Wat vond ik het heerlijk om de cursus Making sense(s) of herbs te doen en wat heb ik genoten. Alles wat je deelt, voelt als leven, als vonkjes die een groter vuur doen ontbranden, als vuurtjes die een langs een pad vol ontdekkingen leiden. Ik heb geen idee of je weet hoe krachtig je bent, hoe krachtig jouw boodschap en hoe levensveranderend jouw kijk op kruiden en op de wereld is.
Deze cursus is verrassend, diepgaand en verrijkend.
Ik ben natuurgeneeskundig klinisch kruidengeneeskundige en aromatherapeut en voor ik me inschreef heb ik getwijfeld of ik veel nieuwe dingen zou gaan leren. Trust me, I did! Ik raad elke kruidengeneeskundige, natuurgeneeskundig therapeut, maar ook arts aan om deze cursus (die ik eerder een opleiding vind) te doen en alles eruit te halen wat erin zit.
Wat je met deze cursus neerzet, vind ik ongelooflijk sterk. Het bekrachtigt, zet aan het denken, creëert een groter ontzag voor de schepping, stimuleert om nog meer uit jezelf te halen en altijd te blijven leren en ontdekken. De kennis, kunde en ervaring die je deelt, zijn ongekend, voor zowel beginners als gevorderden op het gebied van kruiden en de ontelbare mogelijkheden die er zijn om deze medicinaal, cosmetisch en culinair te gebruiken.

Ik vind dat je een geweldige complete training hebt neergezet en eerlijk gezegd denk ik dat je meer geld mag vragen…. Dat mag ook wel eens gezegd worden 🙂

Jacqueline van Liere – Rijnsburger - Internationaal directeur Home of Change

Ik geniet enorm van de hartige variant van de cursus Making sense(s) of herbs!

In het begin ging ik kriskras door de cursus. Plantenportretten bekijken, recepten bekijken en daarnaast probeerde ik ook gewoon bij module 1 te beginnen. Inmiddels ben ik bij de inhoudsstoffen beland en dat is onwijs interessant. Om het behapbaar te maken heb ik een plant gekozen (duizendblad) en probeer ik daarvan alle inhoudsstoffen te behappen en begrijpen.

De masterclass over burnout, adaptogenen en neurotransmitters vond ik echt waanzinnig interessant. Mooi hoe je dat als rode draad door de cursus verweven hebt.

Ik probeer iedere dag wel wat voorjaarskruiden uit de tuin door het eten te verwerken. Voorheen was ik altijd wat angstig met planten eten, maar het boekje wat we van jou kregen helpt daar enorm in.

Eerder volgde ik al de Tweedaagse Voorjaarskruidencursus. Het maken van crème en zalf ben ik blijven doen. Ook voor anderen in mijn omgeving, die zijn er ook blij mee! En laatst maakte ik ook een hoestbalsem, blauwe plekkenzalf en lippenbalsem.

Wietske Wolf-Lutz - Landschapsarchitect

Ik vind de zelfstudievariant van de cursus Making sense(s) of herbs heel goed. Je bent een excellente lerares en brengt alles met een grote deskundigheid, zorgvuldigheid, openheid en een mooie stijl. Dat er audiobestanden bij zijn, vind ik erg handig. Zo durf ik ook luisteren terwijl ik hout stapel bijvoorbeeld. En je kan ook meerdere keren luisteren.
Alle geschreven lessen vind ik zeer goed en mooi gemaakt. Je inhoudsstoffenverhaal heeft me geholpen in mijn eerste examens inhoudsstoffen en kruidenleer van de herboristenopleiding die ik volg.
De etnobotanie interesseert me ook erg en ik vind deze invalshoek een grote meerwaarde. Het is heel fijn dat je evenzeer verwijst naar een youtube fimpje of docu en dat experten in bepaalde thema’s aan het woord komen. Knap en een meerwaarde.
Je plantportretten vind ik echt klaar en duidelijk en heel mooi vorm gegeven. Je geeft doe-opdrachten en creatieve opdrachten en dat vind ik erg waardevol. De opdrachten zijn helder en niet te moeilijk, waardoor de stap niet groot is.
Ik kan waarschijnlijk nog wel even doorgaan, maar ik ga je voor nu gewoon al bedanken. De cursus is ook zijn centen waard vind ik! Ik kijk er verder naar uit om de cursus helemaal af te werken.

Jeroen Veulemans - (België)

Ik geniet met volle teugen van de cursus Making sense(s) of herbs. Ik merk aan alles dat je deze vol liefde en aandacht hebt gemaakt.
Wegens mijn privé situatie heb ik gekozen voor de zelfstudievariant. Mijn man is ernstig ziek en dat heeft een grote impact op ons gezin. Met deze opleiding kan ik even wegduiken in een prachtige wereld van planten en kijk ik anders naar de wereld als ik de bossen in ga of met de hond ga wandelen. Ik vind het ontzettend interessant om over kruiden te lezen en te leren. Ik adem de informatie in en weer uit. Ik heb boombaadjessalade, paardebloemtapenade, bouillonpoeder en nog een paar andere recepten gemaakt. Binnenkort wil ik samen met mijn zoon kruidenlikeur gaan maken.
Door gebrek aan tijd doe ik het op mijn eigen tempo en op die momenten dat ik de tijd heb om lekker in deze mooie wereld te duiken.

Anja de Bont

De cursus Making sense(s) of herbs (hartige variant met vier praktijkdagen) is een inspirerende, goed doordachte kruidencursus. De cursus heeft een logische opbouw in modules. Voordat je leert welke plantenfamilies welke inhoudsstoffen hebben, is het wel handig dat je iets weet van die planten en hun families. En voordat je de werkzame plantenstoffen eruit gaat halen, is het handig om te weten hoe je dat het beste doet. Ook leuk om de diverse cultuurhistorische gebruiken / tradities (etnobotanie) in de wereld weer eens de revu te laten passeren.
Nele en de cursustheorie nemen je stapsgewijs mee op die reis. Maar alle ruimte voor je eigen manier van leren. En leren door te doen wordt ook zeker gestimuleerd, dus als je al meteen begint bij de meer samengestelde bereidingen is dat ook geen probleem.
Het fijne van de 4 praktijkdagen is dat ook daarin een goed uitgedachte volgorde zit, en het helpt je over drempels heen t.a.v. bereidingen. Je gaat aan de slag, kan vragen stellen en dat terwijl de inwendige mens bijzonder goed verzorgd wordt door al het lekkers dat Nele heeft gemaakt. Ook het enthousiasme van medecursisten helpt daarbij. Je leert ook van vragen van anderen.
Je krijgt een kritische grondhouding aangeleerd t.a.v. de inhoudsstoffen en extractiemethode en de onzin die rondgaat op internet. Nele komt terug op je vragen, geeft ruimte en ook de online bijeenkomsten waar je vragen kan stellen of waar dieper ingegaan wordt op bepaalde onderdelen zijn heel waardevol.
Al met al een hele fijne, gezellige, inhoudelijke en praktische waardevolle cursus. Het heeft mij veel gebracht. En de mensen om mij heen, want ja, je gaat van alles maken 🙂 Voor mij als landschapsecoloog die vooral met de vele door de mens gecreëerde knelpunten in de natuur bezig is, is het een fijne manier om weer te verbinden en te verwonderen over het buitengewone alledaagse.

Bas Klaver - Landschapsecoloog

Ik heb echt genoten van de cursus. De theorie in het begin ging vlot. Ik keek echt uit naar de praktijk en begon er met goede moed aan. Ik had niet zoveel voorkennis over het plantenrijk, dus dit was echt een versnelling hoger schakelen. Ik dacht gewoon sporadisch eens wat te proberen, maar dat werd een echte full-time bezigheid 🙂 Vanaf het moment dat ik de logica erachter snapte, ging alles vlot. De oefeningen zelf hielpen ook enorm. Op mijn eigen houtje ben ik nu verder aan het experimenteren met alle beginkennis van jou. Steeds ontdek ik nieuwe dingen en dat maakt het zo boeiend. Van elke plant die ik kan gebruiken, maak ik een plan en als ik de plannen vergelijk, ontdek ik steeds weer gelijkenissen en verschillen waarop ik weer verder kan experimenteren. Zo heb ik al enkele projectjes staan die ik verder wil uitdokteren. Jouw cursus is zeker een grote aanrader om het plantenrijk medicinaal, cosmetisch en culinair te ontdekken!

Kim Vanhees - (België)

Willemijn Gadiot

Wat heb ik getwijfeld of ik mee zou doen aan de cursus van Scent & Spice! Zou ik er wel voldoende tijd voor hebben? Zou ik wel genoeg leren? Ik wist eigenlijk al best veel. En de cursus is niet goedkoop. Twijfel, twijfel, twijfel. Misschien alleen de pittige (zelfstudie) variant?
Ik belde met Nele. Al snel had ik door dat voor mij die kruidige variant (met digitale interactie) veel beter was. Een stok achter de deur voor de Zoomsessies werkt erg goed. En vragen kunnen stellen is prettig. Ik heb me dus ingeschreven voor de kruidige variant. En ik viel van de ene in de andere verrassing. Het vaak geroemde enthousiasme van Nele kwam door het scherm van de computer heen suizen. Ook de andere cursisten brachten me veel. (Bio) diversiteit is ook hier een toverwoord. Beginners en (ver)gevorderden en alles daartussen in kunnen heel veel van elkaar leren.
Nu de cursus is afgelopen heb ik nog contact met een klein divers “kruidengroepje”. De opdrachten heb ik met heel veel plezier gedaan. En ja, dat kostte tijd, maar die vond ik opeens wonderbaarlijk. Zo leuk! De cursus is breed, erg divers, maar niet altijd makkelijk (oh, oh, die inhoudsstoffen in module 3). Al mijn ingestuurde vragen werden beantwoord, soms tijdens de zoomsessie, anders via de mail. Voor mij was de hartige variant (met live-dagen) niet goed haalbaar vanuit Groningen. Maar 1x heb ik toch mee kunnen doen. Ook dat was een feestje. Kortom, ik ben blij dat ik deze cursus gedaan heb. Ik heb er nog elke dag plezier van.

Willemijn Gadiot - Biologe

Bedankt voor de prachtige en waardevolle cursus. Ik heb er enorm van genoten, vooral van de praktijkdagen. Je hebt zo goed voor ons gezorgd met alle heerlijke dingen bij de koffie/thee. Dat vind ik eigenlijk ook een heel belangrijk punt, hihi.Het was goed georganiseerd en hoe je lesgeeft is prettig. Je legt alles goed uit en op een begrijpelijke manier. Ik kan niets noemen waar ik ontevreden over ben, alleen dat het zo snel voorbij ging. Verder leuke mensen ontmoet en de inhoud van de cursus is fantastisch. Dingen maken, maar ook de verdieping over voedingsstoffen, neurotransmitters. Voor mij is er weer een wereld opengegaan. Met een paar dingen ben ik zelf aan de slag gegaan.

En natuurlijk: wát we hebben gemaakt was top. De dagcrème is heel goed, de siroop, de hoestpastilles, de lippenbalsem, etc. Het is zo fijn om weer zelf iets te maken en die creativiteit aan te boren in mezelf.Helemaal top dus. Dankjewel Nele. Ik vind je absoluut een topper!

Lydia Slijkerman - Boswachter

Bedankt voor al je kennis, je passie die aanzet geeft tot ook doen, je duidelijke uitleg en de cursus die echt zooooo goed in elkaar zit, met interessante filmpjes, uitgebreide teksten die zoveel meer informatie bieden dan ik had verwacht van een cursus, ondersteunende online zoomsessies, prikkelende opdrachten, logische opbouw, eigen foto’s (heel leuk!), afwisseling en heel veel recepten. Het zet allemaal aan tot meer! Voor ieder wat wils: daar geniet, nee daar smul ik van! Ik kan er echt uithalen dat er enorm veel werk, liefde en doorzettingsvermogen in zit!

Mirjam Vlaming

Nathalie Ghequiere

Ik ben net helemaal door je cursus Making sense(s) of herbs heen. Goed voor een samenvattend meeneem-boekje van zo’n 110 pagina’s en een cursus ‘basisdocumenten’ die hier bijna wekelijks als een soort naslagwerk uit de kast wordt gehaald bij ingevingen of hersenspinsels. Er nu mee ‘klaar’ zijn, zou dan ook een geweldig understatement zijn – er is alleen maar een pak enthousiasme aangewakkerd en vooral heel veel ‘goesting’ om er verder mee aan de slag te gaan. Er is een bestelling harsen onderweg en pigmenten van allerlei slag, geïnspireerd op jouw recepten en inhoud maar met een eigen twist. Dat worden mijn eerste concrete experimenten dit jaar en ik kan niet wachten om er in te vliegen.

Hoe meer cursussen ik volg, hoe meer alles in mekaar past. Heerlijk hoe ingenieus complex en tegelijk ook heel logisch de plantenwereld in mekaar zit. En vooral ook: het stopt eigenlijk nooit. Dat is een geweldige geruststelling als je erdoor gebeten bent.

Ik kijk geweldig uit naar onze ontmoeting in mei. Naar jou als inspiratiebron en naar gelijkgestemden om van gedachten te wisselen want ook die verbinding heeft vaak alleen maar een magisch effect.

Dankjewel om al dat moois te willen delen. Het is een pareltje en ik ben heel erg dankbaar dat ik ervan mocht en nog steeds mag meegenieten.

Nathalie Ghequiere - Herboriste en plan-t-trekker bij Nathurel (België)

Ik ben absoluut superblij dat ik de stap gezet heb om de cursus Making sense(s) of herbs aan te vatten. Het is niet goedkoop, maar ik heb een totaalpakket gekregen: overzichtelijke, goed gedocumenteerde, aantrekkelijk gepresenteerde theorie; zoomsessies met extra “lessen”, persoonlijke begeleiding, casussen en contact met andere cursisten; “scent and spice” in de brede zin van het woord, dus aandacht en alertheid voor kruiden en hun mogelijkheden op alle niveaus (van determinatie tot dagcrème); vele recepten; en last but not least laagdrempeligheid, eerlijkheid en wederkerigheid. Niemand weet alles, maar als je weet dat je niet alles weet, kan je heel veel leren van elkaar.
Het ongedwongen contact met medecursisten is superfijn! Via de facebook-groep heb ik ook veel geleerd: receptjes, dingen uitproberen, links naar websites en informatie, ondersteuning bij het maken van allerlei recepten. Dit “tussen de regels door”-leren is voor mij ook heel waardevol! Aan iets beginnen leek voor mij echt een hele “onderneming”, maar gaande heb ik die hindernis leren nemen, en ondertussen begin ik met meer “souplesse” de link naar de praktijk te leggen. De cursus stopt nooit meer! Er is iets wakker gemaakt dat constant speurt naar een kansje om uit te breken: een nieuw kruid in de winkel, een blaadje of plantje of stukje schors dat een naam moet krijgen, een receptje voor een shampoobar of de uitdaging om een mengeling voor thee samen te stellen. Ik heb altijd veel oog voor de natuur gehad, maar ik zie nu nog meer mogelijkheden, kansen, uitdagingen. Het is ook super leuk dat we onze toegang tot de online leeromgeving mogen behouden!

Gervaise Janssens - (België)

Hildegard Kraak

Ik heb de cursus Making sense(s) of herbs gedaan met de vier praktijkdagen. Ik ben heel blij dat ik hiervoor heb gekozen. Elk onderdeel was geweldig: de online leeromgeving, het contact met Nele en de medeleerlingen, en de praktijkdagen waren een feest! Nele, ik dank je voor deze cursus, jouw deskundigheid, je toewijding aan je vak en aan je cursisten, je enthousiasme, humor en hulpvaardigheid en je fijne persoonlijkheid. Ik heb veel geleerd en er gaat een wereld voor me open. Van determineren tot biochemie, wildpluk, koken, geneeskracht en het maken van allerlei kruidentoepassingen. Er valt nog veel meer te leren over dit prachtige onderwerp. Ik zal je website in de gaten houden voor meer inspiratie, kennis en praktijkonderwijs.

Hildegard Kraak - Psycholoog

Ik heb in 2020 de hartige variant bij Nele gevolgd. Ik had al een beetje kennis qua plantendeterminatie, maar ik wilde vooral leren hoe ik vervolgens de werkzame stoffen kon extraheren en toepassen in een product, medicinaal, culinair of cosmetisch. Daarom was ik er al snel over uit dat de variant met de fysieke cursusdagen voor mij de beste keuze was. Elke cursusdag was weer inspirerend. Nele heeft ontzettend veel kennis die ze gestructureerd en duidelijk wist over te brengen. Ze sloot feilloos aan bij de kennis en kunde van de groep en was heel toegankelijk. Elke dag was weer een verrassing en ik ging met zelfgemaakte producten en energie naar huis. De cursusinhoud gaf mij kennis en vertrouwen om thuis verder te oefenen. Wat ik vooral heb meegenomen is dat de toepassingsmogelijkheden eindeloos zijn. Voor iemand die snel geneigd is om een recept te volgen, gaf Nele mij het vertrouwen om gewoon te experimenteren en te kijken wat (voor mij) werkt. Daar ben ik dankbaar voor. Oh ja, Nele maakt heerlijke gebakjes, waar ik van genoten heb tijdens de cursus.

Bas van der Lee - Eigenaar Aurahealing Groningen

Ik ben blij en onder de indruk van de kwaliteit van je cursus. Woorden als grondig, niet iets aan het toeval overlatend, in duidelijke taal een complexe materie brengen, humor, spicy, speels, smakelijk. Het hoort er allemaal bij. Een cursus voor de “senses”. Mooie afwisseling tussen taai en licht en leuk. Veel informatie is overweldigend mooi en intrigerend. Ik weet er al het één en ander van, maar door de cursus voel ik zo’n diep respect voor de wijsheden van het plantenrijk. Wat een rijkdom!
Ik heb de opstart erg lastig gevonden, vooral ook omdat ik niet gewend ben aan online en van beeldscherm lezen en studeren. Bij terugbladeren in de modules was ik vaak de weg kwijt. Maar ik heb er mijn weg in gevonden. Het was voor mij helemaal opnieuw leren leren.
Ik denk dat de tijdsinvestering veel groter is dan je aangeeft op de website, zeker als je het grondig wilt aanpakken. Het is immers niet alleen de theorie, maar ook kruiden plukken, deze verwerken en vervolgens alles opruimen. Gelukkig heb ik deze tijd en doe het graag. Kortom, het is een juweel van een cursus en het werkt door in hoe ik tegen de huidige wereld aankijk m.b.t. relatie mens en natuur.

Josien Enklaar - Eigenaar Ruimte voor Mindful Bewegen

Ikzelf heb een 2-jarige opleiding tot herborist gevolgd en twijfelde of de cursus een meerwaarde ging bieden. Maar twijfelen was niet nodig: nieuwe deuren gingen open en ik leerde de planten kennen vanuit een ander perspectief. Als gelijke, een verhaal vertellend… Geniale wezens waar wij het voorrecht hebben om mee SAMEN te werken en waarin Nele hun vertaler is. “Wie zijn ze? Wat doen ze? En vele waaroms” laten je smullen van deze cursus. De leuke opdrachten laten je verder kijken. Je zintuigen worden aangescherpt. Het kind in je wordt wakker. Lieve medemens, laat je beroeren, vervoeren door de magische wereld van planten. Nooit zal je nog op dezelfde manier kijken naar hen. Door deze cursus veroveren ze je hart, zeker weten!

Lies Geerolf - (België)

De cursus is alweer voorbij. Ik weet nog goed dat ik jou in het voorjaar aan de telefoon had om te horen of de cursus wat voor mij was. Inmiddels kan ik die vraag zelf volmondig beantwoorden met een ‘ja’. Ik heb deze cursus op mijn eigen manier doorlopen. Mijn fanatisme zat hem niet in alle recepten maken, wel in het verzamelen van planten voor in mijn eigen tuin en de dingen maken waar ik ook het praktische nut van inzag en/of nieuwsgierig naar was. Ik weet nog lang niet alles, maar ik heb wel mogen proeven aan het brede speelveld van eetbare bloemen en kruiden en wat daar allemaal bij komt kijken. En misschien nog wel het belangrijkste: ik heb ervaren hoe blij ik word van eetbare bloemen en kruiden in mijn eigen tuin. De kleuren, de geuren en de vele insecten die er op afkomen vormen de rijke kern van mijn tuin. Zelf blijf ik experimenteren en heb ik nog genoeg te ontdekken. De lesstof vormt daar een mooi fundament voor.
De opzet van de cursus zit goed in elkaar. Je ziet aan alles dat je daar veel tijd en energie in hebt gestoken. Dat maakt dat het ook in de online variant goed te volgen is, mits je er zelf ook echt wel werk van maakt om dingen te maken. De mogelijkheid om individueel vragen te stellen vond ik een prettige manier van werken en hield mij ook bij de les. Dankjewel voor de maanden die ik samen met jou heb mogen bewandelen.

Edith Rotman - Eigenaar Volgrondig

Ik heb al best wat kruidencursussen gevolgd, maar deze cursus is toch wel even wat anders. Wat heb ik hier nog een hoop geleerd! Nele gaat dieper in op inhoudsstoffen, bereidingswijzen, extractievormen en nog veel meer. Wat een fantastische cursus, echt een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in kruiden en gezonder leven met behulp van de natuur. Mijn kast en koelkast staan inmiddels vol met tincturen, zalven, hydrolaten, potten met gedroogde kruiden, oliën en siropen. Het is zo leuk om die zelf te maken met wat er in je eigen tuin of omgeving te vinden is. En heel fijn om aan anderen cadeau te doen. Ik ga ook nog aan de slag met capsules, zeepjes, crèmes en natuurlijke boosters. De lessen blijven immers beschikbaar, zodat ik op elk moment en in mijn eigen tijd de stof rustig kan herhalen of erbij pakken.
Nele is een bescheiden, grappige, enthousiaste, inspirerende en bovenal zeer kundige lieve vrouw. Haar (online) lessen en blogs zijn een feestje. Haar passie spat ervan af! Vanwege een lang verblijf in het buitenland had ik gekozen voor de kruidige variant. Ik heb gelukkig één keer mee kunnen doen met een praktijkdag. Wat heb ik genoten van deze dag! We hebben ontzettend veel bereidingen geleerd en gemaakt en mochten deze allemaal mee naar huis nemen. Er was voor een heerlijke lunch gezorgd. De praktijkdag is zo fantastisch goed bevallen dat ik komend jaar graag meedoe aan de 4-daagse praktijkweek. Ik kijk er nu al naar uit! Deze cursus is een aanrader XXXL!!

Sietske Matas

Al heel lang wilde ik weten op welke manier ik zelf crèmes en zalfjes zou kunnen maken van planten. Het leek mij een magisch proces om te kunnen werken met de helende inhoudsstoffen van planten. En dat is het ook. Door de cursus Making sense(s) of herbs is voor mij een heel nieuwe wereld opengegaan. Het onkruid dat ik vroeger met grove hand uit mijn tuin trok, blijkt opeens Vogelmuur te heten met een jeukstillende werking. Ik kan geen fietstocht of wandeling meer maken, zonder te letten op alles wat er groeit en bloeit in de berm.
Ik heb de zogenaamde Hartige variant gedaan, wat inhoudt dat ik naast de podcasts, de geschreven teksten en de zoomsessies ook vier praktijkdagen heb gevolgd. Die laatste waren voor mij van grote meerwaarde, want een keer zien en zelf uitproberen hoe bijvoorbeeld een zalf of zeep wordt gemaakt, heeft mij het vertrouwen gegeven om dit thuis zelf ook te proberen. Fouten zijn daarbij inclusief en bieden meteen materiaal om er met Nele en de medecursisten over te praten.
Tijdens de zoomsessies heeft Nele ontzettend veel kennis doorgegeven over de werking van de inhoudsstoffen van planten en de verschillende manieren waarop die stoffen uit een plant geëxtraheerd kunnen worden. Gelukkig is die kennis terug te zoeken in de uitgebreide leeromgeving die bij de cursus hoort, want het is echt te veel om meteen te kunnen onthouden. Iedere zoomsessie is volledig op maat gemaakt van de vragen uit de groep. Nele zorgt ervoor dat iedere vraag wordt beantwoord. Daarnaast beantwoordt zij vragen van persoonlijke aard via mail of via app als je echt dringend advies nodig hebt. Zo stond ik een keer met een stuk tak van de Gelderse Roos in mijn handen, klaar om er een tinctuur van te maken. Ik was zo blij dat ik de boom had gevonden – want Gelderse Roos is een goede remedie tegen menstruatiekramp – dat ik er meteen mee aan het werk wilde. Maar toen wist ik niet welk plantendeel ik moest gebruiken. Nele gaf meteen antwoord en ik kon verder.
De cursus heeft mij een heel goede basis gegeven om inhoudsstoffen van de meest bekende kruiden, zoals Goudsbloem, Herderstasje, Smalle weegbee, Grote brandnetel, Kleefkruid, Rode klaver en zo verder, te kunnen verwerken in huidproducten, theetjes en tincturen. Natuurlijk valt er voor mij nog veel te leren, maar ik weet inmiddels genoeg om inhoudsstoffen van planten zelf te kunnen extraheren en eventueel met elkaar te combineren. Bovendien beschrijft Nele de werking en toepassing van wel dertig kruiden in een zogenoemd plantenportret. Ook geeft zij recepten voor zowel inwendig als uitwendig gebruik van plantenstoffen, van likeur tot solid perfume. Die laatste heb ik gemaakt van Lavendel en de reacties tot nu toe zijn: “Zo dat ruikt lekker!” Bovendien een supercadeau om te geven. En zo heb ik de gehele cursus ervaren: een supercadeau aan mijzelf en iedereen in mijn omgeving die baat heeft bij de puur natuur crèmes en zalfjes.

Karin Verouden - Journalist

Anya van der Linden

Dat je de cursus met veel liefde en inzet gemaakt hebt, is goed te zien. Ik geniet er enorm van. Op alle fronten. De theoretische stukken, maar zeker ook alle praktische toepassingen en alle recepten die je geeft. Ik zou willen dat ik niet hoefde te werken. Dan kon ik er de hele dag mee bezig zijn.

En wat een berg werk heb je in de cursus gestopt. Waanzinnig! Ik vind het fijn dat je een combi theorie en praktijk aanbiedt. Het leukst vind ik de recepten, om alles te maken. Maar dat het ondersteund wordt door theorie vind ik ook super prettig. Ik houd er van om te begrijpen wat ik doe.

De aanvullende opdrachten vind ik erg leuk bedacht. Omdat ze best wat tijd kosten, doe ik ze niet allemaal even trouw, maar ik vind het leuk om steeds weer vanuit een andere invalshoek met planten bezig te zijn.

De vertaalslag is hier in huis goed te zien. Mijn aanrecht staat vol potten en flessen en bij een aantal leveranciers kennen ze mijn naam intussen ook wel. Momenteel staan er een paar oliemaceraten in mijn droogoven. Er zijn zo’n drie verschillende likeuren in wording en een fire cider. Ik heb meerdere lippenbalsems en een gezichtsreiniger gemaakt (deze zijn hier thuis enthousiast ontvangen). Ik ga ook proberen dagcrème en serum te maken. En zo zijn er nog veeeeeel meer dingen die ik wil maken. Mijn hoofd duizelt er af en toe van.

De praktijkdagen vind ik super gezellig en heel inspirerend. En dank je wel ook voor de fantastische verzorging van deze dagen, met al het lekkere eten en drinken.

Anya van der Linden - Natuurvoedingsadviseur bij Spices and Plants

Ceyda Bergman-Yildiz

Echt een aanrader, deze cursus! Nele is een topper! Het is een feestje deze cursus met de praktijkdagen te volgen. Ik zou hem zo weer overdoen (…denkt met weemoed terug). En ik ben helemaal enthousiast over de heerlijkheden en smeersels die ik heb gemaakt onder begeleiding van Nele. En vandaag, bijvoorbeeld, was ik op zoek naar een specifiek recept dat we gemaakt hadden en ik even niet terug kon vinden. Eén appje naar Nele en binnen een paar minuten had ze het recept gemaild! Ik schreef toch al: echt een topper. Je moet altijd zelf onderzoek doen, nooit zo maar iets aannemen. Dus ik zou zeggen: schrijf je in en ervaar het!

Ceyda Bergman-Yildiz - Eigenaar Take Care of Yourself

Angelien Beek Geitenbeek

Als medewerker bij een biologisch kruiden- en specerijenbedrijf dacht ik al best wat te weten over kruiden. Ik zocht verdieping toen ik aan de cursus begon en díe heb ik gevonden! Door de cursus van Nele ben ik zoveel gaan leren over de werkzaamheid, toepassingen en wat je allemaal in je eigen omgeving kunt vinden. Het is verslavend en ik wil steeds meer weten. Dus, voor iedereen die twijfelt of je er nog genoeg uithaalt, doen!

Angelien Beek Geitenbeek - Accountmanager bij Organic Flavour Company BV

Constance Melissen

Jouw cursus is met heel veel liefde gemaakt en dat merk ik aan alles: van de fotografie waar de liefde vanaf spat tot de uitgebreide uitleg overal bij.  Maar ook van de lekkere dingen die je maakt voor een cursusdag en waarvan je de recepten met ons deelt. Ik vind het heerlijk om er te zijn. Het enige wat jammer is, is dat er maar 4 cursusdagen zijn.

De Zoomsessies met de computer zijn niet aan mij besteed: mijn computeruitrusting is net niet goed genoeg. Wel vind ik het fijn om later de opname te kunnen terugzien.

Wat ik leuk vind, is dat ik in eigen tempo door het cursusmateriaal struin. De ene keer weer even op zoek hoe ik de pesto ook alweer moest maken, tot het opzoeken waar ik bepaalde materialen kan kopen, tot de uitleg hoe ik een bereiding kan maken. Er gaat wel een wereld voor mij open. Wat is de natuur toch prachtig!

Ik ben veel dingen aan het uitproberen. Daarnaast lees ik ook andere boeken waar alles net op een ander manier beschreven wordt en wat mij blij maakt omdat ik ineens snap wat er staat. En dat komt echt omdat jij het heel duidelijk hebt uitgelegd!

Constance Melissen

Margot Messina

Ik heb de kruidige variant van de cursus Making sense(s) of herbs gevolgd in het voorjaar van 2020, tijdens de Corona-crisis. Ik ben een beginneling, maar het onderwerp heeft me jarenlang gefascineerd. Ik had geen idee waar ik een opleiding moest volgen en mijn eerste opleiding is die van jou. Ik begrijp nu waarom slijm- en bitterstoffen belangrijk zijn, wat eten met je lichaam doet en welke impact planten hebben op lichaam en geest. Ik ben eigenlijk nog verliefder geworden op bloemen en planten, omdat het dus echt de ware alchemisten zijn! Kortom, ik ben bewuster geworden.

Mijn vader, die in België woont is, een wandelende apotheek. Zoals je weet, strooien ze in België met pillen rond alsof het snoepjes zijn. Hij heeft allerlei kwaaltjes: van hielspoor tot slijtage aan wervels (waardoor hij veel pijn heeft) en hij is hartpatiënt. Hij heeft daar een hele reeks pillen voor en loopt regelmatig bij de dokter en de pijnpoli. Nu, en dankzij de opleiding en inhoud, heeft hij geen last meer van kloven en eelt door een zalf die ik gemaakt heb. De hielspoor is verdwenen. De pijn aan zijn wervels is flink afgenomen door het inzetten van propolistintuur. Hij had een jeukende hoofdhuid met korsten en dat is nu weg, omdat ik een mengeling heb gemaakt van rozemarijn en natuurazijn. Zelf gebruik ik geen conditioner meer en heb in eeuwen niet zo’n mooie krullen gehad. Muggenbeten verdwijnen als sneeuw voor de zon met de zelfgemaakte vogelmuurzalf. En er komt nog veel meer, want ik wil nog heel veel maken met de informatie en recepten uit de cursus: culinair, verzorgend, medicinaal.

Ik ben nu in staat te beoordelen of een recept wat ik tegenkom klopt. Ik zie wanneer er slechte of gevaarlijke informatie wordt gegeven in FB-groepen. Je inspireert. Je hebt een flinke dosis met humor. Ik vind het jammer dat de cursus afgelopen is, want ik had nog veel meer van je willen leren. Wat er ook op jouw pad komt, blijf altijd jezelf. Je bent een mooi en uniek mens. Je geeft niet alleen lesstof, maar ook een stukje van jezelf, van je eigen energie. Ik ben blij dat we elkaar getroffen hebben op het pad.

PS.: eigenlijk plant jij zaadjes bij mensen!

Margot Messina - Kruidenliefhebber

Thea Kamerbeek

Ik heb de cursus Making sense(s) of herbs van september 2019 gevolgd. Super cursus! Heel veel goede en leerzame, maar ook wetenschappelijk onderbouwde lesstof en informatie. Didactisch heel goed samengesteld/opgeschreven. Duidelijke filmpjes. Culinair verrukkelijke recepten. Maar ook goede recepten medicinaal, verzorgend en cosmetisch. Leerzame zoomsessies waar je je vragen kwijt kunt. Fijne leerzame praktijkdagen. Doordat theorie online is, studeren wanneer het je uitkomt. Zoveel informatie dat je “kruidenkriebels” en kruidencreativiteit flink geprikkeld worden. Wat ik het fijne vond, was dat je naast “wildpluk” en verse kruiden ook uitgebreid aan de slag kan met gedroogde kruiden (zelf gedroogd of gewoon via internet besteld). Vooral met de lockdown heb ik hier veel plezier van gehad. Mijn kruidenbrein soepel kunnen houden. Ik had al een 3-jarige kruidenopleiding gedaan, maar heb toch echt nog veel bijgeleerd bij/van Nele Odeur.

Thea Kamerbeek - Gepensioneerd / herborist

Marion Oudhoff

Ik heb al aardig wat cursussen gedaan op het vlak van medicinale planten (praktische en online) en doe zelf al heel wat jaren aan wildpluk. Dus ik twijfelde of ik zou meedoen; geen moment spijt van gehad! Ik had gekozen voor de online-herfst-editie. Ik heb nieuwe onderwerpen geleerd, o.a. de inhoudsstoffen zijn me eindelijk wat beter op mijn netvlies gekomen- en nu daar blijven a.u.b.. Ook de cosmetische informatie vond ik een ontdekking.

De leerstof wordt mooi in modules aangeboden. Er zijn leuke, en grappige opdrachten. En wat een prachtige recepten geeft Nele mee. Ik als kookgek heb er inspiratie uit opgedaan.

Een online cursus heeft het risico in zich dat er soms minder interacties zijn dan je zou wensen met mede-cursisten, maar daar ben je dan zelf bij en Nele biedt alle randvoorwaarden aan om een actieve groep te worden.  En Nele zelf is behalve een vakvrouw ook een bijzonder mooi mens. Zo zie je ze niet vaak langskomen. Altijd snelle en positieve terugkoppelingen. Merci Nele, ook uit het verre Frankrijk heb ik genoten van jouw cursus! Hoop je nog eens tegen te komen in dit mooie vakgebied.

Marion Oudhoff - Cuisine d’ Amis, Bourgogne/France

Steffy Roos du Maine

Ik volgde de cursus Making sense of herbs (live) en de twee daagse voorjaars kruidencursus. Allebei erg geslaagd! Fantastisch mooie natuur op beide locaties en heel veel mooie bereidingen gemaakt. Zoveel leuker en inspirerender dan zelf aan de slag te gaan. En alle kennis van Nele werkt aanstekelijk, dat maakt dat je er zelf ook in wilt duiken en daarbij helpen haar uitgebreide naslagwerken en geschreven cursussen enorm! (En toegegeven, alleen voor de heerlijke lunch zijn de dagen al de moeite waard)

Steffy Roos du Maine - CEO Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

We mochten Arianne interviewen over haar ervaringen met de cursus Making sense(s) of herbs.

Ben je na het bekijken van de video benieuwd geworden naar Vogelmuur of hoe je zelf een effectieve anti-jeukzalf kan maken? Kijk dan eens verder tussen de verschillende recepten en achtergrondartikelen op de pagina Leesvoer.

Arianne Schuurman - Maatschappelijk werker

Ida Verstraten

Ik vond de cursus Making Sense(s) of Herbs, de hartige versie, gewoonweg geweldig. Het schriftelijk materiaal zit prachtig in elkaar, zowel inhoudelijk als esthetisch. Ik heb het met veel plezier gelezen en bestudeerd en nu nog, een half jaar na de cursus, lees ik met regelmaat info uit de cursus. De live dagen waren super! Veel waardevolle informatie, gave verhalen, super praktische opdrachten. Ik kan eigenlijk niets voor de geest halen wat ik minder of slecht vond, heb er lang over nagedacht en er was gewoon alleen maar goeds. Lieve meid, superveel succes en voorspoed gewenst en ook veel plezier! Een dikke knuffel voor jou! Dat heb je ronduit verdiend!

De workshop Natuurlijke Deodorant in het Pakhuis was super. Heel uitgebreid, alle ins en outs werden besproken. Leuk dat we verschillende soorten deodorant konden maken. Mijn favoriet is de roller geworden. Thuis maakte ik al mijn eigen deocrème, maar de roller vind ik fijner in gebruik. De hele opzet – zowel de online informatie en de communicatie, als de ochtend zelf – was zeer professioneel en inhoudelijk van hoog niveau. De online leeromgeving heeft een mooie vormgeving en is helder, duidelijk en compleet. Je hebt overal aan gedacht qua materialen en ingrediënten: de hoeveelheid, versheid, presentatie en de uitleg erover. Het was een warm en feestelijk onthaal met drankjes en hapjes! Lekker en authentiek allemaal zelf bereid, top!! Ik kende je supergoede werkwijze al van de cursus Making sense(s) of herbs, maar nu je een eigen prachtlocatie erbij hebt, ga je het helemaal druk krijgen! Ik kom graag weer eens terug!

Ida Verstraten - Directeur bakingsoda.nl

Nanda Klabbers

De cursus heeft mij inspiratie gegeven om meer vanuit de natuur te maken. Het is zeer waardevol te ervaren dat we echt ver van de natuur zijn geraakt en dat dat anders moet. Ik ken Nele als een bevlogen persoon die je graag helpt als er vragen zijn. Ik kom zeker nog eens terug!

Nanda Klabbers - Fotograaf