smalle weegbree

Smalle Weegbree (Plantago lanceolata) is een overblijvende plant uit de Weegbreefamilie (Plantaginaceae). De plant heeft een bladrozet met bladeren die 5 tot 7 nerven in de lengterichting hebben. Het blad is smal en staat schuin omhoog. Elke behaarde stengel draagt één veelbloemige aar. Elke bloem heeft 4 kelk- en 4 kroonbladeren. De meeldraden zijn lang en witachtig tot geel. De bloeitijd is van april tot de herfst.

Van de Smalle Weegbree worden vooral de bladeren, maar ook de bovengrondse bloeiende delen, de zaden en soms de wortel gebruikt. Als je het blad culinair wilt gebruiken, bijvoorbeeld in salades, smoothies of als een soort spinazie, dan oogst je ze als ze er fris en stevig uitzien, ergens tussen april en oktober. Het is een lekkere en veelzijdige plant!

Medicinaal is deze kleine plant al helemaal een reus! De plant heeft een brede werking op allerlei lichaamssystemen. Het is een zeer goed middel bij allergieën door de aanwezigheid van aucubine, een stof die lijkt op histamine. Op het moment dat het lichaam gewend raakt aan kleine hoeveelheden van deze stof, zal het minder heftig reageren op een allergische aanval. Smalle Weegbree is ook inzetbaar bij luchtweginfecties, verkoudheid en hoest. Het silicium in de plant beschermt de weefsels van de luchtwegen en versterkt de longblaasjes, de slijmstoffen beschermen de luchtwegen en dempen de hoest, en de looistoffen doden bacteriën. Daarnaast wordt de plant toegepast bij bacteriële huidinfecties, jeuk en wonden. Bovendien komt Smalle Weegbree ook bij diarree van pas, want de aanwezige looistoffen stoppen de diarree en de vitaminen en mineralen voorkomen elektrolytenverlies. Tenslotte beschermt de plant de lever en is werkzaam bij urineweginfecties.

Smalle Weegbree kan zowel in- als uitwendig gebruikt worden. Het is een veilige plant met weinig contra-indicaties. Pas wel op als je bloedverdunners gebruikt als regulier medicijn, want die kunnen minder effectief worden in combinatie met Smalle Weegbree.

Zoek je een lekker idee voor een warme oosterse salade met Smalle Weegbree? Kijk dan naar dit recept.

 

Deel dit op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *