Een drukke baan, een gezin, de sportschool. Vrienden, hobby’s en verplichtingen. Een huis, een tuin, een auto. Of twee. De hele week ren je heen en weer, om op zondag, wandelend in het bos, bij te komen en een heerlijk gevoel van vrijheid en rust door je haar te voelen waaien. Je ademt diep in en neemt je voor het de komende week anders te doen: meer tijd voor jezelf, af en toe in de natuur lopen, een begin maken met de aanleg van een moestuin, zelf brood bakken. En dan gaat op maandag de wekker en begint de drukte weer van vooraf aan.

Herkenbaar? Voor mij ook. Dit is wat ik jaren deed, tot mijn trein ontspoorde. Wat volgde was totale ontreddering, omdat ik het verleerd was om rust te hebben, tijd te hebben, te genieten. Ik kon niet meer genieten! IK KON NIET MEER GENIETEN!

Op hoge hakken in de modder. Leven en genieten met spice en spices.

Dit besef maakte dat ik mijn leven radicaal omgooide. Mijn leidraad daarin was één vraag: Waar word ik blij van? Met deze focus heb ik mijn nieuwe trein gebouwd. Ik leerde mezelf weer bewust genieten van kleine en grote dingen: zomerse graslanden, eten aan lange tafels, de geur van vers gebakken brood en gemaaid gras, een viezig kinderhandje op mijn wang, de zon op mijn rug, mijn lief, intieme gesprekken bij de vuurkorf, de vlinder op de rand van mijn wijnglas. Ik pakte ook mijn oude liefde voor planten weer op. Langzaam begon het besef te dagen dat ik met mijn achtergrond als etnobotanica, mijn kennis over het gebruik van kruiden en mijn levenservaringen ook anderen zou kunnen inspireren om het roer om te gooien en meer te genieten van hun eigen leven en hun omgeving.

Vanuit deze drijfveer is Scent & Spice ontstaan. Ik wil gedreven en positieve mensen die volop in het leven staan, maar zichzelf in de drukte van de dagelijkse beslommeringen soms verliezen, via het gebruik van kruiden laten proeven van een natuurlijke, sprankelende levensstijl, met aandacht voor eenvoudig geluk, plezier en ontspanning en met kennis over hoe ze duurzaam gebruik kunnen maken van hun natuurlijke omgeving. Simpel, gezond en gelukkig leven met aandacht voor en kennis over de natuur is niet moeilijk, maar door de vele mogelijkheden raak je soms de weg kwijt. Ik wil je door de bomen het bos weer laten zien. Authenticiteit, deskundigheid, humor en avontuur staan daarbij hoog in het vaandel. Scent & Spice is een pleidooi voor eenvoud. Eenvoud met een gouden randje. Op hoge hakken in de modder. Leven en genieten met spice en spices.

Mijn ultieme WAAROM

Ik ben ervan overtuigd dat ik door mijn kennis over planten en hun gebruik een positief verschil kan maken in de wereld. Een kleine steen in het water kan grote rimpelingen veroorzaken. Mijn missie is groot: ik wil de natuur én de mens veerkrachtig, energiek, gezond, mooi en gelukkig maken. Elke stap voorwaarts vier ik daarbij als een overwinning. Klein beginnen, maar groot denken. En nee, dat vind ik niet naïef. Ik geloof in een symbiotische wisselwerking tussen mens en natuur: de mens beschermt de natuur en de natuur beschermt de mens. Door de natuur te helpen, help je jezelf.

 

De mens beschermt de natuur…

Het gaat me enorm aan het hart hoe we met onze natuurlijke omgeving omgaan. Dieren en planten sterven uit, mooie landschappen worden vernietigd, traditionele culturen en eeuwenoude kennis gaan verloren, voedingsgewassen en schoon water verdwijnen en straks staan we zonder eten en water en met allerlei ziektes eenzaam te schreeuwen in de woestijn. Dit is niet de wereld die ik aan mijn kind wil meegeven. Ik droom van een wereld waar ik vrij kan ademhalen, vol pittoreske landschappen, weelderige bossen, zoemende bijen en mensen die heel bewust met deze schatten omgaan en ze laten gedijen. Leven en laten leven.

Ik geloof in een symbiotische wisselwerking tussen mens en natuur: de mens beschermt de natuur en de natuur beschermt de mens. Door de natuur te helpen, help je jezelf.

Ik hoop je te inspireren om plezier te beleven aan de natuur en meer respect te hebben voor de rijkdom die ze ons geeft. Ik wil jouw kennis over planten laten groeien en je laten ervaren hoe je ze op een duurzame manier in je leven kunt inzetten, als medicijn, voedingsmiddel, cosmetica, bouwmateriaal of muziekinstrument. Zelfs het “onkruid” in je tuin dat je vaak met gemor verwijdert, wil ik je met nieuwe ogen laten bekijken.

In Brazilië heb ik met eigen ogen gezien dat je de natuur niet kunt beschermen door er een hek omheen te zetten. De beste bescherming krijg je door mensen te laten voelen hoe ze met en van de natuur kunnen leven. Als mensen inzien dat ze met het oogsten van noten en harsen meer kunnen verdienen dan met de kap van het regenwoud, dan hebben ze een reden om het bos te beschermen. Een boom kan je maar één keer omhakken, maar je kunt er je leven lang noten van verkopen. Uiteraard is de problematiek wat ingewikkelder dan ik in een paar regels kan schrijven.

Hoewel je de natuur kunt waarderen vanwege het simpele feit dat ze bestaat en prachtig is, blijkt het (economisch) nut van de natuur belangrijk om haar echt te beschermen voor toekomstige generaties. En dat is niet zo gek, want de reden dat de natuur eeuwenlang prima heeft kunnen gedijen samen met de mens, is dat de mens er het nut van inzag en er letterlijk “van leefde”. Sterker nog, de natuur was nodig om te over-leven. Op het moment dat we die directe link zijn verloren, is de vernietiging begonnen. Ik ben ervan overtuigd dat we het tij kunnen keren. Het is mijn missie om daar aan bij te dragen.

 

De natuur beschermt de mens…

Ik heb de sterke overtuiging dat de natuur de cruciale bouwstenen bevat waardoor wij als mens op de best mogelijke manier kunnen functioneren. De natuur is natuurlijk prachtig en vormt een esthetisch genoegen en een rustpunt, maar het gaat veel verder dan dat. Planten bevatten een waaier aan chemische inhoudsstoffen waar wij als mens baat bij hebben. Er zitten medicinale stoffen in die je kunt inzetten bij de preventie en genezing van ziektes. Denk maar aan digitoxine uit Vingerhoedskruid dat een belangrijk medicijn is bij hartklachten of salicylzuur uit de Wilg dat wordt ingezet als middel bij pijnbestrijding. Hoewel van deze stoffen tegenwoordig synthetische varianten worden gemaakt, vormen ze de basis van waaruit onze moderne medicatie ooit is ontstaan. Daarnaast bevatten planten ook andere stoffen die nuttig zijn voor de mens, bijvoorbeeld om je huid jong en veerkrachtig te houden. Zo is allantoïne – een stof die van nature in Gewone Smeerwortel zit – een zeer gewaardeerd ingrediënt in huidherstellende en celvernieuwende crèmes. Bovendien weten we allemaal dat vitaminen en mineralen ons fysiek gezond houden.

Wees lief voor je brein!

Wist je echter dat plantaardige ingrediënten ook op onze geestelijke gezondheid, ons concentratieniveau en ons geluksgevoel een enorme invloed hebben? Chemische plantenstoffen verschaffen voedingsstoffen die de bouwstenen vormen voor allerlei processen in je lichaam. Ze voeden onder andere je neurotransmitters. Dit zijn stoffen die boodschappen in je brein doorgeven en een grote invloed hebben op hoe jij je voelt en functioneert. Als jij je neurotransmitters goed voedt, zal je veerkrachtiger, energieker en gelukkiger in het leven staan.

Zoals je in mijn levensverhaal hebt kunnen lezen, ben ik in het leven gecrasht door een zware burn-out. Ik kan je vertellen dat ik deze uiteindelijk grotendeels heb “weggegeten”. Door aandacht te besteden aan wat mijn brein nodig heeft om goed te functioneren, heb ik met goede voeding en kruiden grote stappen gemaakt op weg naar een energiek en gelukkig leven. Ik kan oprecht vertellen dat ik me nog nooit zo goed in mijn lijf en – vooral – mijn hoofd heb gevoeld. Ik ben ervan overtuigd dat heel wat burn-outs en energieklachten te voorkomen én te genezen zijn door je brein goed te voeden. Kruiden vormen daarbij bij uitstek goede ingrediënten. Het is mijn missie om je hiervan bewust te maken en je te leren hoe je dit praktisch kunt toepassen. Wees lief voor je brein! Ik leer je hoe de natuur je daarbij kan helpen.