Ik vind de zelfstudievariant van de cursus Making sense(s) of herbs heel goed. Je bent een excellente lerares en brengt alles met een grote deskundigheid, zorgvuldigheid, openheid en een mooie stijl. Dat er audiobestanden bij zijn, vind ik erg handig. Zo durf ik ook luisteren terwijl ik hout stapel bijvoorbeeld. En je kan ook meerdere keren luisteren.
Alle geschreven lessen vind ik zeer goed en mooi gemaakt. Je inhoudsstoffenverhaal heeft me geholpen in mijn eerste examens inhoudsstoffen en kruidenleer van de herboristenopleiding die ik volg.
De etnobotanie interesseert me ook erg en ik vind deze invalshoek een grote meerwaarde. Het is heel fijn dat je evenzeer verwijst naar een youtube fimpje of docu en dat experten in bepaalde thema’s aan het woord komen. Knap en een meerwaarde.
Je plantportretten vind ik echt klaar en duidelijk en heel mooi vorm gegeven. Je geeft doe-opdrachten en creatieve opdrachten en dat vind ik erg waardevol. De opdrachten zijn helder en niet te moeilijk, waardoor de stap niet groot is.
Ik kan waarschijnlijk nog wel even doorgaan, maar ik ga je voor nu gewoon al bedanken. De cursus is ook zijn centen waard vind ik! Ik kijk er verder naar uit om de cursus helemaal af te werken.

Jeroen Veulemans

Ik geniet met volle teugen van de cursus Making sense(s) of herbs. Ik merk aan alles dat je deze vol liefde en aandacht hebt gemaakt.
Wegens mijn privé situatie heb ik gekozen voor de zelfstudievariant. Mijn man is ernstig ziek en dat heeft een grote impact op ons gezin. Met deze opleiding kan ik even wegduiken in een prachtige wereld van planten en kijk ik anders naar de wereld als ik de bossen in ga of met de hond ga wandelen. Ik vind het ontzettend interessant om over kruiden te lezen en te leren. Ik adem de informatie in en weer uit. Ik heb boombaadjessalade, paardebloemtapenade, bouillonpoeder en nog een paar andere recepten gemaakt. Binnenkort wil ik samen met mijn zoon kruidenlikeur gaan maken.
Door gebrek aan tijd doe ik het op mijn eigen tempo en op die momenten dat ik de tijd heb om lekker in deze mooie wereld te duiken.

Anja de Bont

De cursus Making sense(s) of herbs (hartige variant met vier praktijkdagen) is een inspirerende, goed doordachte kruidencursus. De cursus heeft een logische opbouw in modules. Voordat je leert welke plantenfamilies welke inhoudsstoffen hebben, is het wel handig dat je iets weet van die planten en hun families. En voordat je de werkzame plantenstoffen eruit gaat halen, is het handig om te weten hoe je dat het beste doet. Ook leuk om de diverse cultuurhistorische gebruiken / tradities (etnobotanie) in de wereld weer eens de revu te laten passeren.
Nele en de cursustheorie nemen je stapsgewijs mee op die reis. Maar alle ruimte voor je eigen manier van leren. En leren door te doen wordt ook zeker gestimuleerd, dus als je al meteen begint bij de meer samengestelde bereidingen is dat ook geen probleem.
Het fijne van de 4 praktijkdagen is dat ook daarin een goed uitgedachte volgorde zit, en het helpt je over drempels heen t.a.v. bereidingen. Je gaat aan de slag, kan vragen stellen en dat terwijl de inwendige mens bijzonder goed verzorgd wordt door al het lekkers dat Nele heeft gemaakt. Ook het enthousiasme van medecursisten helpt daarbij. Je leert ook van vragen van anderen.
Je krijgt een kritische grondhouding aangeleerd t.a.v. de inhoudsstoffen en extractiemethode en de onzin die rondgaat op internet. Nele komt terug op je vragen, geeft ruimte en ook de online bijeenkomsten waar je vragen kan stellen of waar dieper ingegaan wordt op bepaalde onderdelen zijn heel waardevol.
Al met al een hele fijne, gezellige, inhoudelijke en praktische waardevolle cursus. Het heeft mij veel gebracht. En de mensen om mij heen, want ja, je gaat van alles maken 🙂 Voor mij als landschapsecoloog die vooral met de vele door de mens gecreëerde knelpunten in de natuur bezig is, is het een fijne manier om weer te verbinden en te verwonderen over het buitengewone alledaagse.

Bas Klaver - Landschapsecoloog

Samen met acht andere vrouwen ben ik begin april 2021 begonnen aan het mentorprogramma Spice Up! (Noot: dit programma is doorontwikkeld tot het programma REWILD!). Nele zocht stoere vrouwen die hun droom wilden laten uitkomen. Ja, daar wilde ik graag bij zijn! Na het webinar en een slapeloze nacht heb ik me meteen om 7:30 aangemeld.

Nele neemt je op een hele prettige manier mee in het programma. Ze zorgt voor een goede sfeer en voor een zeer veilige bedding en schroomt er niet voor om ook zelf haar kwetsbaarheid te tonen. Ze heeft veel respect voor ieders verhaal. Er was op maandagochtend een kickstart, zodat je een intentie voor die week kon neerzetten, en op vrijdag schreef ik neer waar ik die week dankbaar voor geweest was. Zowel de samenkomsten in het Pakhuis als de online sessies waren zeer afwisselend.

Het programma heeft mij net dat zetje gegeven om voor mijn droom te gaan. Het heeft me veel nieuws en zelfinzicht gebracht. Ik heb mezelf mogen omarmen. Ik zou het iedereen aanraden, omdat het zoveel tijd scheelt. En tijd is kostbaar. Het aangaan van je droom gaat zoveel makkelijker als je de valkuilen ziet en herkent en daar met Neles begeleiding en de inhoud van het programma doorheen geloodst wordt. Voor mij heeft het meer opgeleverd dat dat ik er ooit voor betaald heb. Ik wens je een fijne reis!

Noot: wegens de persoonlijke aanpak van dit programma zijn de recensies ervan geanonimiseerd.

C.T

Wat vond ik het heerlijk om deze cursus te doen en wat heb ik genoten. Alles wat je deelt, voelt als leven, als vonkjes die een groter vuur doen ontbranden, als vuurtjes die een langs een pad vol ontdekkingen leiden. Ik heb geen idee of je weet hoe krachtig je bent, hoe krachtig jouw boodschap en hoe levensveranderend jouw kijk op kruiden en op de wereld is.
Deze cursus is verrassend, diepgaand en verrijkend.
Ik ben natuurgeneeskundig klinisch kruidengeneeskundige en aromatherapeut en voor ik me inschreef heb ik getwijfeld of ik veel nieuwe dingen zou gaan leren. Trust me, I did! Ik raad elke kruidengeneeskundige, natuurgeneeskundig therapeut, maar ook arts aan om deze cursus (die ik eerder een opleiding vind) te doen en alles eruit te halen wat erin zit.
Wat je met deze cursus neerzet, vind ik ongelooflijk sterk. Het bekrachtigt, zet aan het denken, creëert een groter ontzag voor de schepping, stimuleert om nog meer uit jezelf te halen en altijd te blijven leren en ontdekken. De kennis, kunde en ervaring die je deelt, zijn ongekend, voor zowel beginners als gevorderden op het gebied van kruiden en de ontelbare mogelijkheden die er zijn om deze medicinaal, cosmetisch en culinair te gebruiken.

Ik vind dat je een geweldige complete training hebt neergezet en eerlijk gezegd denk ik dat je meer geld mag vragen…. Dat mag ook wel eens gezegd worden 🙂

Jacqueline van Liere – Rijnsburger - Internationaal directeur Home of Change

Ik ging steeds in hetzelfde kringetje rond en was in het zorgen voor de ander mijn eigen spoor kwijt geraakt. Ik wilde graag het leven kunnen leiden dat mij recht doet en had behoefte aan een nieuwe koers. Ik zag in Nele een mooi voorbeeld van hoe je vanuit je eigen kracht en kwaliteit een leven en bedrijf opbouwt en wilde graag van haar leren.

Ik zou het programma (Noot: het programma Spice Up! dat de basis heeft gevormd van het programma REWILD!) aanraden aan iedereen die zoekt naar inspiratie, inzicht en een uitgebreide toolbox om zelf mee aan de slag te gaan. Ik noem het “Nele’s magical toolbox of happiness”. Het programma heeft een heldere structuur en opbouw en neemt je stap voor stap mee op weg naar een daadkrachtiger, gerichter levenshouding. Je bouwt aan een vrijere en puurdere versie van jezelf en je dromen. Door nieuwe inspiratie en aandachtspunten aan te scherpen vormt zich een andere mindset. Je wordt gestimuleerd om je intuïtie aan te zetten en voluit te leven. Een half jaar privé Happinez in groepsverband.

Ik vind Nele heel aardig. Ze heeft een mooie mix van afstand en nabijheid en ze gaat respectvol om met de cursisten en het groepsproces. Ze is gepassioneerd en verzorgt alles tot in de puntjes. Als ze aan het coachen is, is ze heel helder en spot-on en zie je haar volle potentieel.

Noot: wegens de persoonlijke aanpak van dit programma zijn de recensies ervan geanonimiseerd.

W.T.

Ik heb echt genoten van de cursus. De theorie in het begin ging vlot. Ik keek echt uit naar de praktijk en begon er met goede moed aan. Ik had niet zoveel voorkennis over het plantenrijk, dus dit was echt een versnelling hoger schakelen. Ik dacht gewoon sporadisch eens wat te proberen, maar dat werd een echte full-time bezigheid 🙂 Vanaf het moment dat ik de logica erachter snapte, ging alles vlot. De oefeningen zelf hielpen ook enorm. Op mijn eigen houtje ben ik nu verder aan het experimenteren met alle beginkennis van jou. Steeds ontdek ik nieuwe dingen en dat maakt het zo boeiend. Van elke plant die ik kan gebruiken, maak ik een plan en als ik de plannen vergelijk, ontdek ik steeds weer gelijkenissen en verschillen waarop ik weer verder kan experimenteren. Zo heb ik al enkele projectjes staan die ik verder wil uitdokteren. Jouw cursus is zeker een grote aanrader om het plantenrijk medicinaal, cosmetisch en culinair te ontdekken!

Kim Vanhees

Willemijn Gadiot

Wat heb ik getwijfeld of ik mee zou doen aan de cursus van Scent & Spice! Zou ik er wel voldoende tijd voor hebben? Zou ik wel genoeg leren? Ik wist eigenlijk al best veel. En de cursus is niet goedkoop. Twijfel, twijfel, twijfel. Misschien alleen de pittige (zelfstudie) variant?
Ik belde met Nele. Al snel had ik door dat voor mij die kruidige variant (met digitale interactie) veel beter was. Een stok achter de deur voor de Zoomsessies werkt erg goed. En vragen kunnen stellen is prettig. Ik heb me dus ingeschreven voor de kruidige variant. En ik viel van de ene in de andere verrassing. Het vaak geroemde enthousiasme van Nele kwam door het scherm van de computer heen suizen. Ook de andere cursisten brachten me veel. (Bio) diversiteit is ook hier een toverwoord. Beginners en (ver)gevorderden en alles daartussen in kunnen heel veel van elkaar leren.
Nu de cursus is afgelopen heb ik nog contact met een klein divers “kruidengroepje”. De opdrachten heb ik met heel veel plezier gedaan. En ja, dat kostte tijd, maar die vond ik opeens wonderbaarlijk. Zo leuk! De cursus is breed, erg divers, maar niet altijd makkelijk (oh, oh, die inhoudsstoffen in module 3). Al mijn ingestuurde vragen werden beantwoord, soms tijdens de zoomsessie, anders via de mail. Voor mij was de hartige variant (met live-dagen) niet goed haalbaar vanuit Groningen. Maar 1x heb ik toch mee kunnen doen. Ook dat was een feestje. Kortom, ik ben blij dat ik deze cursus gedaan heb. Ik heb er nog elke dag plezier van.

Willemijn Gadiot - Biologe

Bedankt voor de prachtige en waardevolle cursus. Ik heb er enorm van genoten, vooral van de praktijkdagen. Je hebt zo goed voor ons gezorgd met alle heerlijke dingen bij de koffie/thee. Dat vind ik eigenlijk ook een heel belangrijk punt, hihi.Het was goed georganiseerd en hoe je lesgeeft is prettig. Je legt alles goed uit en op een begrijpelijke manier. Ik kan niets noemen waar ik ontevreden over ben, alleen dat het zo snel voorbij ging. Verder leuke mensen ontmoet en de inhoud van de cursus is fantastisch. Dingen maken, maar ook de verdieping over voedingsstoffen, neurotransmitters. Voor mij is er weer een wereld opengegaan. Met een paar dingen ben ik zelf aan de slag gegaan.

En natuurlijk: wát we hebben gemaakt was top. De dagcrème is heel goed, de siroop, de hoestpastilles, de lippenbalsem, etc. Het is zo fijn om weer zelf iets te maken en die creativiteit aan te boren in mezelf.Helemaal top dus. Dankjewel Nele. Ik vind je absoluut een topper!

Lydia Slijkerman - Boswachter

Bedankt voor al je kennis, je passie die aanzet geeft tot ook doen, je duidelijke uitleg en de cursus die echt zooooo goed in elkaar zit, met interessante filmpjes, uitgebreide teksten die zoveel meer informatie bieden dan ik had verwacht van een cursus, ondersteunende online zoomsessies, prikkelende opdrachten, logische opbouw, eigen foto’s (heel leuk!), afwisseling en heel veel recepten. Het zet allemaal aan tot meer! Voor ieder wat wils: daar geniet, nee daar smul ik van! Ik kan er echt uithalen dat er enorm veel werk, liefde en doorzettingsvermogen in zit!

Mirjam Vlaming

Ik heb in het voorjaar van 2021 de hartige variant van de cursus Making sense(s) of herbs gedaan.
Heb wel even getwijfeld, maar ben zo blij dat ik toen begonnen ben. Heb een andere kijk op de wereld gekregen en hoe gek het klinkt, ook nog gezonder gaan leven, alhoewel ik daar ook al veel mee bezig was.
Ik maak inmiddels vele verzorgingsproducten zelf en voor kennissen, zoals shampoo, zeep, crème, balsems en nog veel meer.
Bij een gezin met kinderen en aanhang gaat er van dit soort producten behoorlijk wat doorheen en in het begin werd er door de jeugd wat lacherig over gedaan, maar inmiddels verdwijnen de potjes met inhoud zodra het klaar is naar menig vriend of vriendin. Het is zo leuk om zelf te maken en scheelt zoveel geld.
Ik vind het zo fijn en belangrijk dat onze kinderen er ook steeds meer aandacht aan besteden.
En dan heb ik het nog niet over het culinaire vlak. Ik ben geen keukenprinses, maar met de recepten uit de cursus kan je zoveel lekkers en gezonds maken.
Nele ben ik eeuwig dankbaar, een fantastisch mens en ze heeft me veel geleerd en op weg geholpen in het plantenrijk.
De locatie is prachtig en een leuke groep mensen leren kennen.
Alleen een puntje, ik weet van geen ophouden met al die plantjes 🙂

Renate van Iperen

Ik heb genoten van de Tweedaagse Voorjaarskruidencursus. De dagen waren kadootjes. Ze waren zeer goed verzorgd, hadden veel informatie, heerlijke snoeperij en eten…. Gewoon geweldig!!! Dank je wel voor de geweldig mooie hand-out die je gestuurd hebt! Het ziet er prachtig uit, zó mooi, je hebt er veel aandacht aan gegeven en veel werk van gemaakt. En zóveel informatie, heel veel dank!!! Een heel mooi naslagwerk, ik kan daar erg van genieten. We gaan nu lekker een theetje drinken die we zondag gemaakt hebben. De dagcrème is in ieder geval heerlijk!!! Het avontuur REWILD! lijkt mij ook erg mooi… dus wie weet kom ik nog eens terug!

Ingrid van Herk

Het mentorprogramma (Noot: dat de basis heeft gevormd van het programma REWILD!) gaat over jezelf leren kennen, zien, voelen, horen en (het)ontdekken. Een reis naar binnen, leren durven, leren dromen. Jezelf “in the picture” zetten. Jouw leven leven! 

Ik was al enige tijd zoekende en het programma kwam op het juiste moment. Er waren veel “aai-openers” en “aha-momenten”. Veel kwartjes en knikkers rollen nog na. Nele is er en doet het met veel flair en jeu. Haar joie de vivre is zeer aanstekelijk! Als iedereen zo zou kunnen en mogen groeien als ik heb gedaan, zou de wereld er stukken mooier voorstaan. Wat ik heb geleerd en beleefd is onbetaalbaar.

Noot: wegens de persoonlijke aanpak van dit programma zijn de recensies ervan geanonimiseerd.

B.G.

Margot Messina

Als ik bedenk wat de cursus Making sense(s) of herbs mij heeft gebracht…

• Meer verbinding met de natuur en met mijn eigen kern
• Zelfvoorzienend leven (bewuster en goedkoper)
• Bewuster omgaan met de natuur
• Gezonder leven met de dingen die de natuur mij schenkt
• Een gevoel van rijkdom als ik de natuur inloop
• Veel kennis en oerkracht
• De mogelijkheid om anderen te helpen op een verantwoorde manier
• Meer aarding, omdat ik met mijn handen in de aarde bezig ben
• Zelf de vruchten plukken van mijn werk
• Een gevoel van zelfzekerheid
• Trots en dankbaarheid door producten te maken die helpen en voeden
• Mijn zintuigen die weer op scherp staan door te ervaren, proeven, ruiken en zien
• Ik geniet meer van alle dingen om me heen
• Een positieve instelling
• En ik kan nog even doorgaan!

Margot Messina - Eigenaar Destino79

Via een kennis werd ik geattendeerd op de workshop van Nele, waar je kunt leren je eigen gezichtscrème te maken. Ik ben vreselijk allergisch en had toen, ondanks mijn voorzichtigheid, uitslag in mijn gezicht gekregen. Mijn kennis bood daarom aan om met de informatie van Nele een crème voor me maken. Tot mijn verbazing reageerde ik daar zeer goed op. Mijn huid was nog nooit zo rustig geweest. Dus ik gaf me maar al te graag op voor deze workshop. Na lang wachten (Corona) kwam eindelijk de kans. We hebben er een moeder-dochter middag van gemaakt en enorm genoten van de verkregen informatie, de instructie en de gezelligheid. Eind van de middag gingen we met een pot crème en een serum naar huis. Met de informatie van Nele, over benodigde ingrediënten en waar je alles kunt kopen, gaan we straks zelf aan de slag. En we weten dat we Nele daarbij altijd om advies kunnen vragen. Top workshop!

Anita van Leeuwen - Eigenaar Yoganita

Nathalie Ghequiere

Ik ben net helemaal door je cursus Making sense(s) of herbs heen. Goed voor een samenvattend meeneem-boekje van zo’n 110 pagina’s en een cursus ‘basisdocumenten’ die hier bijna wekelijks als een soort naslagwerk uit de kast wordt gehaald bij ingevingen of hersenspinsels. Er nu mee ‘klaar’ zijn, zou dan ook een geweldig understatement zijn – er is alleen maar een pak enthousiasme aangewakkerd en vooral heel veel ‘goesting’ om er verder mee aan de slag te gaan. Er is een bestelling harsen onderweg en pigmenten van allerlei slag, geïnspireerd op jouw recepten en inhoud maar met een eigen twist. Dat worden mijn eerste concrete experimenten dit jaar en ik kan niet wachten om er in te vliegen.

Hoe meer cursussen ik volg, hoe meer alles in mekaar past. Heerlijk hoe ingenieus complex en tegelijk ook heel logisch de plantenwereld in mekaar zit. En vooral ook: het stopt eigenlijk nooit. Dat is een geweldige geruststelling als je erdoor gebeten bent.

Ik kijk geweldig uit naar onze ontmoeting in mei. Naar jou als inspiratiebron en naar gelijkgestemden om van gedachten te wisselen want ook die verbinding heeft vaak alleen maar een magisch effect.

Dankjewel om al dat moois te willen delen. Het is een pareltje en ik ben heel erg dankbaar dat ik ervan mocht en nog steeds mag meegenieten.

Nathalie Ghequiere - Herboriste en plan-t-trekker bij Nathurel

Ik ben absoluut superblij dat ik de stap gezet heb om de cursus Making sense(s) of herbs aan te vatten. Het is niet goedkoop, maar ik heb een totaalpakket gekregen: overzichtelijke, goed gedocumenteerde, aantrekkelijk gepresenteerde theorie; zoomsessies met extra “lessen”, persoonlijke begeleiding, casussen en contact met andere cursisten; “scent and spice” in de brede zin van het woord, dus aandacht en alertheid voor kruiden en hun mogelijkheden op alle niveaus (van determinatie tot dagcrème); vele recepten; en last but not least laagdrempeligheid, eerlijkheid en wederkerigheid. Niemand weet alles, maar als je weet dat je niet alles weet, kan je heel veel leren van elkaar.
Het ongedwongen contact met medecursisten is superfijn! Via de facebook-groep heb ik ook veel geleerd: receptjes, dingen uitproberen, links naar websites en informatie, ondersteuning bij het maken van allerlei recepten. Dit “tussen de regels door”-leren is voor mij ook heel waardevol! Aan iets beginnen leek voor mij echt een hele “onderneming”, maar gaande heb ik die hindernis leren nemen, en ondertussen begin ik met meer “souplesse” de link naar de praktijk te leggen. De cursus stopt nooit meer! Er is iets wakker gemaakt dat constant speurt naar een kansje om uit te breken: een nieuw kruid in de winkel, een blaadje of plantje of stukje schors dat een naam moet krijgen, een receptje voor een shampoobar of de uitdaging om een mengeling voor thee samen te stellen. Ik heb altijd veel oog voor de natuur gehad, maar ik zie nu nog meer mogelijkheden, kansen, uitdagingen. Het is ook super leuk dat we onze toegang tot de online leeromgeving mogen behouden!

Gervaise Janssens

Hildegard Kraak

Ik heb de cursus Making sense(s) of herbs gedaan met de vier praktijkdagen. Ik ben heel blij dat ik hiervoor heb gekozen. Elk onderdeel was geweldig: de online leeromgeving, het contact met Nele en de medeleerlingen, en de praktijkdagen waren een feest! Nele, ik dank je voor deze cursus, jouw deskundigheid, je toewijding aan je vak en aan je cursisten, je enthousiasme, humor en hulpvaardigheid en je fijne persoonlijkheid. Ik heb veel geleerd en er gaat een wereld voor me open. Van determineren tot biochemie, wildpluk, koken, geneeskracht en het maken van allerlei kruidentoepassingen. Er valt nog veel meer te leren over dit prachtige onderwerp. Ik zal je website in de gaten houden voor meer inspiratie, kennis en praktijkonderwijs.

Hildegard Kraak - Psycholoog

Ik heb in 2020 de hartige variant bij Nele gevolgd. Ik had al een beetje kennis qua plantendeterminatie, maar ik wilde vooral leren hoe ik vervolgens de werkzame stoffen kon extraheren en toepassen in een product, medicinaal, culinair of cosmetisch. Daarom was ik er al snel over uit dat de variant met de fysieke cursusdagen voor mij de beste keuze was. Elke cursusdag was weer inspirerend. Nele heeft ontzettend veel kennis die ze gestructureerd en duidelijk wist over te brengen. Ze sloot feilloos aan bij de kennis en kunde van de groep en was heel toegankelijk. Elke dag was weer een verrassing en ik ging met zelfgemaakte producten en energie naar huis. De cursusinhoud gaf mij kennis en vertrouwen om thuis verder te oefenen. Wat ik vooral heb meegenomen is dat de toepassingsmogelijkheden eindeloos zijn. Voor iemand die snel geneigd is om een recept te volgen, gaf Nele mij het vertrouwen om gewoon te experimenteren en te kijken wat (voor mij) werkt. Daar ben ik dankbaar voor. Oh ja, Nele maakt heerlijke gebakjes, waar ik van genoten heb tijdens de cursus.

Bas van der Lee - Eigenaar Aurahealing Groningen

Ik ben blij en onder de indruk van de kwaliteit van je cursus. Woorden als grondig, niet iets aan het toeval overlatend, in duidelijke taal een complexe materie brengen, humor, spicy, speels, smakelijk. Het hoort er allemaal bij. Een cursus voor de “senses”. Mooie afwisseling tussen taai en licht en leuk. Veel informatie is overweldigend mooi en intrigerend. Ik weet er al het één en ander van, maar door de cursus voel ik zo’n diep respect voor de wijsheden van het plantenrijk. Wat een rijkdom!
Ik heb de opstart erg lastig gevonden, vooral ook omdat ik niet gewend ben aan online en van beeldscherm lezen en studeren. Bij terugbladeren in de modules was ik vaak de weg kwijt. Maar ik heb er mijn weg in gevonden. Het was voor mij helemaal opnieuw leren leren.
Ik denk dat de tijdsinvestering veel groter is dan je aangeeft op de website, zeker als je het grondig wilt aanpakken. Het is immers niet alleen de theorie, maar ook kruiden plukken, deze verwerken en vervolgens alles opruimen. Gelukkig heb ik deze tijd en doe het graag. Kortom, het is een juweel van een cursus en het werkt door in hoe ik tegen de huidige wereld aankijk m.b.t. relatie mens en natuur.

Josien Enklaar - Eigenaar Ruimte voor Mindful Bewegen

Ikzelf heb een 2-jarige opleiding tot herborist gevolgd en twijfelde of de cursus een meerwaarde ging bieden. Maar twijfelen was niet nodig: nieuwe deuren gingen open en ik leerde de planten kennen vanuit een ander perspectief. Als gelijke, een verhaal vertellend… Geniale wezens waar wij het voorrecht hebben om mee SAMEN te werken en waarin Nele hun vertaler is. “Wie zijn ze? Wat doen ze? En vele waaroms” laten je smullen van deze cursus. De leuke opdrachten laten je verder kijken. Je zintuigen worden aangescherpt. Het kind in je wordt wakker. Lieve medemens, laat je beroeren, vervoeren door de magische wereld van planten. Nooit zal je nog op dezelfde manier kijken naar hen. Door deze cursus veroveren ze je hart, zeker weten!

Lies Geerolf

De cursus is alweer voorbij. Ik weet nog goed dat ik jou in het voorjaar aan de telefoon had om te horen of de cursus wat voor mij was. Inmiddels kan ik die vraag zelf volmondig beantwoorden met een ‘ja’. Ik heb deze cursus op mijn eigen manier doorlopen. Mijn fanatisme zat hem niet in alle recepten maken, wel in het verzamelen van planten voor in mijn eigen tuin en de dingen maken waar ik ook het praktische nut van inzag en/of nieuwsgierig naar was. Ik weet nog lang niet alles, maar ik heb wel mogen proeven aan het brede speelveld van eetbare bloemen en kruiden en wat daar allemaal bij komt kijken. En misschien nog wel het belangrijkste: ik heb ervaren hoe blij ik word van eetbare bloemen en kruiden in mijn eigen tuin. De kleuren, de geuren en de vele insecten die er op afkomen vormen de rijke kern van mijn tuin. Zelf blijf ik experimenteren en heb ik nog genoeg te ontdekken. De lesstof vormt daar een mooi fundament voor.
De opzet van de cursus zit goed in elkaar. Je ziet aan alles dat je daar veel tijd en energie in hebt gestoken. Dat maakt dat het ook in de online variant goed te volgen is, mits je er zelf ook echt wel werk van maakt om dingen te maken. De mogelijkheid om individueel vragen te stellen vond ik een prettige manier van werken en hield mij ook bij de les. Dankjewel voor de maanden die ik samen met jou heb mogen bewandelen.

Edith Rotman - Eigenaar Volgrondig

Ik heb al best wat kruidencursussen gevolgd, maar deze cursus is toch wel even wat anders. Wat heb ik hier nog een hoop geleerd! Nele gaat dieper in op inhoudsstoffen, bereidingswijzen, extractievormen en nog veel meer. Wat een fantastische cursus, echt een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in kruiden en gezonder leven met behulp van de natuur. Mijn kast en koelkast staan inmiddels vol met tincturen, zalven, hydrolaten, potten met gedroogde kruiden, oliën en siropen. Het is zo leuk om die zelf te maken met wat er in je eigen tuin of omgeving te vinden is. En heel fijn om aan anderen cadeau te doen. Ik ga ook nog aan de slag met capsules, zeepjes, crèmes en natuurlijke boosters. De lessen blijven immers beschikbaar, zodat ik op elk moment en in mijn eigen tijd de stof rustig kan herhalen of erbij pakken.
Nele is een bescheiden, grappige, enthousiaste, inspirerende en bovenal zeer kundige lieve vrouw. Haar (online) lessen en blogs zijn een feestje. Haar passie spat ervan af! Vanwege een lang verblijf in het buitenland had ik gekozen voor de kruidige variant. Ik heb gelukkig één keer mee kunnen doen met een praktijkdag. Wat heb ik genoten van deze dag! We hebben ontzettend veel bereidingen geleerd en gemaakt en mochten deze allemaal mee naar huis nemen. Er was voor een heerlijke lunch gezorgd. De praktijkdag is zo fantastisch goed bevallen dat ik komend jaar graag meedoe aan de 4-daagse praktijkweek. Ik kijk er nu al naar uit! Deze cursus is een aanrader XXXL!!

Sietske Matas

Al heel lang wilde ik weten op welke manier ik zelf crèmes en zalfjes zou kunnen maken van planten. Het leek mij een magisch proces om te kunnen werken met de helende inhoudsstoffen van planten. En dat is het ook. Door de cursus Making sense(s) of herbs is voor mij een heel nieuwe wereld opengegaan. Het onkruid dat ik vroeger met grove hand uit mijn tuin trok, blijkt opeens Vogelmuur te heten met een jeukstillende werking. Ik kan geen fietstocht of wandeling meer maken, zonder te letten op alles wat er groeit en bloeit in de berm.
Ik heb de zogenaamde Hartige variant gedaan, wat inhoudt dat ik naast de podcasts, de geschreven teksten en de zoomsessies ook vier praktijkdagen heb gevolgd. Die laatste waren voor mij van grote meerwaarde, want een keer zien en zelf uitproberen hoe bijvoorbeeld een zalf of zeep wordt gemaakt, heeft mij het vertrouwen gegeven om dit thuis zelf ook te proberen. Fouten zijn daarbij inclusief en bieden meteen materiaal om er met Nele en de medecursisten over te praten.
Tijdens de zoomsessies heeft Nele ontzettend veel kennis doorgegeven over de werking van de inhoudsstoffen van planten en de verschillende manieren waarop die stoffen uit een plant geëxtraheerd kunnen worden. Gelukkig is die kennis terug te zoeken in de uitgebreide leeromgeving die bij de cursus hoort, want het is echt te veel om meteen te kunnen onthouden. Iedere zoomsessie is volledig op maat gemaakt van de vragen uit de groep. Nele zorgt ervoor dat iedere vraag wordt beantwoord. Daarnaast beantwoordt zij vragen van persoonlijke aard via mail of via app als je echt dringend advies nodig hebt. Zo stond ik een keer met een stuk tak van de Gelderse Roos in mijn handen, klaar om er een tinctuur van te maken. Ik was zo blij dat ik de boom had gevonden – want Gelderse Roos is een goede remedie tegen menstruatiekramp – dat ik er meteen mee aan het werk wilde. Maar toen wist ik niet welk plantendeel ik moest gebruiken. Nele gaf meteen antwoord en ik kon verder.
De cursus heeft mij een heel goede basis gegeven om inhoudsstoffen van de meest bekende kruiden, zoals Goudsbloem, Herderstasje, Smalle weegbee, Grote brandnetel, Kleefkruid, Rode klaver en zo verder, te kunnen verwerken in huidproducten, theetjes en tincturen. Natuurlijk valt er voor mij nog veel te leren, maar ik weet inmiddels genoeg om inhoudsstoffen van planten zelf te kunnen extraheren en eventueel met elkaar te combineren. Bovendien beschrijft Nele de werking en toepassing van wel dertig kruiden in een zogenoemd plantenportret. Ook geeft zij recepten voor zowel inwendig als uitwendig gebruik van plantenstoffen, van likeur tot solid perfume. Die laatste heb ik gemaakt van Lavendel en de reacties tot nu toe zijn: “Zo dat ruikt lekker!” Bovendien een supercadeau om te geven. En zo heb ik de gehele cursus ervaren: een supercadeau aan mijzelf en iedereen in mijn omgeving die baat heeft bij de puur natuur crèmes en zalfjes.

Karin Verouden - Journalist

Cissi Driessen

Eind november 2020 heb ik deelgenomen aan de workshopcombi Natuurlijke Deodorant, Dagcrème en Gezichtsserum. De hoofdreden om deel te nemen was het (levens-)verhaal van Nele als etnobotanica in het tijdschrift Happinez, dat mij enorm aansprak. Vooral haar verblijf tussen oervolken was een trigger: dit vórmt iemand en alleen daarom al vond ik het interessant haar te ontmoeten, haar beweegredenen te kennen en van haar kennis te leren. Haar filosofie – genieten van en geluk vinden in eenvoud en het kleine, duurzaam omgaan met de natuur en levenskunst in het algemeen met de natuur als leidraad – is ook mijn persoonlijke credo.

Nele vertelt met enthousiasme en passie over haar drijfveren. De workshop heb ik ervaren als heel compleet: de prachtige locatie in de natuur, het overheerlijke zelfgemaakte gebak (de sinaasappel-cranberrycake is inmiddels een bestseller thuis), het uitwisselen van ervaringen met interessante medecursisten, de fijne workshopruimte en in de pauze een luchtje scheppen in de natuur. Uiteraard was het zelf maken van de producten het allerbelangrijkst. De grootste ontdekking was toch wel: natuurcosmetica is heel eenvoudig en snel zelf te maken! Zonder ellenlange trits aan (schadelijke) ingrediënten. De achtergrondinformatie die je tussendoor van Nele krijgt, is bijzonder en waardevol. Ik ben met een zeer voldaan gevoel naar huis gegaan, en met een aantal zelfgemaakte, gebruiksklare producten! Het was een totaalbeleving, en daarbij is Nele gewoon een hartelijk en fijn persoon. Dank je wel voor deze inspirerende dag!

Cissi Driessen - Tolk-vertaler en kunstenares bij Taupe Studio

Anya van der Linden

Dat je de cursus met veel liefde en inzet gemaakt hebt, is goed te zien. Ik geniet er enorm van. Op alle fronten. De theoretische stukken, maar zeker ook alle praktische toepassingen en alle recepten die je geeft. Ik zou willen dat ik niet hoefde te werken. Dan kon ik er de hele dag mee bezig zijn.

En wat een berg werk heb je in de cursus gestopt. Waanzinnig! Ik vind het fijn dat je een combi theorie en praktijk aanbiedt. Het leukst vind ik de recepten, om alles te maken. Maar dat het ondersteund wordt door theorie vind ik ook super prettig. Ik houd er van om te begrijpen wat ik doe.

De aanvullende opdrachten vind ik erg leuk bedacht. Omdat ze best wat tijd kosten, doe ik ze niet allemaal even trouw, maar ik vind het leuk om steeds weer vanuit een andere invalshoek met planten bezig te zijn.

De vertaalslag is hier in huis goed te zien. Mijn aanrecht staat vol potten en flessen en bij een aantal leveranciers kennen ze mijn naam intussen ook wel. Momenteel staan er een paar oliemaceraten in mijn droogoven. Er zijn zo’n drie verschillende likeuren in wording en een fire cider. Ik heb meerdere lippenbalsems en een gezichtsreiniger gemaakt (deze zijn hier thuis enthousiast ontvangen). Ik ga ook proberen dagcrème en serum te maken. En zo zijn er nog veeeeeel meer dingen die ik wil maken. Mijn hoofd duizelt er af en toe van.

De praktijkdagen vind ik super gezellig en heel inspirerend. En dank je wel ook voor de fantastische verzorging van deze dagen, met al het lekkere eten en drinken.

Anya van der Linden - Natuurvoedingsadviseur bij Spices and Plants

Ceyda Bergman-Yildiz

Echt een aanrader, deze cursus! Nele is een topper! Het is een feestje deze cursus met de praktijkdagen te volgen. Ik zou hem zo weer overdoen (…denkt met weemoed terug). En ik ben helemaal enthousiast over de heerlijkheden en smeersels die ik heb gemaakt onder begeleiding van Nele. En vandaag, bijvoorbeeld, was ik op zoek naar een specifiek recept dat we gemaakt hadden en ik even niet terug kon vinden. Eén appje naar Nele en binnen een paar minuten had ze het recept gemaild! Ik schreef toch al: echt een topper. Je moet altijd zelf onderzoek doen, nooit zo maar iets aannemen. Dus ik zou zeggen: schrijf je in en ervaar het!

Ceyda Bergman-Yildiz - Eigenaar Take Care of Yourself

Angelien Beek Geitenbeek

Als medewerker bij een biologisch kruiden- en specerijenbedrijf dacht ik al best wat te weten over kruiden. Ik zocht verdieping toen ik aan de cursus begon en díe heb ik gevonden! Door de cursus van Nele ben ik zoveel gaan leren over de werkzaamheid, toepassingen en wat je allemaal in je eigen omgeving kunt vinden. Het is verslavend en ik wil steeds meer weten. Dus, voor iedereen die twijfelt of je er nog genoeg uithaalt, doen!

Angelien Beek Geitenbeek - Accountmanager bij Organic Flavour Company BV

Wilma Kieft

Ik heb de twee workshops Dagcrème en Gezichtsserum en Natuurlijke Deodorant van Scent & Spice meegedaan. Ik ben echt súper enthousiast over de producten! De deoroller is heerlijk verfrissend. Geen angst dat ik gedurende de dag alweer het gevoel heb dat ik bezweet ruik. En het fijne is dat er geen schadelijke ingrediënten in zitten.

Het serum gebruik ik ‘s avonds voordat ik de crème op mijn gezicht smeer. Dit serum hydrateert en houdt de huid soepel. Ik heb er ingrediënten aan toegevoegd die mijn mooie, rode blosjes op de wangen onder controle houden.

De dagcrème is ook te gebruiken als nachtcrème. Dit is een hele fijne en rijke crème die snel in de huid trekt, waardoor mijn huid altijd zacht aanvoelt. Waar eerder mijn gezicht altijd trekkerig en droog aanvoelde na de nacht, is deze nu zacht en soepel. En dat al na twee weken!

Deze workshop is voor mijn praktijk ook nog eens heel waardevol geweest, omdat ik met het recept van de crème de komende periode ga experimenteren om een mooie basiscrème te maken voor voeten en handen. Naast andere producten die al in mijn assortiment zitten, is dit een prachtige aanvulling op de lijn van mijn zelfgemaakte producten. Deze basiscrème kan ik per persoon ter plekke aanvullen met essentiële olie aangepast op de persoon. Ieder zijn/haar eigen crème naar behoefte! Ik ga me zeker niet vervelen de komende periode!

Wilma Kieft - Eigenaar Wilma Kieft Voetverzorging

Constance Melissen

Jouw cursus is met heel veel liefde gemaakt en dat merk ik aan alles: van de fotografie waar de liefde vanaf spat tot de uitgebreide uitleg overal bij.  Maar ook van de lekkere dingen die je maakt voor een cursusdag en waarvan je de recepten met ons deelt. Ik vind het heerlijk om er te zijn. Het enige wat jammer is, is dat er maar 4 cursusdagen zijn.

De Zoomsessies met de computer zijn niet aan mij besteed: mijn computeruitrusting is net niet goed genoeg. Wel vind ik het fijn om later de opname te kunnen terugzien.

Wat ik leuk vind, is dat ik in eigen tempo door het cursusmateriaal struin. De ene keer weer even op zoek hoe ik de pesto ook alweer moest maken, tot het opzoeken waar ik bepaalde materialen kan kopen, tot de uitleg hoe ik een bereiding kan maken. Er gaat wel een wereld voor mij open. Wat is de natuur toch prachtig!

Ik ben veel dingen aan het uitproberen. Daarnaast lees ik ook andere boeken waar alles net op een ander manier beschreven wordt en wat mij blij maakt omdat ik ineens snap wat er staat. En dat komt echt omdat jij het heel duidelijk hebt uitgelegd!

Constance Melissen

Hilma van Rozendaal

In al die jaren dat ik overal mijn kruidenkennis heb opgedaan, heb ik het zó nog niet meegemaakt. Chapeau!! Het is een genot om met de lesstof bezig te zijn, en een lekkere afwisseling met die opdrachten en vragen erbij. Je hebt een afwisselend en interessant programma in elkaar gezet. Als je al langer met kruiden bezig bent, en je wil niet een volledige 3 of 4-jarige herboristenopleiding doen, (ik heb een basisopleiding van 2 jaar gedaan) is het lastig om een cursus te vinden waar diepgang in zit.

De cosmetische kant heeft op dit moment de grootste aantrekkingskracht op mij. Het uitzoeken welke producen bij een bepaald type huid horen, wat de mogelijkheden zijn aan oliën, wat ik als toevoeging kan gebruiken. Ik ben combinaties aan het uitproberen, geuren en hun werking aan het ontdekken. Ik wil graag mijn eigen draai aan recepten geven en gebruik jouw recepten als handvat. Vrienden en bekenden (het liefst met een aandoening zoals eczeem, psoriasis, reumatische klachten, extreem droge huid door chemo, o.i.d.) ben ik aan het laten meegenieten van wat ik maak, in ruil voor feedback over wat ze van de producten vinden. Ik heb tot nu toe verzachtende bodyboters, diverse soorten zeep, lipbalsems en dagcrème gemaakt.

De info over de effectiviteit van plantenstoffen vind ik razend interessant, en helpt me heel goed bij mijn culinaire recepten. Daarvoor kies ik nu bij de bereiding veel bewuster voor een water- of vetoplossing, om optimaal van de gezondheidsbevorderende inhoudsstoffen gebruik te kunnen maken. Het geeft verdieping aan mijn eigen culinaire creaties.

De zoomsessies vind ik fijn om mee te doen. Je belicht telkens goede onderwerpen, passend bij de kruiden, als extra service bij de cursus.

De praktijkdagen vind ik geweldig, dat doe ik het allerliefste! Je bent heel gestructureerd. Daar ben ik wel een beetje jaloers op. Je legt duidelijk uit wat en waarom we producten maken. En je doet zo je best om ook nog eens lekkere koeken en eten klaar te maken. Kortom, je bent een wijze, geweldig hartelijke vrouw! Het is ontzettend veel wat je aanbiedt in je lessen, en machtig interessant voor mij. Ga gerust zo door, het voelt als een warm bad om les van jou te krijgen!!

Hilma van Rozendaal - Eigenaar Hilma's Keuken

Margot Messina

Ik heb de kruidige variant van de cursus Making sense(s) of herbs gevolgd in het voorjaar van 2020, tijdens de Corona-crisis. Ik ben een beginneling, maar het onderwerp heeft me jarenlang gefascineerd. Ik had geen idee waar ik een opleiding moest volgen en mijn eerste opleiding is die van jou. Ik begrijp nu waarom slijm- en bitterstoffen belangrijk zijn, wat eten met je lichaam doet en welke impact planten hebben op lichaam en geest. Ik ben eigenlijk nog verliefder geworden op bloemen en planten, omdat het dus echt de ware alchemisten zijn! Kortom, ik ben bewuster geworden.

Mijn vader, die in België woont is, een wandelende apotheek. Zoals je weet, strooien ze in België met pillen rond alsof het snoepjes zijn. Hij heeft allerlei kwaaltjes: van hielspoor tot slijtage aan wervels (waardoor hij veel pijn heeft) en hij is hartpatiënt. Hij heeft daar een hele reeks pillen voor en loopt regelmatig bij de dokter en de pijnpoli. Nu, en dankzij de opleiding en inhoud, heeft hij geen last meer van kloven en eelt door een zalf die ik gemaakt heb. De hielspoor is verdwenen. De pijn aan zijn wervels is flink afgenomen door het inzetten van propolistintuur. Hij had een jeukende hoofdhuid met korsten en dat is nu weg, omdat ik een mengeling heb gemaakt van rozemarijn en natuurazijn. Zelf gebruik ik geen conditioner meer en heb in eeuwen niet zo’n mooie krullen gehad. Muggenbeten verdwijnen als sneeuw voor de zon met de zelfgemaakte vogelmuurzalf. En er komt nog veel meer, want ik wil nog heel veel maken met de informatie en recepten uit de cursus: culinair, verzorgend, medicinaal.

Ik ben nu in staat te beoordelen of een recept wat ik tegenkom klopt. Ik zie wanneer er slechte of gevaarlijke informatie wordt gegeven in FB-groepen. Je inspireert. Je hebt een flinke dosis met humor. Ik vind het jammer dat de cursus afgelopen is, want ik had nog veel meer van je willen leren. Wat er ook op jouw pad komt, blijf altijd jezelf. Je bent een mooi en uniek mens. Je geeft niet alleen lesstof, maar ook een stukje van jezelf, van je eigen energie. Ik ben blij dat we elkaar getroffen hebben op het pad.

PS.: eigenlijk plant jij zaadjes bij mensen!

Margot Messina - Kruidenliefhebber

Thea Kamerbeek

Ik heb de cursus Making sense(s) of herbs van september 2019 gevolgd. Super cursus! Heel veel goede en leerzame, maar ook wetenschappelijk onderbouwde lesstof en informatie. Didactisch heel goed samengesteld/opgeschreven. Duidelijke filmpjes. Culinair verrukkelijke recepten. Maar ook goede recepten medicinaal, verzorgend en cosmetisch. Leerzame zoomsessies waar je je vragen kwijt kunt. Fijne leerzame praktijkdagen. Doordat theorie online is, studeren wanneer het je uitkomt. Zoveel informatie dat je “kruidenkriebels” en kruidencreativiteit flink geprikkeld worden. Wat ik het fijne vond, was dat je naast “wildpluk” en verse kruiden ook uitgebreid aan de slag kan met gedroogde kruiden (zelf gedroogd of gewoon via internet besteld). Vooral met de lockdown heb ik hier veel plezier van gehad. Mijn kruidenbrein soepel kunnen houden. Ik had al een 3-jarige kruidenopleiding gedaan, maar heb toch echt nog veel bijgeleerd bij/van Nele Odeur.

Thea Kamerbeek - Gepensioneerd / herborist

Marion Oudhoff

Ik heb al aardig wat cursussen gedaan op het vlak van medicinale planten (praktische en online) en doe zelf al heel wat jaren aan wildpluk. Dus ik twijfelde of ik zou meedoen; geen moment spijt van gehad! Ik had gekozen voor de online-herfst-editie. Ik heb nieuwe onderwerpen geleerd, o.a. de inhoudsstoffen zijn me eindelijk wat beter op mijn netvlies gekomen- en nu daar blijven a.u.b.. Ook de cosmetische informatie vond ik een ontdekking.

De leerstof wordt mooi in modules aangeboden. Er zijn leuke, en grappige opdrachten. En wat een prachtige recepten geeft Nele mee. Ik als kookgek heb er inspiratie uit opgedaan.

Een online cursus heeft het risico in zich dat er soms minder interacties zijn dan je zou wensen met mede-cursisten, maar daar ben je dan zelf bij en Nele biedt alle randvoorwaarden aan om een actieve groep te worden.  En Nele zelf is behalve een vakvrouw ook een bijzonder mooi mens. Zo zie je ze niet vaak langskomen. Altijd snelle en positieve terugkoppelingen. Merci Nele, ook uit het verre Frankrijk heb ik genoten van jouw cursus! Hoop je nog eens tegen te komen in dit mooie vakgebied.

Marion Oudhoff - Cuisine d’ Amis, Bourgogne/France

Alex Scholtens

Nele! De verzorging van de Tweedaagse Zomerkruidencursus was top, alsook de inhoud en je presentatie. Door je didactische ervaring en grote chemische kennis was het op vele manieren smullen. Als medicus is er voor mij een wereld opengegaan en door jouw passie is mijn interesse geprikkeld. De crème, zalf en kruidenthee zijn van grote kwaliteit. Kortom veel lof! Bedankt!!

Alex Scholtens - Huisarts

Simone Keulen

Ik wil je bij deze laten weten hoe leuk en fijn ik het vind om met de kennis die ik bij jou heb opgedaan mijn eigen cosmetica te maken. De dagcrème en het serum zijn mijn favoriete beautyproducten (ik heb mijn Nivea-crème de deur uit gedaan) en ook mijn eigengemaakte bodycrème met sinaasappelmaceraat (eigen experiment) is geen match voor het flaconnetje Dove dat ik eerst gebruikte. Mijn huid is zoveel zachter en gezonder (en geen mini-puistjes meer!). Ook de deoroller werkt heel fijn: eindelijk geen jeukende oksels meer. Ik heb recentelijk ook voor mijn schoonouders een crème gemaakt die heel goed werkt tegen de droge benen die je krijgt van steunkousen (met calendulamaceraat van amandelolie en wat cacaoboter met bijenwas). Ook mijn echtgenoot gebruikt nu de deoroller én hij heeft baat bij een hydrolaat van kamille voor zijn rosacea. Ik had dit alles nooit kunnen bedenken zonder jouw workshops! Zo leuk dat ik niet alleen mijzelf, maar ook anderen kan laten profiteren van ‘troepvrije’ cosmetica. En het werkt zelfs beter (zeker wat de rosacea van mijn man betreft) dan de soms prijzige spulletjes uit de drogisterij of apotheek!

Simone Keulen - NLP Mastercoach en trainer Intuïtieve ontwikkeling bij Heel Je Lichaam

Madeleine Kerkhof

Geweldige workshop van een bevlogen vrouw vandaag met Team Kicozo. Wat een passie en kennis, met aandacht voor ons allemaal en leuke praktijkvoorbeelden en natuurlijk ook zelf doen. Aanrader voor iedereen die interesse heeft in planten en plantenstoffen. Dank je wel, Nele!

Madeleine Kerkhof - Eigenaar Kicozo

Nienke Gottenbos

Ik zie jou vliegen met je bedrijf en voor het vuur en de professionaliteit kan ik alleen maar mijn spreekwoordelijke hoed afnemen (ik heb geen petten, vandaar).

Je brengt het geschenk van natuurlijke geuren en geneeskrachtige planten naar de mensen op een heerlijk elegante manier, waardoor je deuren opent die nodig geopend moesten worden ❤️

Nienke Gottenbos - Eigenwijs voedingskundige bij De Groene Vrouw

Steffy Roos du Maine

Ik volgde de cursus Making sense of herbs (live) en de twee daagse voorjaars kruidencursus. Allebei erg geslaagd! Fantastisch mooie natuur op beide locaties en heel veel mooie bereidingen gemaakt. Zoveel leuker en inspirerender dan zelf aan de slag te gaan. En alle kennis van Nele werkt aanstekelijk, dat maakt dat je er zelf ook in wilt duiken en daarbij helpen haar uitgebreide naslagwerken en geschreven cursussen enorm! (En toegegeven, alleen voor de heerlijke lunch zijn de dagen al de moeite waard)

Steffy Roos du Maine - CEO Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

We mochten Arianne interviewen over haar ervaringen met de cursus Making sense(s) of herbs.

Ben je na het bekijken van de video benieuwd geworden naar Vogelmuur of hoe je zelf een effectieve anti-jeukzalf kan maken? Kijk dan eens verder tussen de verschillende recepten en achtergrondartikelen op de pagina Leesvoer.

Arianne Schuurman - Maatschappelijk werker

Daphne Smeets-Pelt

Via de opleiding Vitaliteitscoaching bij het Atma Instituut kwam ik in contact met Nele. Zij verzorgde een lesdag gericht op burnoutklachten en de mogelijkheden die je hebt voor behandeling met voeding en kruiden. Nele begon haar verhaal vanuit haar eigen ervaring en dat was direct pakkend. Vervolgens bleek al snel haar deskundigheid en de kennis die ze heeft op het gebied van producten uit de natuur. Het verhaal dat ze vertelde werd duidelijk ondersteund met overzichtelijke sheets, waardoor ik goed kon aansluiten in kennis en geboeid kon blijven luisteren. Stellingen en praktijkvoorbeelden maakten het ook erg dynamisch. Ze heeft mij enorm getriggerd met dit onderwerp, qua inhoud en de manier waarop zij ermee werkt.

Daphne Smeets-Pelt - Arbeidsfysiotherapeut

Prof. dr. Tinde van Andel

Nele is een enthousiaste, goed georganiseerde, inspirerende professional vol relevante kennis en daarnaast een lief mens. Ze ontwikkelde voor mij twee colleges met bijbehorende practica, namelijk Fytochemie en Plantenextracties voor de Universiteit van Wageningen en Granen en Pseudogranen voor de Universiteit van Leiden. De studenten vonden de combinatie theorie en praktijk erg leerzaam en leuk.

Prof. dr. Tinde van Andel - Extraordinary Professor Ethnobotany

Ida Verstraten

Ik vond de cursus Making Sense(s) of Herbs, de hartige versie, gewoonweg geweldig. Het schriftelijk materiaal zit prachtig in elkaar, zowel inhoudelijk als esthetisch. Ik heb het met veel plezier gelezen en bestudeerd en nu nog, een half jaar na de cursus, lees ik met regelmaat info uit de cursus. De live dagen waren super! Veel waardevolle informatie, gave verhalen, super praktische opdrachten. Ik kan eigenlijk niets voor de geest halen wat ik minder of slecht vond, heb er lang over nagedacht en er was gewoon alleen maar goeds. Lieve meid, superveel succes en voorspoed gewenst en ook veel plezier! Een dikke knuffel voor jou! Dat heb je ronduit verdiend!

De workshop Natuurlijke Deodorant in het Pakhuis was super. Heel uitgebreid, alle ins en outs werden besproken. Leuk dat we verschillende soorten deodorant konden maken. Mijn favoriet is de roller geworden. Thuis maakte ik al mijn eigen deocrème, maar de roller vind ik fijner in gebruik. De hele opzet – zowel de online informatie en de communicatie, als de ochtend zelf – was zeer professioneel en inhoudelijk van hoog niveau. De online leeromgeving heeft een mooie vormgeving en is helder, duidelijk en compleet. Je hebt overal aan gedacht qua materialen en ingrediënten: de hoeveelheid, versheid, presentatie en de uitleg erover. Het was een warm en feestelijk onthaal met drankjes en hapjes! Lekker en authentiek allemaal zelf bereid, top!! Ik kende je supergoede werkwijze al van de cursus Making sense(s) of herbs, maar nu je een eigen prachtlocatie erbij hebt, ga je het helemaal druk krijgen! Ik kom graag weer eens terug!

Ida Verstraten - Directeur bakingsoda.nl

Linda Kwarteng

Ik ben erg geïnteresseerd in Do-It-Yourself (DIY) producten met natuurlijke ingrediënten. Er is veel informatie beschikbaar online, maar niet altijd even betrouwbaar. Op het Internet kwam ik de website van Nele tegen en ik heb vervolgens op 22 maart 2019 de workshop Dagcrème en Gezichtsserum gevolgd. Ik vond het erg leuk en leerzaam. Nele is erg gepassioneerd over haar vak en spreekt vanuit ervaring en kennis. Zij heeft me gemotiveerd om verder te gaan met mijn DIY producten. De workshop is echt een aanrader! Dank je wel, Nele!

Linda Kwarteng - Customer Success Manager

Hedwig Schoots

Met enige aarzeling had ik me opgegeven voor jouw workshop, immers, zelf ben ik herborist en ‘zou het allemaal zelf moeten weten / kunnen uitzoeken’, maar ik heb genoten van de middag, de voorbereiding, de presentatie, achtergrondinformatie. Allemaal fijn om mee te maken, heel tevreden ook over de producten zelf.

En Diana, een van de vrijwilligsters in mijn kruidentuin, vond het vermakelijk om mij n keer ‘op de leerlingstoel’mee te maken. Hou mij maar op de hoogte van toekomstige workshops!

Hedwig Schoots - GRADINKA Kruidentuinen

Suze Latina

De workshop Natuurlijke Deodorant werd op een zonnige zondag gegeven op een prachtige locatie in Renkum, rustig in de natuur. De grootte van de groep was perfect, niet te groot. We werden hartelijk verwelkomd door Nele, en de hele workshop had een professionele, maar ook een huiselijke sfeer. Nele weet erg veel over het onderwerp, staat open voor vragen en voor feedback. Ze nam tijdens de bereidingen echt de tijd om zoveel mogelijk individuele hulp te geven aan iedereen. Ze deelt zoveel informatie met haar deelnemers!

De samenstelling van de deelnemers van de workshop was zeer divers. Zo krijg je ook veel kennis en informatie van anderen, maar ook veel “ervaringsdeskundigen”. Deze workshop lijkt me erg leuk om in groepsverband te volgen, bijvoorbeeld als dagje uit met collega’s.

Verder kan je thuis alles rustig nalezen via de online leeromgeving. Ik ben erg nieuwsgierig geworden en wil zeker andere workshops gaan volgen, vanwege de kwaliteit en deskundigheid van de docente. Zo hoop ik meer toegevoegde waarde te geven aan m’n praktijk als orthomoleculair adviseur.

Suze Latina - Orthomoleculair adviseur

Nanda Klabbers

De cursus heeft mij inspiratie gegeven om meer vanuit de natuur te maken. Het is zeer waardevol te ervaren dat we echt ver van de natuur zijn geraakt en dat dat anders moet. Ik ken Nele als een bevlogen persoon die je graag helpt als er vragen zijn. Ik kom zeker nog eens terug!

Nanda Klabbers - Fotograaf

Mariska Ruissen

Mariska heeft haar ervaringen met de (najaars)kruidencursus op video gezet:

Mariska Ruissen - Business coach

Wilma Verschut

De najaarskruidencursus mogen volgen bij Nele van Scent & Spice. Wat een heerlijke dagen heb ik bij je gehad, echt quality time!

Ik heb best even getwijfeld, qua prijs en ook omdat ik al een aantal kruidenworkshops elders had gevolgd, maar wat een toegevoegde waarde hadden deze dagen! Heel gevarieerd, heerlijk wildcraften met bergen uitleg over planten onderweg en later de heel diverse bereidingen met de zelf geplukte plantendelen maken. Nele is een bron van gedegen en nuchtere kennis, met zeer veel liefde voor haar vak en voor de mensen in de cursus, voor ieder is er persoonlijke aandacht! Daarnaast enorm verwend met alle zelfgemaakte heerlijkheden bij de (kruiden)thee en lunch. Deze cursus is echt een aanrader voor mensen die meer willen leren over o.a. wilde kruiden en hun mogelijkheden! Dank je wel Nele!

Wilma Verschut - Ondernemer

Arthur Pop

Met veel plezier heb ik dit jaar de zomerkruidencursus van Nele Odeur gevolgd. Natuurlijk hoor je heel veel weetjes en informatie, is het gezellig en leer je de natuur op een andere manier waarderen. Maar de grootste aantrekkingskracht is Nele zelf. Ik heb in welke vorm dan ook zelden iemand zo authentiek, passievol en open voor een groep echt háár ding zien doen. Dat alleen al werkt enorm aanstekelijk en deze cursus ook geschikt voor iemand die hier niet dagelijks mee bezig is.

Arthur Pop - Senior Consultant

Heidi Willems

Nele is een vakvrouw, ze vertelt met enorm veel kennis en enthousiasme. De zomerkruidencursus is uitgebreid en gaat ook echt de diepte in. Ook voor mensen die nog niet zoveel basiskennis hebben (zoals ik) is het goed te volgen!

Heidi Willems - Stylist

Wendy van Golde

Dat je van brandnetels thee kon maken wist ik wel, maar verder zag ik deze plant, net als zevenblad, vooral als “onkruid”.

Nu ik de Tweedaagse Voorjaarskruidencursus bij Nele van Scent & Spice gevolgd heb, kijk ik buiten alleen nog maar naar de grond om te zien welke planten ik ga plukken voor een culinaire bereiding of welke ik als grondstof voor een cosmetisch product kan gebruiken.

Nele weet haar kennis over wildplukken met veel enthousiasme en professioneel over te brengen. De cursus is heel praktisch waardoor je de theorie ook beter kan onthouden. En anders heb je altijd nog het uitgebreide naslagwerk wat Nele, net als alle andere facetten van de cursus, met heel veel zorg heeft samengesteld. 

Wendy van Golde - Videomaker

Alice van Lenteren

Nele, dank je voor een hele leuke en leerzame middag! Ik vond het heel interessant om te horen wat sommige planten doen in een gezichtscrème. En heel leuk om zelf een crème te maken. Het is een hele fijne crème! Ik wil nog meer leren over het combineren van etherische oliën. Ik kom graag nog een keer terug voor een andere workshop.

Alice van Lenteren - Docent Engels bij Talenteren

Marijke Altink

Ik heb de workshop dagcrème en gezichtsserum bij Nele gevolgd.
Wat een fijne workshop! Nele heeft een enorme hoeveelheid kennis en ervaring op het gebied van planten/kruiden en de werking daarvan. En nóg leuker: ze vertelt er in geuren en kleuren over!
Na een uitgebreide uitleg over (de werking van) kruiden en oliën en hoe we de crème en het serum moesten maken, gingen we zelf aan de slag.
Het leuke is dat je aan het eind van de workshop met je zelfgemaakte natuurlijke verzorgingsproducten naar huis gaat!
Echt een aanrader voor iedereen die meer wil leren over wat er allemaal mogelijk is met planten en kruiden en bewust of natuurlijk leeft/wil leven.

Marijke Altink - Coach

Monique Rutten

Een superworkshop gehad van Nele van Scent & Spice!
Mijn 40e jaar hier op aard heb ik met mijn dierbaarste vriendinnetjes vandaag gevierd middels een cosmetische workshop, door Nele gegeven.
Nele weet haar uitgebreide kennis goed over te brengen, heeft mooie producten waarmee je mag werken, heerlijke zelfgemaakte theetjes die ze schenkt en een sprankelende persoonlijkheid.
Een dagcrème voor je eigen huidtype met zelf samengestelde geur en een heerlijke scrub zijn het resultaat.
Ik zit nog na te genieten van een heerlijke middag, mijn vriendinnetjes ook. Ik verheug me op meer mooie belevingen die Nele nog allemaal op de markt gaat brengen!

Monique Rutten

Ingrid Bijlmakers

Nele, wat een heerlijk cadeau voor mezelf! Ik geniet volop van allerlei soorten kruidenthee! Zo leuk om combinaties te bedenken en jouw favorietenlijstje is ook echt top. Nooit geweten dat al deze combinaties mogelijk waren, verrassend! I ❤️ it!!

Ja, ik ben fan!! Ik ben nog maar net begonnen met het ontdekken van jouw prachtige producten. Wat een zorg en aandacht en zóveel kennis. Hier worden mensen echt blij van!!

Ingrid Bijlmakers - Gecertificeerd NLP coach

Esther von Faber

De workshop Dagcrème en Gezichtsserum maken was echt in meerdere opzichten superleuk en leerzaam. Nele is heel deskundig op haar vakgebied en legt alles duidelijk uit. Haar enthousiasme voor natuurlijke cosmetica heeft me ook bewust gemaakt van wat ik iedere dag op mijn gezicht smeer.
Het maak-proces van de dagcrème is leuk en heeft mijn ogen geopend voor hoe zo’n crème tot stand komt. Het resultaat is echt een uitstekende crème. De verzorging van de workshop is top: alles is tot in de puntjes verzorgd en het naslagwerk dat je na de workshop ontvangt, is helder en bruikbaar.
Ik ging naar de workshop uit nieuwsgierigheid, maar kijk nu al uit naar een volgende workshop, bijvoorbeeld Natuurlijke Deodorant maken.

Esther von Faber - Loopbaancoach

Ilaria Caputo

Het is alweer even geleden dat ik de workshop bij Nele gevolgd heb, waarbij ik een eigen dagcrème en gezichtsserum mocht maken. De workshop was net op het goede moment! Ik was al een tijdje op zoek naar een nieuwe dagcrème, maar ik had er zelf te weinig verstand van. En ik wilde een “meukvrije dagcrème”. Maar wat doe je dan als meukvrije dagcrème wordt beloofd en je ziet alsnog allemaal gekke woorden achterop? Kortom: de workshop was een verademing. Vol met kennis en met een heerlijk romige dagcrème ging ik aan het eind van de middag naar huis. Ik had controle over wat er in mijn crème zat en ik was verrast over de simpelheid. Crèmes en serums zijn hartstikke duur, maar vaak is het een hoop “gebakken lucht” waar je voor betaalt. Het is nu inmiddels ongeveer een maand geleden dat ik de dagcrème maakte en ik merk zichtbaar verschil. Ik smeer vol liefde en plezier ‘s ochtends en ‘s avonds. Het is iedere keer weer een momentje voor mezelf. Mijn poriën zijn minder groot, mijn huid is zachter en voelt gevoed en goed verzorgd. Ik heb al besloten: als mijn dagcrème op is, ga ik gewoon de workshop nog een keer volgen. Deze workshop is een aanrader als je geeft om wat je op je gezicht smeert! Leuk om te doen met een vriendin. Je gaat er absoluut van genieten!

Ilaria Caputo - Marketing Coach