Wat is kruidenthee?

De officiële naam voor kruidenthee is tisane of infusie. De benaming “thee” mag eigenlijk alleen gebruikt worden voor aftreksels van de theestruik (Camellia sinensis), zoals witte, groene, gele, oolong en zwarte thee.

Kruidenthee kan gemaakt worden van veel verschillende planten en plantendelen, van Brandnetel (blad) tot Maarts Viooltje (bloem), van Venkel (zaad) tot Zwarte Bes (vrucht), en van Echte Valeriaan (wortel) tot Wilg (bast). Ook schillen van vruchten zoals Sinaasappel en Mandarijn kan je gebruiken. Je kunt bij het maken van kruidenthee kiezen voor één enkel kruid of voor een combinatie van kruiden. Het is een lekker alternatief voor echte thee, die naast opwekkende cafeïne ook looizuur bevat. Deze stof wordt door sommige mensen niet goed verdragen.

kruidenthee maken

Veel mensen denken dat het gebruik van verse plantendelen altijd beter en lekkerder is, maar dat hoeft niet zo te zijn. Wel is het zo dat bekende aromatische keukenkruiden, zoals Citroenmelisse en Basilicum, vers vaak lekkerder zijn dan de gedroogde variant. Ze bevatten immers vluchtige etherische oliën die bij droging snel vervliegen.

Medicinale werking

Het is belangrijk om rekening te houden met de (medicinale) werking van de kruiden in je kruidenthee. Baat het niet, dan schaadt het niet, is een spreuk die voor kruiden zeker NIET op gaat. Hoewel kruidenaftreksels in water meestal een minder sterke werking hebben dan andere kruidenpreparaten, hebben kruiden nog steeds een bepaald effect. In kruidenthee is de uitwerking doorgaans niet heel sterk, maar wel dus iets om bewust van te zijn. Van Gewone Smeerwortel wordt soms een kruidenthee gemaakt die op lange termijn kan leiden tot leverschade. Langdurig gebruik van Bijvoet wordt door enkelen afgeraden. Zeker in het geval van zwangerschap, borstvoeding of ernstige aandoeningen is voorzichtigheid geboden.

Zelf kruidenthee maken?

Over medicinale en culinaire kruidenthee is ontzettend veel te vertellen en het is erg leuk om je eigen mengsels te leren maken. Wil jij er meer over weten en zelf aan de slag? In de verschillende cursussen en workshops van Scent & Spice is er altijd een groot assortiment verse en gedroogde kruiden beschikbaar om een heerlijke kop kruidenthee te maken.

Deel dit op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *