Online cursus met live groepsbijeenkomsten

De hartige variant omvat alles wat in de kruidige variant zit, plus een aantal live bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten worden de lessen “in praktijk” gebracht. Het is dus geen herhaling van wat er in de online lessen staat, maar je trekt de natuur in en gaat aan de slag met kruiden, geuren, smaken, texturen, recepten en bereidingen. Kortom, de bijeenkomsten bevatten weinig tot geen theorie, maar je gaat de cursus met al je zintuigen ervaren.

Er is plaats voor maximaal 10 mensen. Dat doe ik bewust om twee belangrijke redenen. De eerste is dat ik voor iedereen exclusieve aandacht wil hebben. Bij meer dan 10 mensen is dat naar mijn gevoel niet mogelijk. Ik wil jouw vragen kunnen beantwoorden en echte gesprekken kunnen voeren. De bijeenkomsten zijn dus geen monologen of lezingen, maar een belevenis die we met elkaar als groep aangaan en waar ruimte is voor uitwisseling en samenwerking. De tweede reden is duurzaamheid. Tijdens een aantal bijeenkomsten trekken we de natuur in om planten te plukken (met toestemming van Staatsbosbeheer!). Als we dat met een grote groep zouden doen, wordt er teveel geplukt, waardoor we de natuur geweld aan doen. Ik wil je leren om respectvol met de natuur om te gaan. Dat draag ik uit door de groep te beperken.

De bijeenkomsten hebben geen vooraf vaststaande invulling, want de natuur volgt geen vast programma. Planten kunnen later of vroeger opduiken dan verwacht en ook het weer kan invloed hebben. Je hoort een paar dagen voor de les wat er op stapel staat. Voorbeelden van bereidingen die aan bod komen zijn: infusies, decocten, hydrolaten, oliemaceraten, tincturen, glycerieten, honingtincturen, azijntincturen, likeuren, kruidenbitters, crème, zalf, zeep, siroop, etc. Ik organiseer ook een proeverij van inhoudsstoffen en geurenquizes om je reuk- en smaakzin te prikkelen.

Als je wilt meedoen aan de bijeenkomsten, moet je redelijk ter been zijn, omdat we tijdens elke bijeenkomst ook de natuur in trekken. Het tempo is daarbij heel rustig om alle planten goed te kunnen observeren en plukken. Bovendien komen we meestal niet verder dan een kilometer of twee, omdat er op korte afstand al zoveel te zien is. Je mag me altijd bellen om te overleggen of het voor jou fysiek haalbaar is.

De praktijklessen vinden plaats op zaterdag, namelijk op 30 maart, 4 mei, 25 mei en 22 juni. De dagen kunnen plaatsvinden in Renkum, Leersum of Rhenen. Als groep kunnen we altijd een carpoolsysteem ontwerpen.

De praktijkdagen zijn inclusief kruidenthee, koffie en gebak, een uitgebreide plantaardige lunch vol bijzondere gerechten, materiaal en ingrediënten, zelfgemaakte producten en heel veel gezelligheid! Er kan voor de lunch rekening gehouden worden met specifieke dieetwensen (glutenvrij, vegan,...). Op deze manier word je ondergedompeld in een compleet plantaardige belevenis. Bij elke bijeenkomst neem je 4-6 zelfgemaakte culinaire, medicinale en/of cosmetische producten mee naar huis.

 

Materialen om thuis recepten te maken, zijn niet bij de cursus inbegrepen. Alle materialen en ingrediënten tijdens de live bijeenkomsten zijn WEL inbegrepen.