Deze smeerwortelzalf is zeer effectief tegen blauwe plekken, kneuzingen, spierpijn, reumatische aandoeningen als wondzalf.

Wat heb je nodig?

Smeerwortelzalf

  • 1 zalfpotje van 30 ml
  • 50 g sesamolie (kan ook met olijfolie of kokosolie)
  • Een paar bladeren van de Gewone Smeerwortel (of stukjes van de wortel, in de herfst geplukt)
  • 5 g bijenwas
  • Optioneel: 5 druppels Lavendel of Helicryse etherische olie

Aan de slag!

Pluk een paar verse bladeren van de Gewone Smeerwortel. Snijd ze in kleine stukken en stop ze in een glazen pot (vb. een jampot) samen met de sesamolie. Duw de bladeren goed onder de olie. Verwarm de pot een vijftal uur au bain-marie op 40-50°C. Idealiter verwarm je het 48 uur op een constante temperatuur, maar dat is in een keukenopstelling haast onmogelijk zonder een speciale pan. Zeef vervolgens de bladeren uit de olie met een fijne zeef en filter het na door een koffiefilter. Dit gaat heel langzaam, dus geef de olie de tijd om er rustig doorheen te druppelen. De olie heeft een diep donkergroene kleur. Als de olie gezeefd en gefilterd is, weeg je er 30 g van af met een keukenweegschaal. Verwarm dit samen met de bijenwas au bain-marie, tot de bijenwas gesmolten is. Dit is ongeveer bij 65°C. Voeg ten slotte een paar druppels van de etherische olie toe en roer het goed door het mengsel heen. Giet het mengsel snel in een zalfpotje en laat het opstijven.

Lavendel en Helicryse zijn beide etherische oliën die ingezet worden bij blauwe plekken, wonden en huidaandoeningen. Helicryse (Helichrysum italicum), ook wel Kerrieplant genoemd, is fantastisch in een zalf tegen blauwe plekken, maar is nogal duur en soms moeilijk te vinden. Lavendel is dan een goed alternatief. Een goede kwaliteit etherische olie van Helicryse is overigens te koop bij De Levensboom.

Meer weten over de Gewone Smeerwortel? Kijk dan hier.

Deel dit op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *