GA MEE OP ONTDEKKINGSTOCHT DOOR HET PLANTENRIJK!brochure aanvragen

 

De cursus Making sense(s) of herbs is een diepgaande kruidencursus waarin oeroude wijsheid over kruidengebruik gecombineerd wordt met de meest recente science-based kennis, die ik ook deel in mijn gastcolleges etnobotanie en plantenchemie aan de Universiteit van Wageningen. De cursus reikt de belangrijkste kennis en vaardigheden met betrekking tot gebruik van planten aan. Je gaat de diepte in en leert echt begrijpen waarom je doet wat je doet in het maken van culinaire, medicinale en cosmetische plantenbereidingen. Het is dé cruciale bouwsteen in het ontdekken van de geheimen van de natuur met al je zintuigen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Want laten we eerlijk zijn: we zijn een beetje van het pad afgedwaald.

We nemen pillen en supplementen bij de vleet.

We bivakkeren 20 uur per dag aan ons beeldscherm.

De hele dag door snaaien we ongezonde rommel naar binnen.

We metselen onze kostbare huid – ons belangrijkste beschermingsorgaan – dicht met troep.

Gehaast razen we door de week, zonder te genieten van de schoonheid die ons omringt.

We weten niet meer wat Moeder Natuur ons te bieden heeft aan voeding en medicijnen.

Allergieën en intoleranties bouwen feestjes in ons lijf.

We vallen massaal om met burn-out en depressies.

Kortom, we verliezen verbinding met andere mensen, met de natuur en met onszelf. 

 

Wat als we weer verbinding zouden maken met wat er écht toe doet?

DAT IS WAAR DEZE KRUIDENCURSUS OVER GAAT!

 

EMPOWERMENT - Pak de controle terug over je leven, je gezondheid en je geluksgevoel.

GEZONDHEID - Voel je lekker in je vel, genees kleine kwalen zelf en slaap weer als een roos.

VERVULLING - Maak écht tijd voor jezelf en de belangrijke mensen in je leven.

ENERGIE EN ONTSPANNING - Laad je batterijen helemaal op in de natuur.

KRUIDENKENNIS - Leer over plantenstoffen en hoe je daar gebruik van kunt maken.

AMBACHTELIJKHEID - Maak smakelijke gerechten, medicijnen en verzorgingsproducten.

ZELFZORG - Verbeter je voedingspatroon en je gezondheid en geniet, geniet, geniet!

 

 

VOOR WIE IS DEZE KRUIDENCURSUS?

 

De cursus Making sense(s) of herbs is voor jou, als je klaar bent om vol enthousiasme te kiezen om planten meer in je leven in te zetten, als liefhebber of als professional. Je gaat tot op het bot begrijpen wat planten voor je kunnen doen en waarom.

 

uitleg tijdens kruidenwandeling

Van liefhebber naar kruidenkenner!

Voor de kruidenliefhebber is de cursus een lanceerplatform om een uitmuntende kruidenkenner te worden. Je leert bijvoorbeeld waarom het eten van Smeerwortel niet zo'n goed idee is, waarom je sommige planten beter eerst droogt voor je ze medicinaal toepast en waarom je bepaalde etherische oliën beter niet in je dagcrème stopt. Je leert goochelen met kennis en zet je creativiteit op scherp. Het gebruik van al je zintuigen helpt je bovendien om informatie beter te onthouden.

 

Ook voor professionals is de cursus een must!

 

Kruiden kan je als een fantastische tool inzetten in veel beroepsgroepen. Het is daardoor een investering die zich heel snel terugbetaalt. Specifiek – maar zeker niet uitsluitend – zal het de volgende professionals aanspreken:

 • Chef-koks en restauranthouders die kruiden en wildpluk meer willen integreren in hun menu’s. Je leert nieuwe interessante ingrediënten, technieken en smaakcombinaties kennen en toepassen. Door nieuwe smaken op je menukaart te introduceren, boor je een nieuw publiek aan én blijf je spannend en vernieuwend voor je huidige publiek.
 • Coaches, therapeuten of yogadocenten die kruiden willen inzetten als tool om met klanten aan de slag te gaan. Je krijgt ideeën voor het inzetten van planten in je praktijk. Dit kan op een oneindig aantal manieren: door geuren in te zetten, door mensen tijdens natuurcoaching te wijzen op planten, door kleine medicinale toepassingen die een groot verschil kunnen maken in iemands welbevinden. Je creativiteit wordt aan het werk gezet.
 • Diëtisten, voedings- en lifestylecoaches die meer kennis willen vergaren over plantaardige voeding en plantenstoffen, om op die manier hun klanten nog beter te kunnen voorlichten over geschikte voedings- en leefstijlkeuzes. Planten bevatten namelijk zoveel meer dan vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen en eiwitten.
 • Schoonheidsspecialisten, huidtherapeuten of professionals uit de wellness-sector die een productlijn willen opzetten. Je leert de basisingrediënten maken om met je eigen producten aan de slag te gaan. Zo boor je een nieuw en bewust publiek aan en kan je iets unieks bieden in een groot werkveld.
 • Verplegend personeel of huisartsen die de werking van kruiden graag beter willen begrijpen. Het is fijn om de fundamenten van de kruidenleer te kennen, omdat er steeds meer mensen zijn die kruiden complementair voor hun gezondheid inzetten. Je leert bijvoorbeeld hoe je kunt opzoeken welke interacties er bestaan tussen kruiden en reguliere medicatie. Zo kan je patiënten beter adviseren.

WAT GA JE LEREN IN DEZE KRUIDENCURSUS?

 

A journey of one thousand miles begins with a single step...

In deze kruidencursus leer je werken met wildgeplukte, verse en gedroogde plantendelen. De vraag waaróm je planten op een bepaalde manier gebruikt en juist niet op een andere manier, staat daarbij centraal. Planten zijn fantastische fabriekjes van plantenstoffen die niet alleen belangrijke overlevingsfuncties voor de plant zelf vervullen, maar die ook voor de mens nuttig zijn, als voedingsmiddel, medicijn of constructiemateriaal. Je focust op de belangrijkste plantenstoffen en hoe je ze uit de plant kunt halen en gebruiken. Wetenschappelijke informatie wordt op een begrijpelijke en praktische manier uitgelegd. Naast kennis komen allerlei vaardigheden, extracties en recepten met gedroogde en in het wild geplukte planten uitgebreid aan de orde. DENKEN en DOEN met kruiden dus!

 

Maar dat is niet alles! Deze cursus heeft bijzondere aandacht voor de zintuigen. Planten zijn zinnenprikkelend. Ze wakkeren de smaak- en reukzin aan door aanwezige smaakstoffen en etherische oliën. Kleuren en vormen spreken het gezichtsvermogen aan. Texturen – zoals slijmerige bestanddelen of doornen – beroeren de tastzin. Fris knisperende bladeren laten de stem van het seizoen horen. De cursus maakt je bewust van smaken, geuren, kleuren, texturen en geluiden om je heen. Proeven, snuffelen, kijken en GENIETEN spelen daarbij een cruciale rol!

 

De zintuigen zijn je “voelsprieten” in deze cursus.

DE KRUIDENCURSUS BESTAAT UIT 5 MODULES

In deze modules wordt niet alleen de etnobotanicus in je wakker gemaakt, maar ook de wildplukker, de ontdekkingsreiziger, de plantenpuzzelaar, de natuurbeschermer, de monnik, de natuurwijze, de genezer, de briljante ideeënmachine, de levenskunstenaar, de uitvinder, de tongstreler, de smakentovenaar, de genotzoeker, de geniale receptenbedenker, de ambachtsman/vrouw, de vraatzuchtige plantenverslaafde en misschien zelfs de gifmenger. Echt, ze zitten allemaal in je!

Module 1: KIJKEN - Leer planten herkennen en plukken in het wild

Je leert planten herkennen in het wild aan de hand van specifieke kenmerken. Botanie, ecologie, taxonomie en determinatie van planten komen aan bod. Je maakt kennis met duurzaam wildplukken in de natuur. De module bestaat uit 5 hoofdstukken, 7 plantportretten, een aantal podcasts en video’s, een culinair receptenboek met wilde planten en een wildplukkalender. Het maken van een klein (digitaal) herbarium is onderdeel van de module. Bovendien krijg je concrete en praktische opdrachten om thuis op pad te gaan en de plantenwereld in al haar schoonheid te verkennen.

Module 2: LUISTEREN - Leer over het nut van planten voor de mens in verschillende kruidentradities

Deze module gaat over de relatie tussen plant en mens. Je leert wat etnobotanie is en hoe planten de geschiedenis van de mensheid hebben bepaald. Daarbij krijg je een kort overzicht van de belangrijkste kruidentradities in de wereld en hun onderlinge overeenkomsten en verschillen. Bovendien word je ingewijd in de specifieke werking van plantenstoffen op lichaam en geest. Deze module bestaat uit 3 uitgebreide hoofdstukken, 6 plantportretten, verschillende podcasts en video’s, en een aantal expertvideo’s. Daarnaast krijg je praktische opdrachten om je de informatie eigen te maken.

Module 3: VOELEN - Leer over medicinale, culinaire en cosmetische plantenstoffen

Je leert planten kennen als kleine fabrieken van nuttige stoffen. Begrippen zoals metabolieten, polariteit en oplosbaarheid komen aan bod en de belangrijkste groepen van plantenstoffen en hun werking worden behandeld. Bovendien leer je welke inhoudsstoffen kenmerkend zijn voor verschillende plantenfamilies. Je zintuigen worden op scherp gezet! De kennis uit deze module heb je nodig om stoffen op verantwoorde wijze uit planten te halen en in te zetten als geneesmiddel, in de keuken of als cosmetica op je huid. De module bestaat uit 4 hoofdstukken, 10 plantportretten, podcasts en video’s en praktische opdrachten om je de scheikundige informatie eigen te maken.

Module 4: PROEVEN - Leer stoffen uit planten halen en er sublieme bereidingen mee maken

Je leert stoffen uit planten halen met verschillende extractiemiddelen, zoals water, vet, alcohol en glycerol. Je gaat begrijpen waarom planten een bepaalde werking hebben als je ze op een specifieke manier bereidt. En waarom ze soms niet werken op een andere manier. Je maakt stap voor stap bereidingen met gedroogde, verse én in het wild geplukte planten. Voorbeelden van bouwstenen die je leert maken, zijn: infusies, decocten, destillaten, etherische oliën, oliemaceraten, tincturen, azijntincturen en glycerieten. De module bestaat uit 5 hoofdstukken en een aantal podcasts en video’s. Drie receptenboeken vullen deze module aan. Praktische opdrachten zetten je in de actiestand.

Module 5: RUIKEN - Leer creatieve plantenproducten maken met het geurwiel en de cirkel van smaak

Je leert de plantenextracties die in module 4 aan bod komen als bouwstenen combineren tot complexe producten, zoals crème, zeep, siroop, likeur, zalf of parfum. Tools die je daarbij kunnen helpen, zoals het geurwiel en de cirkel van smaak, komen uitgebreid aan bod. Je gaat goochelen met alles wat je in de cursus opgestoken hebt over de medicinale eigenschappen, smaak en geur van planten. De module bestaat uit 3 hoofdstukken, 5 plantportretten, podcast en video’s en een receptenboek met creatieve culinaire, geneeskrachtige en cosmetische recepten die je zintuigen prikkelen. Laat je verrassen door de oneindige mogelijkheden van het plantenrijk!

DE KRUIDENCURSUS BESTAAT IN 3 VERSCHILLENDE SMAKEN

PITTIG - KRUIDIG - HARTIG

De inhoud van de varianten is hetzelfde, maar de manier waarop de informatie wordt aangeboden verschilt.

Op die manier kan je een keuze maken, rekening houdend met je eigen wensen en mogelijkheden.

 

Het begin van een boeiende reis!

Pittig

Online zelfstudiecursus 

 

START OP ELK GEWENST MOMENT

ONBEPERKT TOEGANG

 

Inhoud:

Toegang tot de online leeromgeving met schriftelijke lessen, videomateriaal, audiobestanden, recepten, plantenportretten, etc.

Groepsvraag- en antwoordsessies om jouw vragen te stellen.

Online platform voor het delen van je ervaringen.

4 groepsbijeenkomsten, inclusief kruidenthee, koffie en gebak, lunch, materiaal, ingrediënten en ongeveer 25 zelfgemaakte producten die je mee naar huis neemt.

Certificaat van deelname.

BONUS: Online kennismakingsbijeenkomst, online expertvideo's en gratis plantengids.

 

Aantal plaatsen:

Onbeperkt

Kruidig

Online cursus in groep

 

START OP 11 SEPTEMBER 2024

ONBEPERKT TOEGANG

 

Inhoud:

Toegang tot de online leeromgeving met schriftelijke lessen, videomateriaal, audiobestanden, recepten, plantenportretten, etc.

Groepsvraag- en antwoordsessies om jouw vragen te stellen.

Online platform voor het delen van je ervaringen.

4 groepsbijeenkomsten, inclusief kruidenthee, koffie en gebak, lunch, materiaal, ingrediënten en ongeveer 25 zelfgemaakte producten die je mee naar huis neemt.

Certificaat van deelname.

BONUS: Online kennismakingsbijeenkomst, online expertvideo's en gratis plantengids.

 

Aantal plaatsen:

Maximaal 25

Hartig

Live cursus in groep

 

START OP 11 SEPTEMBER 2024

ONBEPERKT TOEGANG

 

Inhoud:

Toegang tot de online leeromgeving met schriftelijke lessen, videomateriaal, audiobestanden, recepten, plantenportretten, etc.

Groepsvraag- en antwoordsessies om jouw vragen te stellen.

Online platform voor het delen van je ervaringen.

4 groepsbijeenkomsten, inclusief kruidenthee, koffie en gebak, lunch, materiaal, ingrediënten en ongeveer 25 zelfgemaakte producten die je mee naar huis neemt.

Certificaat van deelname.

BONUS: Online kennismakingsbijeenkomst, online expertvideo's en gratis plantengids.

 

Aantal plaatsen:

Maximaal 12 per groep

595 EUR

895 EUR

1495 EUR

DATA BIJEENKOMSTEN HARTIGE VARIANT

 

De vier fysieke bijeenkomsten in de hartige variant vinden plaats in een vaste groep van maximaal 12 deelnemers en gaan door in de natuur en in het Pakhuis op het landgoed Heerlijkheid Hemmen (vlakbij Wageningen). De bijeenkomsten worden in het najaar georganiseerd op zondag op 22 september, 20 oktober, 10 november en 15 december 2024. De dagen duren van 10 tot 17 uur.

Er is een (optionele) online kennismakingsbijeenkomst op woensdagavond 11 september 2024, voor deelnemers aan de kruidige en hartige variant.

Tijdens de fysieke bijeenkomsten is gebak en een vegetarische lunch inbegrepen. Uiteraard mag je ook je eigen lunch meebrengen.

WIE IS JOUW REISLEIDER OP DEZE REIS?

Ik ben Nele Odeur.

Ik ben een levensgenieter en avonturier met een passie voor planten en Brazilië.

Als etnobotanica heb ik wetenschappelijke kennis over het gebruik van kruiden, als kruidenkundige weet ik hoe je die kennis in het dagelijks leven kunt toepassen, en als verhalenverteller kan ik je daar alles op een boeiende manier over vertellen. Authenticiteit, deskundigheid, humor en avontuur staan daarbij hoog in het vaandel.

Ik wil je inspireren om de natuur met meer respect te bekijken en je laten ervaren hoe je planten op een duurzame manier in je leven kunt inzetten.

Draag bij aan mijn ultieme WAAROM door een ambassadeur te worden voor de plantenwereld en haar veelzijdige toepassing!

Ik vind het een eer om je wegwijs te maken op deze kruidenreis

en je onder te dompelen in de ongekende mogelijkheden en rijkdom

van de plantenwereld. Ik loop met je mee, zodat je groeit

naar meer kennis, meer vaardigheden, meer bewustzijn van je omgeving

en naar een gezonder en meer vervuld leven. Ga mee op avontuur! Omarm de seizoenen,

ontmoet planten en hun inhoudsstoffen en integreer ze

in je badkamer, voorraadkamer, medicijnkast, keuken en – why not – je slaapkamer.

 

 

WAAROM ZOU JE DEZE KRUIDENCURSUS VOLGEN?

 

Als de wortels zich niet goed ontwikkelen, zal de plant nooit gaan bloeien...

 

Zonder goede basis aan kennis en vaardigheden, zal je het volle potentieel van de plantenwereld nooit kunnen aanboren. Zonde van het geld en vooral de tijd en energie die je erin steekt. Een goede basis is essentieel. En die krijg je in deze cursus. Toch is het geen “basiscursus”, want je gaat echt de diepte in, in kennis én vaardigheden!

De aangeboden kennis is science-based. Ik benader planten vanuit hun inhoudsstoffen: van smaak- en geurstoffen tot bitterstoffen en alkaloïden. Het zijn deze inhoudsstoffen die een effect hebben op allerlei lichaamssystemen, maar ook op je gastronomische beleving en je psyche. Concreet betekent dit dat ik traditionele kennis – grootmoeders wijsheid – weet te verbinden met wetenschappelijke kennis uit de chemie, farmacologie, life sciences, ecologie en voedingsleer. Hierdoor kan ik innovatief zijn met vaak eeuwenoude kennis. En dat ga ik jou ook leren!

Meteen alle kennis in de praktijk brengen!

Elk seizoen heeft haar eigen plantenrijkdom om culinaire, medicinale en cosmetische bereidingen te maken en op pad te gaan, de natuur te ontdekken en van planten te genieten. Met de kennis en vaardigheden die in de cursus aan bod komen, kan je meteen uit de startblokken schieten en aan de slag gaan! Wandelingen maken. Planten ontdekken. Experimenteren. Kruidenpesto en siroop maken. Een dagcrème ontwerpen met planten die je onderweg tegenkomt. Proeven, ruiken, voelen en luisteren naar de natuur.

Wil jij ook genieten en (duurzaam) gebruik maken van de natuur in elk seizoen? Kies jij ervoor om je te verdiepen in het maken van culinaire plantencreaties, natuurlijke verzorgingsproducten en medicijnen uit de natuur?

 

DOE JE MEE?

De cursus vraagt geen specifieke voorkennis, maar wel een enthousiaste inzet. Het is toegankelijk voor beginners en gevorderden, mannen en vrouwen, vanaf 18 jaar, die interesse hebben in natuur, planten, ambachtelijkheid, duurzaamheid, creativiteit en genieten. Zintuiglijke gewaarwordingen en natuurbeleving krijgen veel aandacht. Er wordt geroken, geproefd, gekeken, gevoeld en geluisterd.

Je bent bereid om een aantal uur per week te investeren in de cursus. Hoeveel? Dat is aan jou! Als je de informatie alleen wilt lezen, dan kom je er wel met 2 uur per week. Wil je dieper in de materie duiken, experimenteren met recepten en de natuur in om planten te determineren, dan mag je toch rekenen op minstens 5 uur per week. Je bepaalt zelf wanneer, waar en hoe je die uren invult. De live bijeenkomsten in de hartige variant liggen wel vast.

Je wilt groeien als kruidenkenner op je eigen ritme. In de kruidige en hartige variant ben je omringd door een groep gelijkgestemden waar je beroep op kunt doen – maar alleen wanneer jij daar behoefte aan hebt. JIJ bepaalt hoe je de cursus precies invult en voor jou laat werken.

STAP-budget

 

Voor deze cursus (zowel de online als de live variant) kun je GEEN gebruik maken van het STAP-budget. Hoewel zo’n studiesubsidie in eerste instantie misschien aantrekkelijk klinkt, zijn er in de praktijk talloze belemmeringen om van deze subsidie te kunnen profiteren, zowel voor mij als aanbieder als voor jou als cursist. Veel belangrijker is echter dat al je medecursisten gemotiveerd zullen zijn om, samen met jou, het meeste uit de leerstof en de interactie met medestudenten te halen. Een goede cursus is een investering in jezelf en als je de onderstaande ervaringen van eerdere cursisten doorleest, zul je merken dat deze kruidencursus daar ruimschoots aan voldoet.

DEZE MENSEN GINGEN JE VOOR...

 

Ik heb al aardig wat cursussen gedaan op het vlak van medicinale planten (praktische en online) en doe zelf al heel wat jaren aan wildpluk. Dus ik twijfelde of ik zou meedoen. Geen moment spijt van gehad! Ik had gekozen voor de kruidige variant. Ik heb nieuwe onderwerpen geleerd, o.a. de inhoudsstoffen zijn me eindelijk wat beter op mijn netvlies gekomen. Ook de cosmetische informatie vond ik een ontdekking. De leerstof wordt mooi in modules aangeboden. Er zijn leuke en grappige opdrachten. En wat een prachtige recepten geeft Nele mee! Ik als kookgek heb er inspiratie uit opgedaan.

Een online cursus heeft het risico in zich dat er soms minder interacties zijn dan je zou wensen met medecursisten, maar daar ben je dan zelf bij. Nele biedt alle randvoorwaarden aan om een actieve groep te worden. Nele zelf is behalve een vakvrouw ook een bijzonder mooi mens. Zo zie je ze niet vaak langskomen. Altijd snelle en positieve terugkoppelingen. Merci Nele, ook uit het verre Frankrijk heb ik genoten van jouw cursus! Hoop je nog eens tegen te komen in dit mooie vakgebied.

Marion Oudhoff – Cuisine d’Amis (Bourgogne/France)

 

steffy roos du maine"Ik volgde de cursus Making sense of herbs in de hartige variant en de tweedaagse voorjaarskruidencursus. Allebei erg geslaagd! Fantastisch mooie natuur op beide locaties en heel veel mooie bereidingen gemaakt. Zoveel leuker en inspirerender dan zelf aan de slag te gaan. En alle kennis van Nele werkt aanstekelijk, dat maakt dat je er zelf ook in wilt duiken en daarbij helpen haar uitgebreide naslagwerken en geschreven cursussen enorm!".

Steffy Roos du Maine – CEO Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

 

thea kamerbeek portret "Super cursus! Heel veel goede en leerzame, maar ook wetenschappelijk onderbouwde lesstof en informatie. Didactisch heel goed samengesteld en opgeschreven. Duidelijke filmpjes. Culinair verrukkelijke recepten. Maar ook goede recepten medicinaal, verzorgend en cosmetisch. Leerzame zoomsessies waar je je vragen kwijt kunt. Fijne leerzame praktijkdagen. Doordat theorie online is, studeren wanneer het je uitkomt. Zoveel informatie dat je “kruidenkriebels” en kruidencreativiteit flink geprikkeld worden. Wat ik het fijne vond, was dat je naast “wildpluk” en verse kruiden ook uitgebreid aan de slag kan met gedroogde kruiden (zelf gedroogd of gewoon via internet besteld). Vooral met de lockdown heb ik hier veel plezier van gehad. Mijn kruidenbrein soepel kunnen houden. Ik had al een 3-jarige kruidenopleiding gedaan, maar heb toch echt nog veel bijgeleerd bij/van Nele Odeur."

Thea Kamerbeek - Gepensioneerd / herborist

 

"Natuurlijk hoor je heel veel weetjes en informatie, is het gezellig en leer je de natuur op een andere manier waarderen. Maar de grootste aantrekkingskracht is Nele zelf. Ik heb in welke vorm dan ook zelden iemand zo authentiek, passievol en open voor een groep echt háár ding zien doen. Dat alleen al werkt enorm aanstekelijk en deze cursus ook geschikt voor iemand die hier niet dagelijks mee bezig is."

Arthur Pop - Senior Consultant

 

"Ik heb de kruidige variant van de cursus Making sense(s) of herbs gevolgd in het voorjaar van 2020, tijdens de Corona-crisis. Ik ben een beginneling, maar het onderwerp heeft me jarenlang gefascineerd. Ik had geen idee waar ik een opleiding moest volgen en mijn eerste opleiding is die van jou. Ik begrijp nu waarom slijm- en bitterstoffen belangrijk zijn, wat eten met je lichaam doet en welke impact planten hebben op lichaam en geest. Ik ben eigenlijk nog verliefder geworden op bloemen en planten, omdat het dus echt de ware alchemisten zijn! Kortom, ik ben bewuster geworden.

Mijn vader, die in België woont is, een wandelende apotheek. In België strooien ze met pillen alsof het snoepjes zijn. Hij heeft allerlei kwaaltjes: van hielspoor tot slijtage aan wervels (waardoor hij veel pijn heeft) en hij is hartpatiënt. Hij heeft daar een hele reeks pillen voor en loopt regelmatig bij de dokter en de pijnpoli. Nu, en dankzij de opleiding en inhoud, heeft hij geen last meer van kloven en eelt door een zalf die ik gemaakt heb. De hielspoor is verdwenen. De pijn aan zijn wervels is flink afgenomen door het inzetten van propolistintuur. Hij had een jeukende hoofdhuid met korsten en dat is nu weg, omdat ik een mengeling heb gemaakt van rozemarijn en natuurazijn. Zelf gebruik ik geen conditioner meer en heb in eeuwen niet zo’n mooie krullen gehad. Muggenbeten verdwijnen als sneeuw voor de zon met de zelfgemaakte vogelmuurzalf. En er komt nog veel meer, want ik wil nog heel veel maken met de informatie en recepten uit de cursus: culinair, verzorgend, medicinaal.

Ik ben nu in staat te beoordelen of een recept wat ik tegenkom klopt. Ik zie wanneer er slechte of gevaarlijke informatie wordt gegeven in FB-groepen. Je inspireert. Je hebt een flinke dosis met humor. Ik vind het jammer dat de cursus afgelopen is, want ik had nog veel meer van je willen leren. Wat er ook op jouw pad komt, blijf altijd jezelf. Je bent een mooi en uniek mens. Je geeft niet alleen lesstof, maar ook een stukje van jezelf, van je eigen energie. Ik ben blij dat we elkaar getroffen hebben op het pad.

PS.: eigenlijk plant jij zaadjes bij mensen!"

Margot Messina - Eigenaar Destino79

DE KRUIDENCURSUS GAAT VAN START IN EEN PITTIGE, KRUIDIGE EN HARTIGE VARIANT

Hoe wil jij meedoen?

Pittig

Online zelfstudiecursus 

 

START OP ELK GEWENST MOMENT

Kruidig

Online cursus in groep

 

START OP 11 SEPTEMBER 2024

Hartig

Live cursus in groep

 

START OP 11 SEPTEMBER 2024

595 EUR

895 EUR

1495 EUR

(*) Betaling in 2 of 3 termijnen is mogelijk voor de kruidige en hartige variant. Neem daarvoor even contact met me op! 

(**) Het is mogelijk om eerst in te schrijven voor de pittige variant - om alvast de cursus te ervaren - en later alsnog één van de andere varianten mee te doen (zolang er plekjes beschikbaar zijn). Je betaalt dan het verschil bij.

Door de cursus...

alchemie

 • Kijk je met andere ogen en meer respect naar het plantenrijk.
 • Maak je kennis met een aantal planten uit je directe omgeving.
 • Leer je een aantal nuttige inhoudsstoffen van planten kennen.
 • Maak je plantenextracties.
 • Breid je je receptenboek uit.
 • Creëer je culinaire hoogstandjes met een “twist”.
 • Worden al je zintuigen geprikkeld.
 • Maakt je brein overuren om alle creativiteit en ideeën te verwerken.
 • Vind je wellicht nieuwe vriendschappen met gelijkgestemden.
 • Bespaar je geld door kruidenproducten zelf te leren maken.
 • Creëer je waarde in je werk of bedrijf door kruiden in te zetten als tool.
 • Raak je geïnspireerd om nog meer te leren over kruiden.

 

DISCLAIMER:

Werken met kruiden kan zeer verslavend zijn!

VRAGEN?

Vóór je inschrijft is het belangrijk om te weten of de cursus bij je past, welke variant het best bij je past en of het uiteindelijk is wat je zoekt of juist niet.

Twijfel je, heb je vragen of wil je me gewoon even spreken om te zien of je me aardig vindt?

Stuur dan een email naar nele@scentandspice.nl met je telefoonnummer en ik neem contact met je op. Je mag me uiteraard ook altijd zelf bellen. Ik kijk ernaar uit je te spreken!

 

KLEINE GROEPEN,

Échte aandacht voor jou!

 

Ik werk in de kruidige en hartige variant bewust met kleine groepen.
Ik wil mijn volle aandacht geven aan jouw persoonlijke vragen en behoeften.
Het aantal plekken is dan ook beperkt.
 
 

 

 
Nele Odeur

HEB JE EEN VRAAG?

Ik beantwoord hem graag!

 

Mail mij: nele@scentandspice.nl

Of bel: 06-55977642