Ik ben Nele Odeur.

Plantenfreak, levenskunstenaar en verhalenverteller.

 

Als etnobotanica en medisch antropoloog deed ik jaren onderzoek in Brazilië en Bolivia bij mensen die planten inzetten in alle aspecten van hun leven – van medicijn tot kleding en van voeding tot ritueel. Ik besefte hoever we in Europa afgedwaald zijn van de natuur én van ons authentieke, energieke mens-zijn. Ongezonde leefstijlkeuzes, een prikkelarme en onnatuurlijke omgeving, diep ingesleten belemmerende overtuigingen en terminale serieusheid in het aangaan van het leven zijn ervoor in de plaats gekomen. Een ongelukkige cocktail die leidt tot energiegebrek, verminderde weerstand en gebroken dromen. Het werd mijn missie dat te veranderen. Zo is mijn bedrijf Scent & Spice geboren.

 

Scent & Spice is een kennis- en belevingscentrum gericht op etnobotanie dat ik in 2016 heb opgezet. Etnobotanie is het vakgebied waarin plant en mens én hun wisselwerking centraal staan. Via Scent & Spice organiseer ik cursussen, workshops, avontuurlijke programma’s en individuele counseling om je te helpen de stap te maken naar een meer energiek en speels leven, waarin je dichter bij de natuur staat en met méér motivatie, inspiratie en creativiteit in actie komt en blijft.

 

Klaar om het leven bij de lurven te grijpen? Ik help je graag:

 

  • In de cursus Making sense(s) of herbs, maak je kennis met de vaak vergeten werking van cosmetische, medicinale en culinaire planten. Je ontdekt welke stoffen er in planten zitten, hoe je die eruit kunt halen en hoe je ze in het dagelijkse leven kunt gebruiken. Concreet leer je natuurlijke huidverzorgingsproducten maken, medicinale kruiden toepassen en heerlijke gerechten maken met eetbare onkruiden uit je eigen omgeving. De cursus inspireert je om de natuur op een duurzame en creatieve manier in je leven in te zetten.

 

  • Klaar voor wat avontuur in je leven? REWILD! is een inspirerend vitaliteitsprogramma met praktische en speelse tools om energiek te leven en creatieve en gezonde levenskeuzes te maken die passen bij jouw persoonlijkheid. Je vergroot je energie door je manier van ademen, eten en drinken, voelen, denken, thermoreguleren, beminnen, bewegen, socialiseren, spiritualiteit beleven en slapen te herijken. In verbinding met jezelf, de ander en de natuur ga je op avontuur richting jouw droom. Concreet omvat het activiteiten zoals proeverijen en geurconcerten, lichaamswerk en beweging, thermoprikkels en ademwerk, wildpluk en natuurexploratie, koken en kruidenbereidingen, meditaties en visualisaties, kampvuurmomenten en diepe gesprekken, dans en muziek. Persoonlijke ontwikkeling, het doorbreken van patronen en schaduwwerk vormen een belangrijk onderdeel.

 

  • In een individueel counselingtraject ga ik met jou aan de slag om patronen te doorbreken en krachtige, creatieve en gezonde levenskeuzes te maken. Ik maak gebruik van het Enneagram als tool en werk volgens een procesmodel in 9 stappen, waardoor je zelf steeds duidelijk hebt waar je staat en waar je naar op weg bent. Deze counseling is geschikt als je aan een specifiek levensthema wilt werken. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

 

Naast activiteiten voor particulieren kan je me als kennisinstelling of bedrijf ook inhuren als gastdocent, spreker, consultant of trainer, om kennis en praktische vaardigheden te delen over: 1) plantenstoffen en de effecten van planten op het brein én 2) holistisch leefstijladvies gericht op vergroten van energie en vitaliteit. Ik word bijvoorbeeld al 7 jaar ingehuurd als gastdocent aan Wageningen Universiteit (WUR) om les te geven over fytochemie, plantenextracties en bereidingen.

 

Ik ben Master of Arts in Latijns-Amerikastudies, gespecialiseerd in etnobotanie en medische antropologie, en Master of Arts in Internationale Ontwikkelingsstudies. Ik ben gecertificeerd als Enneagram practitioner, analist en counselor en als vakspecialist Playfulness. Ik verdiepte me in voedingskunde, plantenchemie, speelse spiritualiteit, seksualiteit, schaduwwerk en mindsetcoaching. Op dit moment studeer ik klinische psycho-neuro-immunologie. Ik ben een generalist die zich vanuit een eeuwige honger blijft ontwikkelen. Als seriewoordenaar en verhalenverteller kan ik je daar alles op een boeiende manier over vertellen.

 

Authenticiteit, deskundigheid, creativiteit, humor en avontuur zijn waarden die bij Scent & Spice hoog in het vaandel staan. Moed en kwetsbaarheid zijn kernbegrippen waar ik mee werk. Mijn lijfspreuk is: Spring altijd in het diepe, want het ondiepe doet zeer. Spring jij met mij in het diepe?