Ik ben Nele Odeur.

Plantenfreak, levenskunstenaar, dromenvanger en seriewoordenaar.

Scent & Spice is mijn bedrijf en mijn passie. Door een jarenlang verblijf in Brazilië en Bolivia bij mensen die de natuur inzetten in alle aspecten van hun leven – van medicijn tot kleding en van voeding tot ritueel – besef ik hoever we zelf zijn afgedwaald van al het moois dat de natuur te bieden heeft. Mijn drijfveer is jou via het gebruik van planten te laten proeven van een natuurlijke, sprankelende levensstijl, met aandacht voor eenvoudig geluk, plezier en ontspanning en met kennis over hoe je duurzaam gebruik kunt maken van de natuur. Als etnobotanica heb ik wetenschappelijke kennis over het gebruik van kruiden, als kruidenkundige weet ik hoe je die kennis in het dagelijks leven kunt toepassen, en als verhalenverteller kan ik je daar alles op een boeiende manier over vertellen. Authenticiteit, deskundigheid, humor en avontuur staan daarbij hoog in het vaandel.

Scent & Spice is een kennis- en belevingscentrum gericht op etnobotanie – het gebruik van planten door de mens – dat ik in 2016 opgezet heb. Ik geef cursussen en workshops over medicinale, culinaire en cosmetische planten en ben gastdocent aan Wageningen Universiteit (etnobotanie) en Leiden Universiteit (wetenschap van het koken). In de loop der tijd ben ik steeds meer gespecialiseerd in de effecten van planten op het menselijke brein. Vanuit deze expertise word ik als trainer ingehuurd, bijvoorbeeld door opleidingen voor vitaliteitscoaching of ter preventie van burn-out in bedrijven. Scent & Spice omvat dus een waaier aan activiteiten die gericht zijn op consumenten, zoals cursussen, workshops en lezingen. Daarnaast sta ik open voor business-to-business activiteiten en kan je me inhuren als gastdocent, spreker, consultant of trainer.

Vanuit mijn interesse in de werking van het brein, ben ik ondertussen op het pad terecht gekomen van creativiteit en creatief denken en leven. Mijn eigen levensverhaal leest als een avonturenroman waarin planten één van de rode draden zijn. Ik ben altijd mijn neus achterna gelopen (hoe kan het ook anders met een achternaam als "Odeur"...) en heb steeds de moed weten te vinden om in het diepe te springen en waardevolle levenservaringen op te snuiven. Aangespoord door mijn eigen obsessie met woorden aan elkaar rijgen tot verhalen, ben ik halverwege 2020 gestart met het schrijven van een boek over bijzondere en creatieve levenskeuzes, planten en - hoe kan het ook anders? - mijn neus. De publicatie van het boek staat voor 2021 gepland.