Wie al een keer een cursus of workshop bij mij gevolgd heeft, weet dat ik een “sinaasappeltic” heb. De Sinaasappel is één van mijn lievelingsvruchten om te eten, maar vooral de geur maakt me altijd opgewekt en blij. Ik stop het in gebak, in dagcrème, in chocola, in stoofpotjes en zelfs in deodorant. Ik vind het dan ook leuk om even wat meer op deze bijzondere geur in te gaan.

Etherische olie van Zoete Sinaasappel (Citrus sinensis/Citrus aurantium var. dulcis) wordt via koude persing verkregen uit de rijpe schil van de vrucht. De Sinaasappel behoort tot de Wijnruitfamilie (Rutaceae) en wordt veel geteeld in het Middellandse Zeegebied. Het is een kleine groenblijvende boom met glimmende bladeren en geurige witte bloemen. Omdat geperste citrusoliën restanten van bestrijdingsmiddelen kunnen bevatten, kies je best voor biologische etherische oliën.

De geur is uiteraard heel bekend: fruitig, levendig, fris en ook zoet. Het wordt veel gebruikt in de parfumindustrie. De Zoete Sinaasappel is een antidepressivum en kalmeert bij nervositeit en stress. Niet zo gek dus dat ik er vrolijk van word! Daarnaast werkt het stimulerend voor de spijsvertering en heeft het een antiseptische en schimmelbestrijdende werking. Het wordt dan ook in de aromatherapie ingezet om de omgeving te desinfecteren en bij kou en bronchitis. In de huidverzorging wordt het toegepast bij een vette huid en rimpels en voor het verzachten van gebarsten huid. Het ondersteunt immers de vernieuwing van huidcellen.

Een leuk weetje: er zijn ongeveer 200 kg rijpe schillen nodig voor 1 liter etherische olie.

Hier vind je een recept met etherische olie van sinaasappel.

Deel dit op

Schrijf een reactie