– Mama, ik zie bijna niks.

Ik kijk en mijn hart breekt. De ogen van Marijn zijn zo dik opgezwollen, dat hij nauwelijks twee kleine spleetjes heeft om door te kijken. Rond zijn ogen zitten dikke korsten en etterige wonden. Door de jeuk heeft hij zijn vel helemaal opengekrabd.

Riens, wat moeten we nu? De antihistaminen die de dokter heeft voorgeschreven werken voor geen meter. Ons kind is aan het afzien!

Riens kijkt me strak en enigszins uitdagend aan.

– Wordt het niet eens tijd dat je gaat vertrouwen op je eigen kennis? Wat zou je doen als je dit zelf had? Ik vertrouw je. Nu moet je jezelf nog leren vertrouwen.

***
Het is alweer een paar jaar geleden dat Riens en ik dit gesprek voerden. Marijn, die op dat moment maar een turf hoog was, bleek een ernstige huisstofmijtallergie te hebben. Eerst maakten we nog grapjes dat juist ons dat moest overkomen. Wij, die één keer per maand stofzuigen al een hele opgave vonden. Het lachen verging ons al snel. De jeuk aan Marijns ogen was ondraaglijk en met zijn kleine knuistjes krabde hij alles open. Op een gegeven moment leek hij wel een personage uit een horrorfilm.

We kregen antihistaminen voorgeschreven. Het hielp een beetje, maar hij werd er ook heel moe van. Als een zombie met dikke, korstige ogen zat hij aan tafel te eten. Hij hing als een vaatdoek op de bank of bij ons op schoot. Zijn hele lichaam was alleen maar aan het vechten. Hij was doodop. En wij zaten met de handen in het haar. Tot het GESPREK.

Als Riens op mijn kennis vertrouwde, durfde ik dat dan zelf ook? Als ik ziek was, dan aarzelde ik niet om mijn kennis over plantenstoffen in te zetten. Het werkte altijd prima. Maar nu ging het om mijn kind! En het was niet een simpele verkoudheid.

Ik besloot het erop te wagen.

Ik dook in mijn kennis over plantenstoffen, checkte en dubbelcheckte en stelde een behandelplan op. Aanvankelijk vond ik de verantwoordelijkheid spannend, maar het gaf ook een gevoel van empowerment. Ik maakte een kruidenpreparaat met Gesteelde Lakzwam of – de meer bekende naam – Reishi (Ganoderma lucidum). In een mum van tijd waren de klachten bijna helemaal weg. We hielden de behandeling verschillende weken vol en bouwden vervolgens af.

Nu is Marijn al meer dan twee jaar klachtenvrij en vol energie. Hij neemt geen medicijnen (ook het kruidenpreparaat niet meer) en we stofzuigen nog steeds maar één keer om de week (niet dat ik daar trots op ben, maar het komt er gewoon niet van). Een story met een happy end.

 

Het hele geval zette me wel aan het denken. Als ik – die als etnobotanica toch best veel weet over plantenstoffen – al niet durfde om kruiden in te zetten, hoe zou dat dan zijn voor andere mensen die behoefte hebben aan natuurlijke alternatieven? Hoe moeilijk is het om te DURVEN planten in te zetten als medicijn, maar ook als voeding, huidverzorging of om lekker in je vel te zitten?

Planten bevatten krachtige stoffen. Aspirine is ontstaan uit plantenstoffen en voor de bestrijding van borstkanker worden stoffen uit de taxus geëxtraheerd. Ja, ook nu nog steeds! Plantenstoffen zoals vitaminen, mineralen en proteïnen zijn alom bekend en het nut daarvan wordt niet betwist. Simpelweg: als je geen planten eet, ga je dood. Naast deze primaire plantenstoffen, bevatten planten ook heel wat secundaire plantenstoffen, die effectief ingezet kunnen worden als medicijn, smaak- en geurstof of natuurlijk ingrediënt voor cosmetica of schoonmaakmiddelen.

Hoe fijn zou het zijn om de kennis en het zelfvertrouwen te hebben om die stoffen in je eigen leven in te zetten?

• Om medicijnen te maken bij simpele aandoeningen?
• Om de allerlekkerste smaakstoffen uit planten naar boven te halen?
• Om je eigen huidverzorgingsproducten te maken in een handomdraai?
• Om je écht goed te leren voeden – naast de bekende vitaminen en mineralen – waardoor je energiek in je vel zit?
• Om simpelweg meer te leven op het ritme van de natuur?

Hoe fijn zou het zijn om als voedingsprofessional (diëtist, voedingscoach, verpleegkundige, therapeut, etc.), meer te weten over plantenstoffen die een belangrijke aanvulling vormen op de voedingswaarde? Hoeveel beter kan je klanten helpen als je ook secundaire plantenstoffen een plek geeft in je therapie?

Hoe fijn zou het zijn om als leraar biologie of scheikunde je leerlingen en studenten écht te kunnen enthousiasmeren voor het vak, omdat je handvaten krijgt om het gebruik van plantenstoffen in de praktijk te brengen? Het maken van een dagcrème met plantenmateriaal is pure chemie. Hoeveel middelbare schoolmeiden zullen door je vak gegrepen worden, als je ze het praktisch nut ervan echt kunt laten zien?

Hoe empowering zou het zijn, om niet alleen in je eigen leven meer planten en plantenstoffen te integreren als voeding, medicijn of verzorgingsmiddel, maar ze ook te kunnen inzetten voor je kinderen, familie of klanten? Of om plantenbereidingen te maken SAMEN met je kinderen en zo de kennis door te geven aan het nageslacht?

De cursus

brochure aanvragen

Vanuit mijn ervaring met Marijn is de behoefte geboren om een praktische en kennisintensieve cursus te ontwikkelen die je leert HOE je culinaire, medicinale en cosmetische planten kunt inzetten en WAAROM je ze gebruikt zoals je ze gebruikt, zodat je vol vertrouwen aan de slag kunt. Dat is de cursus Making sense(s) of herbs geworden, in drie varianten: online zelfstudie, online in een groep en live.

Er hebben op dit moment (april 2024) al bijna 450 mensen verschillende modaliteiten van de cursus gevolgd. De reacties zijn laaiend enthousiast (lees bijvoorbeeld de recensies van Marion, Ida of Arianne eens door). Wil jij dat dit het jaar wordt waarin je het GEWOON GAAT DOEN? Natuurlijk leven, met kennis over de natuur en praktische inzetbaarheid van plantenstoffen? Kom jij je met plezier en empowerment onderdompelen in de magie en chemie van het plantenrijk?

Ik heb een digitale brochure samengesteld met uitgebreide informatie over de verschillende varianten van de kruidencursus. Vraag de brochure meteen aan!

 

 

Wat is Reishi?

Bijna alle medicinale planten hebben direct of indirect een effect op het immuunsysteem van de mens. Sommige plantenstoffen hebben invloed op de aanmaak van leukocyten die ziekteverwekkers uit het lichaam verwijderen. Andere stoffen spelen een rol bij ontstekingsprocessen in het lichaam of stimuleren de aanmaak van het antivirale interferon. Weer andere stoffen beïnvloeden de darmflora en grijpen zo indirect in op het immuunsysteem. Naast medicinale planten wordt er ook steeds meer onderzoek gedaan naar de werking van inhoudsstoffen uit paddenstoelen op het immuunsysteem. Dit onderzoek is niet alleen gericht op griep, maar ook op chronische en ernstige immuunaandoeningen, zoals kanker en HIV. Hoewel het onderzoek nog in volle gang is, ontstaan er mondjesmaat steeds meer nieuwe inzichten.

Stoffen die het immuunsysteem beïnvloeden worden immunomodulatoren genoemd. Immunomodulatoren omvatten zowel stoffen die het immuunsysteem stimuleren, als stoffen die het immuunsysteem onderdrukken. In paddenstoelen vormen polysacchariden één van de belangrijkste groepen immunomodulerende inhoudsstoffen. Polysacchariden behoren tot de koolhydraten. Uit onderzoek blijkt dat ze op verschillende manieren een effect kunnen hebben op het immuunsysteem: van algehele verbetering van de immuunrespons, tot stimulatie van de interferonproductie, tot anti-tumoractiviteit. Reishi is één van de meest bekende medicinale paddenstoelen. De paddenstoel wordt al eeuwenlang gebruikt in de Chinese geneeskunde, waar het de "paddenstoel van de onsterfelijkheid" wordt genoemd, vanwege het effect op het immuunsysteem en op het geheugen. Reishi is erg gezond en bijzonder rijk aan voedingsstoffen, waaronder immunomodulerende polysacchariden. De smaak is nogal bitter, waardoor de paddenstoel niet in de keuken wordt toegepast.

Herkennen van Reishi

Reishi of Gesteelde Lakzwam (Ganoderma lucidum) behoort tot de familie van de Ganodermataceae. De hoed is spatel-, nier- of waaiervormig en groeit vertikaal omhoog op zijn steel. Hij heeft meestal een doorsnede van ongeveer 10 cm, maar kan wel 25 cm groot worden. De bovenzijde heeft een glanzende, gelakte korst met een oranjebruine tot blauwpaarse en soms zwartbruine kleur. De rand is lichter van kleur.

reishi - ganoderma lucidum - gesteelde lakzwam
Reishi, bij allergie en hooikoorts

Reishi bij hooikoorts

Reishi verbetert het immuunsysteem, waardoor het lichaam beter weerstand kan bieden tegen ziekten. Het werkt tegen virussen, bacteriën, ontstekingen, tumoren en allergieën. De polysacchariden stimuleren allerlei cellen in het lichaam, zoals leukocyten, macrofagen, monocyten en natural killer cells. Verder stimuleert de paddenstoel de hartfunctie, waardoor het ingezet kan worden bij hartritmestoornissen, hoge bloeddruk en de preventie van hart- en vaatziekten. Het werkt daarnaast op het geheugen en geeft energie. Hierdoor kan het gunstige effecten hebben bij chronische vermoeidheid, burnout, verminderde geheugenwerking en bij de preventie van de progressie van de ziekte van Alzheimer. Tenslotte is het ook een goede leverbeschermer. Dit zijn slechts enkele van de vele manieren waarop deze bijzondere paddenstoel medicinaal toegepast kan worden.

Ik heb Reishi ingezet bij Marijn vanwege zijn huisstofmijtallergie. Hij kreeg dagelijks een mespuntje verpoederde Reishi (door de havermoutpap). Na een paar weken waren de symptomen verdwenen en gingen we over op een onderhoudsdosis van 2-3 keer per week. Nu neemt hij het nog heel af en toe, bij verminderde weerstand. De allergie is helemaal verdwenen.

Maar ook bij hooikoorts is Reishi een echte life-safer. Bij een hooikoortsaanval kunnen volwassenen een theelepel Reishipoeder door een glas melk roeren (let op, het poeder smaakt erg bitter), het effect is vaak al na enkele minuten merkbaar!

Let op!

Reishi wordt doorgaans goed verdragen.
Er is theoretisch gezien interactie mogelijk met reguliere medicijnen die bloedverdunnend werken.
Bij stollingsstoornissen en auto-immuunaandoeningen gebruik je het enkel op voorschrift van een arts.
Er is -theoretisch gezien- interactie mogelijk met bloeddrukverlagende medicijnen.

Deel dit op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *