik ben onder de indruk! Heb je de smaak te pakken, dompel je dan helemaal onder in de fascinerende wereld van planten en hun gebruik in de cursus "Making sense(s) of herbs" van Scent & Spice. Je vindt deze online kruidencursus in het menu onder "Kruidenacademie".
Erg goed!
Je hebt bijna alle vragen goed beantwoord! Je weet al veel over kruiden en planten. Waarschijnlijk ben je net zo enthousiast over planten als ik, dus wil je natuurlijk altijd meer weten. Dompel je helemaal onder in de fascinerende wereld van planten en hun gebruik in de kruidencursus "Making sense(s) of herbs" van Scent & Spice. Je vindt deze cursus in het menu onder "Kruidenacademie".
Prima!
Je hebt de meeste vragen goed beantwoord! Als je de smaak te pakken hebt, schrijf je dan in voor een workshop, of dompel je helemaal onder in de fascinerende wereld van planten en hun gebruik in de kruidencursus "Making sense(s) of herbs" van Scent & Spice. Je vindt deze cursus in het menu onder "Kruidenacademie".

Share your Results:

 

Deel dit op

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.