aloe veraIk zag laatst een fulminerend betoog van een gerenommeerde voedingsdeskundige over de "slechtheid" van koolhydraten en dat ze uit het voedingspatroon verbannen zouden moeten worden. Koolhydraten zorgen duidelijk voor verhitte discussies onder voedingsdeskundigen en koolhydraatvrije diëten zijn enorm populair.

 

Een teveel aan koolhydraten is inderdaad niet gezond, maar een tekort geeft je sowieso een ticket naar de andere wereld. Koolhydraten behoren immers tot de essentiële voedingsstoffen (plantenstoffen) die het lichaam nodig heeft om niet dood te gaan. Het is brandstof voor het lichaam. De discussie tussen WEL of NIET gaat dus nergens over. Het gaat erom WELKE koolhydraten je eet.

 

Koolhydraten hebben namelijk een aantal belangrijke functies, waarvan ik er hieronder een aantal noem (er zijn er uiteraard nog veel meer):

 

  1. Koolhydraten zijn cruciaal voor het functioneren van de cellen en daarmee voor alle lichaamsprocessen. Het is niet voor niks dat moedermelk zoveel essentiële koolhydraten bevat.
  2. Koolhydraten zijn nodig om communicatie tussen cellen in ons lichaam en ons brein mogelijk te maken. Als er een bedreiging ontstaat, bijvoorbeeld een bacterie, dan moeten alle cellen die hiermee te maken hebben, weten wat ze moeten doen. Zonder goede communicatie kan de bacterie niet worden aangevallen of worden juist lichaamseigen cellen voor “fout” aangezien. Snelle communicatie is dus van levensbelang om energiek en gezond te blijven. Ze vormen de antennes op onze cellen, waardoor ze met elkaar kunnen praten en zodat de juiste acties in werking worden gezet.
  3. Koolhydraten zijn een belangrijke schakel in ons spijsverteringkanaal, omdat ze ervoor zorgen dat de barrièrefunctie van slijmvliezen in het spijsverteringskanaal optimaal blijft. De slijmvliezen houden toxines en lichaamsvreemde stoffen tegen en zijn dus heel belangrijk. Niet-intacte slijmvliezen zijn zeer waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak van vele ontstekingsziekten. Daarnaast gebeurt de eindafbraak van voedingsstoffen via de darmslijmvliezen. Als de vliezen beschadigd zijn, ontstaan er doorgaans tekorten aan voedingsstoffen (zoals vitamine A, D, E, B12, jodium, selenium, zink, ijzer, chroom, mangaan), hoe gezond het voedingspatroon ook is. Dit is waarschijnlijk bij de meeste mensen een aandachtspunt.

 

Nu is het wel zo dat we teveel van bepaalde koolhydraten binnenkrijgen en vaak (veel) te weinig van andere. Glucose en galactose zijn overdadig aanwezig, terwijl andere essentiële koolhydraten zoals fucose, N-acetyl neuraminezuur of xylose uitblinken in afwezigheid. Ziedaar één van de onderbelichte redenen voor rammelende darmen, energieproblemen en ontstekingsziektes.

 

Koolhydraten houden ons echter niet alleen gezond, maar kunnen ons ook beter maken als we ziek zijn. Bepaalde koolhydraten hebben een immunomodulerende of adaptogene werking, waardoor ze respectievelijk het immuunsysteem onderhouden en het lichaam weerbaar maken tegen stress. Ook medicinale slijmstoffen (polysacchariden) behoren tot de koolhydraten. Slijmstoffen lossen goed op in water. Ze zwellen op, waardoor ze een gelachtige massa vormen (en dus een slijmerig gevoel geven). Ze worden door alle planten in een bepaalde mate gevormd, omdat ze een rol spelen in de opslag van water en voedsel en in de verspreiding en ontkieming van zaden.

 

Slijmstoffen worden in de kruidengeneeskunde op verschillende manieren, zowel uitwendig als inwendig, ingezet: om geïrriteerde weefsels te verzachten en te beschermen (bijvoorbeeld in het geval van een droge huid of ontstoken slijmvliezen), om de darmflora te reguleren en als bulklaxant (om de stoelgang goed te laten verlopen), om het hoesten te vergemakkelijken bij bronchitis, als verzachtend middel bij blaasproblemen, en zelfs als glijmiddel bij vaginale droogheid in de overgang. Slijmstoffen kunnen daarnaast de absorptie van toxische stoffen voorkomen en een bloedsuiker- en cholesterolverlagende werking hebben. Een aantal voorbeeldplanten die veel slijmstoffen bevatten zijn Aloë vera (Aloe barbadensis), Smalle Weegbree (Plantago lanceolata), Heemst (Althaea officinalis), Gewone Smeerwortel (Symphytum officinale), Groot Kaasjeskruid (Malva sylvestris) en Lijnzaad (Linum usitatissimum).

 

Een mooie en simpele manier om slijmstoffen in te zetten is in een mondgeld tegen aften en zweren, oftewel een mondgel die de mondbarrière versterkt. Door de slijmerige structuur blijft de gel langer in de mond hangen, waardoor deze en andere inhoudsstoffen hun helende werk kunnen doen.

Recept: Mondgel tegen aften en zweren

 

Wat heb je nodig voor een potje van 30 ml?

 

· 25 ml aloë vera gel (vers uit de plant of foodgrade gekocht)

· 15 druppels duindoornpulp CO2-extract

· 8 druppels mirre etherische olie

· 4 druppels blauwe kamille CO2-extract

· 4 druppels temulawak CO2-extract

 

Naast de slijmstoffen uit aloë vera hebben ook de andere aanwezige ingrediënten een belangrijke functie in de gel. Mirre etherische olie is sterk antiseptisch, pijnstillend en ontstekingsremmend. Blauwe kamille CO2-extract is sterk ontstekingsremmend en pijnstillend. Temulawak CO2-extract is een extract van kurkuma met een ontstekingsremmende en antibacteriële werking. Dat maakt deze extracten sterk werkend bij mondinfecties en zweren. CO2-extracten zijn plantenextracties die veel etherische oliën bevatten en daarnaast andere vetoplosbare plantenstoffen zoals wassen, pigmenten, harsen, vetten, etc.

Aan de slag!

 

Verwarm de aloë vera gel samen met het duindoornpulp CO2-extract tot ongeveer 35 graden Celsius. Roer het geheel goed door elkaar. Laat het afkoelen en voeg de andere etherische oliën en CO2-extracten toe. Roer het mengsel door elkaar en giet het in een potje. Breng het aan op de aften en zweren en probeer de gel zo lang mogelijk op de plek te laten. Herhaal een paar keer per dag.

Deel dit op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *