gembersiroop Gembersiroop is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook erg lekker. Dit is voor sommige medicinale kruidenbereidingen wel eens anders. Daarom kan je het zowel als heerlijk voedsel als krachtig medicijn gebruiken. Je kunt het toevoegen aan yoghurt, pannenkoeken, ijs of havermoutpap, maar ook aan sauzen, stoofpotjes of cocktails. Als medicijn kan je een eetlepel nemen als je je niet lekker voelt, als je misselijk bent of als je spijsvertering rammelt. Je kunt het ook innemen in een kop thee. Als je van bruis houdt, is het ook lekker om gembersiroop toe te voegen aan bruiswater, als een natuurlijke ginger ale.

gember

Je kunt zowel verse als gedroogde gember gebruiken voor het onderstaande recept, maar verse gember geeft deze siroop een betere smaak. Als je biologische gember gebruikt, kan je die met schil in dunne plakjes snijden. Zo niet, dan kan je de gemberwortel beter schillen.

Zowel honing als (kokosbloesem)suiker kunnen in het recept gebruikt worden. Honing (met name rauwe honing) heeft het bijkomende voordeel dat het antivirale, antibacteriële en antischimmel kwaliteiten heeft, wat de siroop nog krachtiger maakt. Als je rauwe honing gebruikt, is het beter om het gemberwater volledig te laten afkoelen voor je de honing toevoegt, om de goede kwaliteiten van de honing te bewaren. Hoeveel suiker of honing je toevoegt, is afhankelijk van hoe zoet je het lekker vindt. Wees er wel van bewust dat suiker en honing ook zorgen voor conservering, dus hoe minder je toevoegt, hoe minder lang de siroop bewaard kan worden.

Wat heb je nodig?

  • 1 kop dun gesneden schijfjes verse gemberwortel
  • 2 koppen water
  • 1/2 tot 1 kop (kokosbloesem)suiker of honing
  • Optioneel: een kaneelstokje

 Aan de slag!

Doe de gember, het water en optioneel het kaneelstokje in een pan. Als je suiker gebruikt, voeg je die ook nu toe (honing niet). Breng het mengsel aan de kook. Verlaag de temperatuur en laat zachtjes sudderen tot de vloeistof tot de helft ingekookt is. Dit duurt 30-45 minuten. Zeef de stukjes gember uit de vloeistof met een fijne zeef. Als je suiker gebruikt hebt, is de gembersiroop klaar en kan je het in een fles gieten. Als je honing gebruikt, laat je het gemberwater afkoelen tot kamertemperatuur en voegt dan de honing toe. Roer tot de honing opgelost is en giet de siroop in een fles. Je kunt de fles in de koelkast ongeveer drie maanden bewaren (vaak ook langer).

Meer weten over Gember? Kijk dan hier.

Deel dit op
  • 1
    Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *