Online cursus in groepsverband met vraag- en antwoordsessies en live bijeenkomsten

De hartige variant van de cursus Making sense(s) of herbs omvat alles wat in de kruidige variant zit, plus een aantal live bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten worden de lessen “in praktijk” gebracht. Het is dus geen herhaling van wat er in de online lessen staat, maar je trekt de natuur in en gaat aan de slag met kruiden, geuren, smaken, texturen, recepten en bereidingen. Kortom, de bijeenkomsten bevatten weinig tot geen theorie, maar je gaat de cursus met al je zintuigen ervaren.

Er is plaats voor maximaal 12 mensen per groep. Dat doe ik bewust om twee belangrijke redenen. De eerste is dat ik voor iedereen exclusieve aandacht wil hebben. Bij meer dan 12 mensen is dat naar mijn gevoel niet mogelijk. Ik wil jouw vragen kunnen beantwoorden en echte gesprekken kunnen voeren. De bijeenkomsten zijn dus geen monologen of lezingen, maar een belevenis die we met elkaar als groep aangaan en waar ruimte is voor uitwisseling en samenwerking. De tweede reden is duurzaamheid. Tijdens een aantal bijeenkomsten trekken we de natuur in om planten te plukken. Als we dat met een grote groep zouden doen, wordt er teveel geplukt, waardoor we de natuur geweld aan doen. Ik wil je leren om respectvol met de natuur om te gaan. Dat draag ik uit door de groep te beperken.

De bijeenkomsten hebben geen vooraf vaststaande invulling, want de natuur volgt geen vast programma. We maken gebruik van wildplukplanten en van gedroogde kruiden en specerijen. Je hoort ongeveer een week voor elke les wat er op stapel staat. Voorbeelden van bereidingen die aan bod komen zijn: infusies, decocten, hydrolaten, oliemaceraten, tincturen, glycerieten, honingtincturen, azijntincturen, likeuren, kruidenbitters, crème, zalf, zeep, siroop, etc. Ik organiseer ook een proeverij van inhoudsstoffen en geurenquizes om je reuk- en smaakzin te prikkelen.

Als je wilt meedoen aan de bijeenkomsten, moet je redelijk ter been zijn (of een terreinrollator hebben), omdat we tijdens de bijeenkomsten ook de natuur in trekken. Het tempo is daarbij heel rustig om alle planten goed te kunnen observeren en plukken. Bovendien komen we meestal niet verder dan een kilometer of twee, omdat er op korte afstand al zoveel te zien is. Je mag me altijd bellen om te overleggen of het fysiek haalbaar is.

De praktijklessen vinden plaats op het landgoed Heerlijkheid in Hemmen (vlakbij Wageningen). De plek is goed bereikbaar met de auto en de trein. Ik organiseer een groep op vrijdagen en eentje op zondagen. De vrijdaggroep komt samen op 19 maart, 16 april, 28 mei en 25 juni 2021 en de zondaggroep op 21 maart, 18 april, 30 mei en 27 juni 2021. Daarnaast bestaat er voor het eerst de mogelijkheid om de vier dagen achter elkaar te volgen. Dit is voornamelijk gericht op mensen die ver weg wonen, maar toch graag praktijkervaring komen opdoen. Je hoeft dan maar één keer de reis te ondernemen. De dagen vinden plaats tussen Hemelvaart en Pinksteren op 18, 19, 20 en 21 mei. Je bent wel zelf verantwoordelijk voor het boeken van een overnachtingsplek en voor ontbijt en avondeten. Er is ook geen avondprogramma. Ik kan op aanvraag een lijst voorzien van overnachtingsmogelijkheden in de buurt.

De praktijkdagen zijn inclusief kruidenthee, koffie en gebak, materiaal en ingrediënten, zelfgemaakte producten en heel veel gezelligheid! Ik serveer bij de lunch een vullende soep met brood en twee “smeersels”. Er kan voor het gebak en de lunch rekening gehouden worden met specifieke dieetwensen (glutenvrij, vegan,...). Als je liever iets anders eet, zoals een salade, ben je uiteraard vrij om dat zelf mee te nemen. Bij elke bijeenkomst neem je 4-6 zelfgemaakte culinaire, medicinale en/of cosmetische producten mee naar huis. Op deze manier word je ondergedompeld in een compleet plantaardige belevenis.

 

Materialen om thuis recepten te maken, zijn niet bij de cursus inbegrepen. Alle materialen en ingrediënten tijdens de live bijeenkomsten zijn WEL inbegrepen.