Live cursus in groep

De hartige variant van de cursus Making sense(s) of herbs omvat alles wat in de kruidige variant zit, plus vier live bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten worden de lessen “in praktijk” gebracht. Het is dus geen herhaling van wat er in de online lessen staat, maar je gaat aan de slag met kruiden, geuren, smaken, texturen, recepten en bereidingen. Kortom, de bijeenkomsten bevatten weinig theorie, maar je gaat de cursus met al je zintuigen ervaren.

Er is plaats voor maximaal 12 mensen per groep. Dat doe ik bewust om twee belangrijke redenen. De eerste is dat ik voor iedereen exclusieve aandacht wil hebben. Bij meer dan 12 mensen is dat naar mijn gevoel niet mogelijk. Ik wil jouw vragen kunnen beantwoorden en echte gesprekken kunnen voeren. De bijeenkomsten zijn dus geen monologen of lezingen, maar een belevenis die we met elkaar als groep aangaan en waar ruimte is voor uitwisseling en samenwerking. De tweede reden is duurzaamheid. Tijdens een aantal bijeenkomsten trekken we de natuur in om planten te plukken. Als we dat met een grote groep zouden doen, wordt er teveel geplukt, waardoor we de natuur geweld aan doen. Ik wil je leren om respectvol met de natuur om te gaan. Dat draag ik uit door de groep te beperken.

De bijeenkomsten hebben geen vooraf vaststaande invulling, want de natuur volgt geen vast programma. We maken gebruik van wildplukplanten en van gedroogde kruiden en specerijen. Je hoort ongeveer een week voor elke les wat er op stapel staat. Voorbeelden van bereidingen die aan bod komen zijn: infusies, decocten, destillaten, oliemaceraten, tincturen, glycerieten, honingtincturen, azijntincturen, likeuren, kruidenbitters, crème, zalf, zeep, siroop, capsules, pastilles, etc. Ik organiseer ook een proeverij van inhoudsstoffen en geurtrainingen om je reuk- en smaakzin te prikkelen.

Als je wilt meedoen aan de bijeenkomsten, moet je redelijk ter been zijn (of een terreinrollator hebben), omdat we tijdens enkele bijeenkomsten ook de natuur in trekken. Het tempo is daarbij heel rustig om alle planten goed te kunnen observeren en plukken. Bovendien komen we meestal niet verder dan een kilometer of twee, omdat er op korte afstand al zoveel te zien is. Je mag me altijd bellen om te overleggen of het fysiek haalbaar is. De ruimte waar de cursusdagen plaatsvinden is rolstoeltoegankelijk.

De vier praktijklessen vinden plaats op het landgoed Heerlijkheid in Hemmen (vlakbij Wageningen). De plek is goed bereikbaar met de auto en er is een treinstation. Ik organiseer een groep met praktijkdagen op vier zondagen op 22 september, 20 oktober, 10 november en 15 december 2024. De dagen duren van 10 tot 17 uur.

De praktijkdagen zijn inclusief kruidenthee, koffie en gebak, vegetarische lunch, materiaal en ingrediënten, zelfgemaakte producten en heel veel gezelligheid! Uiteraard mag je ook je eigen lunch meenemen. Bij elke bijeenkomst neem je 4-6 zelfgemaakte culinaire, medicinale en/of cosmetische producten mee naar huis. Op deze manier word je ondergedompeld in een compleet plantaardige belevenis.

 

Materialen om thuis recepten te maken, zijn niet bij de cursus inbegrepen. Alle materialen en ingrediënten tijdens de live bijeenkomsten zijn WEL inbegrepen.