GA MEE OP ONTDEKKINGSTOCHT DOOR HET PLANTENRIJK!

 

 Op 2 maart gaat de kruidencursus van Scent & Spice weer van start! In deze intensieve cursus van 5 maanden wordt oeroude kennis over plantengebruik gecombineerd met de meest recente science-based wetenschap, die ik ook deel in mijn gastcolleges etnobotanie aan de Universiteit van Wageningen. De cursus Making sense(s) of herbs reikt je de basisprincipes en vaardigheden van het werken met planten aan. Je gaat de diepte in en leert echt begrijpen waarom je doet wat je doet in het maken van plantenextracties en bereidingen. Het is dé cruciale bouwsteen in het ontdekken van de geheimen van de natuur met al je zintuigen.

 

A journey of one thousand miles begins with a single step...

In deze kruidencursus leer je planten herkennen, benoemen en plukken in het wild. Daarnaast leer je ook waaróm je planten op een bepaalde manier gebruikt. Planten zijn fantastische fabriekjes van plantenstoffen die niet alleen belangrijke overlevingsfuncties voor de plant zelf vervullen, maar die ook voor de mens nuttig zijn, als voedingsmiddel, medicijn of constructiemateriaal. Je focust op de belangrijkste inhoudsstoffen en hoe je ze kunt extraheren en gebruiken. Wetenschappelijke informatie wordt op een begrijpelijke en praktische manier uitgelegd. Naast kennis komen allerlei vaardigheden, extracties en recepten met gedroogde en in het wild geplukte planten uitgebreid aan de orde. DENKEN en DOEN met kruiden dus!

 

Maar dat is niet alles! Deze cursus heeft een bijzondere aandacht voor de zintuigen. Planten zijn zinnenprikkelend. Ze wakkeren de smaak- en reukzin aan door aanwezige smaakstoffen en etherische oliën. Kleuren en vormen spreken het gezichtsvermogen aan. Texturen – zoals slijmerige bestanddelen of doornen – beroeren de tastzin en de frisse knisperende bladeren van de Smeerwortel laten de stem van het voorjaar horen. De cursus maakt je bewust van smaken, geuren, kleuren, texturen en geluiden om je heen. Proeven, snuffelen, kijken en GENIETEN spelen daarbij een cruciale rol, óók in de online variant!

 

Je zintuigen zijn belangrijke “voelsprieten” in het leren over de plantenwereld.

DE CURSUS VAN 5 MAANDEN START OP 2 MAART 2019

Het begin van een boeiende reis

 DE CURSUS BESTAAT UIT 5 MODULES

 

In deze modules wordt niet alleen de etnobotanicus in je wakker gemaakt, maar ook de wildplukker, de ontdekkingsreiziger, de plantenpuzzelaar, de natuurbeschermer, de monnik, de natuurwijze, de genezer, de briljante ideeënmachine, de levenskunstenaar, de uitvinder, de tongstreler, de smakentovenaar, de genotzoeker, de geniale receptenbedenker, de ambachtsman/vrouw, de vraatzuchtige plantenverslaafde en misschien zelfs de gifmenger. Echt, ze zitten allemaal in je!

Module 1: Plantendeterminatie en wildplukken

Je leert planten herkennen in het wild aan de hand van specifieke kenmerken. Botanie, ecologie, taxonomie en determinatie van planten komen aan bod. Daarbij kruisen de belangrijkste plantenfamilies en hun specifieke nuttige inhoudsstoffen je pad. Je maakt kennis met duurzaam wildplukken in de natuur. Oefeningen zijn erop gericht om planten te leren herkennen, kiezen, plukken en bewaren. Het maken van een klein (digitaal) herbarium is onderdeel van de module. Je krijgt concrete opdrachten om thuis op pad te gaan en de plantenwereld te ontdekken. Een culinair receptenboek met wilde planten en een wildplukkalender maken de module compleet.

Module 2: Etnobotanie en de nuttige werking van planten voor de mens

Deze module gaat over de relatie tussen plant en mens. Je leert wat etnobotanie is en hoe planten de geschiedenis van de mensheid hebben bepaald. Daarbij krijg je een overzicht van de belangrijkste kruidentradities in de wereld en hun onderlinge overeenkomsten en verschillen. Bovendien word je ingewijd in de specifieke werking van planten op lichaam en geest en hoe inhoudsstoffen daarin een rol spelen. Deze kennis vormt een cruciale bouwsteen om planten op een intensieve en originele manier in te leren zetten, als liefhebber én als professional. Vanuit deze basis leer je bijvoorbeeld begrijpen hoe je smaken kunt verkennen, planten kunt inzetten als medicijn of je eigen huidverzorgingslijn kunt opzetten. 

Module 3: Plantenmetabolieten, polariteit en oplosbaarheid

Je leert over planten als chemische fabrieken. Begrippen zoals primaire en secundaire metabolieten, polariteit en oplosbaarheid komen aan bod en de belangrijkste groepen inhoudsstoffen en hun werking worden behandeld. Denk daarbij aan stoffen zoals looistoffen, bitterstoffen, alkaloïden en etherische oliën. Je zintuigen worden op scherp gezet en je gaat ruiken, proeven, kijken, voelen en zelfs luisteren (ja, echt!) naar planteninhoudsstoffen. Je leert via allerlei zintuiglijke ezelsbruggetjes moeilijke plantenchemie onthouden. Deze kennis heb je nodig om inhoudsstoffen op verantwoorde wijze te extraheren en in te zetten, als geneesmiddel, in de keuken of als cosmetica op je huid.

Module 4: Plantenextracties en bereidingen

Je gaat aan de slag met plantenextracties en bereidingen. Je werkt met verschillende extractiemiddelen, zoals water, vet, ethanol en glycerol, en je leert welke planteninhoudsstoffen in welke middelen oplossen. Je gaat begrijpen waarom bepaalde planten een bepaalde werking hebben als je ze op een specifieke manier bewerkt. En waarom ze soms niet werken op een andere manier. Voorbeelden van extracties die je leert maken zijn infusies, decocten, kruidendestillaten, etherische oliën, oliemaceraten, tincturen en glycerieten. Je maakt stap voor stap culinaire, medicinale en cosmetische bereidingen met gedroogde én in het wild geplukte ingrediënten. Zo krijg je een sterke kruidenbasis mee om op verder te bouwen. Drie uitgebreide receptenboeken vullen deze module aan.

Module 5: Verkenning van verdere mogelijkheden

Je krijgt een aantal teasers aangereikt van mogelijkheden die je vanuit de kennis uit de cursus kunt benutten. Je leert de verschillende soorten plantenextracties die in module 4 aan bod komen als bouwstenen combineren tot complexe producten (zoals crème, zeep, siroop of zalf), rekening houdend met hun medicinale eigenschappen, smaak en/of geur. De module wordt aangevuld met een mooi receptenboek met creatieve culinaire, medicinale en cosmetische recepten die je zintuigen prikkelen. Een inleiding over het geurwiel en de cirkel van smaak maakt het kruidenplaatje compleet. Laat je verrassen door de oneindige mogelijkheden van het plantenrijk!

Ik ben Nele Odeur.

Ik ben een levensgenieter en avonturier met een passie voor planten en Brazilië.

Als etnobotanica heb ik wetenschappelijke kennis over het gebruik van kruiden, als kruidenkundige weet ik hoe je die kennis in het dagelijks leven kunt toepassen, en als verhalenverteller kan ik je daar alles op een boeiende manier over vertellen. Authenticiteit, deskundigheid, humor en avontuur staan daarbij hoog in het vaandel.

Ik wil je inspireren om de natuur met meer respect te bekijken en je laten ervaren hoe je planten op een duurzame manier in je leven kunt inzetten.

Draag bij aan mijn ultieme WAAROM door een ambassadeur te worden voor de plantenwereld en haar veelzijdige toepassing!

Ik vind het een eer om je wegwijs te maken op deze kruidenreis

en je onder te dompelen in de ongekende mogelijkheden en rijkdom

van de plantenwereld. Ik loop met je mee, zodat je groeit

naar meer kennis, meer vaardigheden, meer bewustzijn van je omgeving

en naar een gezonder en meer vervuld leven. Ga mee op avontuur! Omarm de seizoenen,

ontmoet planten en hun inhoudsstoffen en integreer ze

in je badkamer, voorraadkamer, medicijnkast, keuken en – why not – je slaapkamer.

WAAROM ZOU JE DEZE CURSUS VOLGEN?

 

Als de wortels zich niet goed ontwikkelen, zal de plant nooit gaan bloeien... 

 

Zonder goede basis aan kennis en vaardigheden, zal je het volle potentieel van de plantenwereld nooit kunnen aanboren. Zonde van het geld en vooral de tijd en energie die je erin steekt. Een goede basis is essentieel. En dat krijg je in deze cursus. Toch is het geen “basiscursus”, want je gaat echt de diepte in, in kennis én vaardigheden!

De aangeboden kennis is science-based. Ik benader planten vanuit hun inhoudsstoffen: van smaak- en geurstoffen tot bitterstoffen en alkaloïden. Het zijn deze inhoudsstoffen die een effect hebben op allerlei lichaamssystemen (medicinaal en cosmetisch), maar ook op je gastronomische beleving (culinair) en je psyche (medicinaal). Concreet betekent dit dat ik traditionele kennis – grootmoeders wijsheid – weet te verbinden met wetenschappelijke kennis uit de chemie, farmacologie, life sciences, ecologie en voedingsleer. Hierdoor kan ik innovatief zijn met vaak eeuwenoude kennis.

Met de stevige basis uit deze cursus kan je instromen in meer gespecialiseerde cursussen van Scent & Spice en verder specialiseren in medicinaal, culinair of cosmetisch gebruik van kruiden. De informatie uit de cursus Making sense(s) of herbs is daarvoor essentieel.

WAAROM ZOU JE DEZE CURSUS NÚ VOLGEN?

 

Heerlijk! Een cursus over plantengebruik in de lente en zomer...

... als het groene loof weer opkomt en de bloemen bloeien.

Meteen alle kennis in de praktijk brengen!

 

Begin het jaar met goede voornemens, zoals meer gebruik maken van wat Moeder Natuur te bieden heeft. De lente en zomer bieden een grote plantenrijkdom om culinaire, medicinale en cosmetische bereidingen te maken. Het zijn de ideale seizoenen om buiten te zijn, op pad te gaan, de natuur te ontdekken en van planten te genieten. Met de kennis en vaardigheden die in de cursus aan bod komen, kan je meteen uit de startblokken schieten en aan de slag gaan! Wandelingen maken. Planten ontdekken. Kruidenpesto en siroop maken. Een dagcrème ontwerpen met planten die je onderweg tegenkomt. Proeven, ruiken, voelen en luisteren naar de natuur.

 

Kruidencursus

De lente en zomer zijn dé seizoenen om planten vers te verwerken, veel te experimenteren, nieuwe recepten te bedenken en je voorraadkast aan te vullen voor de herfst en winter. Naast verse planten leer je ook gedroogde planten en geurige specerijen gebruiken, zodat je in de herfst en winter verder kunt met leren en experimenteren.

 

Wil jij ook genieten en (duurzaam) gebruik maken van de groene explosie in het voorjaar en de kleurige bloemenpracht van de zomer? Kies jij ervoor om je te verdiepen in het maken van culinaire plantencreaties, natuurlijke verzorgingsproducten en medicijnen uit de natuur?

 

DOE JE MEE?

TESTIMONIALS

 

Wendy van Golde"Dat je van brandnetels thee kon maken wist ik wel, maar verder zag ik deze plant, net als zevenblad, vooral als “onkruid”. Nu ik de cursus bij Nele gevolgd heb, kijk ik buiten alleen nog maar naar de grond om te zien welke planten ik ga plukken voor een culinaire bereiding of als grondstof voor een cosmetisch product. Nele weet haar kennis over planten met veel enthousiasme en professioneel over te brengen. De cursus is heel praktisch waardoor je de theorie ook beter kan onthouden. En anders heb je altijd nog het uitgebreide naslagwerk wat Nele, net als alle andere facetten van de cursus, met heel veel zorg heeft samengesteld." 

Wendy van Golde - Videomaker

 

"Wat een heerlijke dagen heb ik bij je gehad, echt quality time! Ik heb best even getwijfeld, qua prijs en ook omdat ik al een aantal kruidenworkshops elders had gevolgd, maar wat een toegevoegde waarde hadden deze dagen! Heel gevarieerd, heerlijk wildcraften met bergen uitleg over planten onderweg en later de heel diverse bereidingen met de zelf geplukte plantendelen maken. Nele is een bron van gedegen en nuchtere kennis, met zeer veel liefde voor haar vak en voor de mensen in de cursus, voor ieder is er persoonlijke aandacht! Daarnaast enorm verwend met alle zelfgemaakte heerlijkheden bij de (kruiden)thee en lunch. Deze cursus is echt een aanrader voor mensen die meer willen leren over o.a. wilde kruiden en hun mogelijkheden! Dank je wel Nele!"

Wilma Verschut - Ondernemer

 

"Natuurlijk hoor je heel veel weetjes en informatie, is het gezellig en leer je de natuur op een andere manier waarderen. Maar de grootste aantrekkingskracht is Nele zelf. Ik heb in welke vorm dan ook zelden iemand zo authentiek, passievol en open voor een groep echt háár ding zien doen. Dat alleen al werkt enorm aanstekelijk en deze cursus ook geschikt voor iemand die hier niet dagelijks mee bezig is."

Arthur Pop - Senior Consultant

 

"Na eerst de cursus Making senses of herbs bij Nele gevolgd te hebben - een cursus waar je echt heel veel van opsteekt, waar ik superenthousiast over ben en die ik zeker iedereen kan aanbevelen - heb ik vandaag ook de workshop Dagcrème en Gezichtsserum gevolgd. Nele, wat ben jij een enthousiaste en warme persoonlijkheid! Ik kijk nu al uit naar deel 2 van de cursus. Het was een leerzame en mooie middag. Dank je wel!"

Tony van Vulpen - Ondernemer

VOOR WIE IS DEZE CURSUS?

 

uitleg tijdens kruidenwandelingDeze cursus past bij jou als je klaar bent om vol enthousiasme te kiezen om planten meer in je leven te integreren, als liefhebber of als professional. Je gaat tot op het bot begrijpen wat planten voor je kunnen doen en waarom.

De cursus vraagt geen specifieke voorkennis, maar wel een enthousiaste inzet. Het is toegankelijk voor zowel mannen als vrouwen, vanaf 18 jaar, die interesse hebben in natuur, planten, ambachtelijkheid, duurzaamheid, creativiteit en genieten. Zintuiglijke gewaarwordingen en natuurbeleving krijgen veel aandacht. Er wordt geroken, geproefd, gekeken, gevoeld en geluisterd.

Je bent bereid om een aantal uur per week te investeren in de cursus. Hoeveel? Dat is aan jou! Als je de informatie alleen wilt lezen, dan kom je er wel met 2 uur per week. Wil je dieper in de materie duiken, experimenteren met recepten en de natuur in om planten te determineren, dan mag je toch rekenen op minstens 5 uur per week. Je bepaalt zelf wanneer, waar en hoe je die uren invult. De live bijeenkomsten liggen wel vast.

Je wilt groeien als kruidenkenner op je eigen ritme. Je bent omringd door een groep gelijkgestemden waar je beroep op kunt doen – maar alleen wanneer jij daar behoefte aan hebt. JIJ bepaalt hoe je de cursus precies invult en voor jou laat werken.

 

Van liefhebber naar kruidenkenner!

 

Voor de kruidenliefhebber is de cursus een lanceerplatform om een uitmuntende kruidenkenner te worden. Je leert bijvoorbeeld waarom het eten van Smeerwortel niet zo'n goed idee is, waarom je sommige planten beter eerst droogt voor je ze medicinaal toepast en waarom je bepaalde etherische oliën beter niet in je dagcrème stopt. Je leert goochelen met kennis en zet je creativiteit op scherp. Het gebruik van al je zintuigen helpt je bovendien om informatie beter te onthouden.

 

Ook voor professionals is de cursus een must!

 

Kruiden kan je als een fantastische tool inzetten in veel beroepsgroepen. Het is daardoor een investering die zich heel snel terugbetaalt. Specifiek – maar zeker niet uitsluitend – zal het de volgende professionals aanspreken:

 • Chef-koks en restauranthouders die kruiden en wildpluk meer willen integreren in hun menu’s. Je leert nieuwe interessante ingrediënten, technieken en smaakcombinaties kennen en toepassen. Door nieuwe smaken op je menukaart te introduceren, boor je een nieuw publiek aan én blijf je spannend en vernieuwend voor je huidige publiek.
 • Coaches, therapeuten of yogadocenten die kruiden willen inzetten als tool om met klanten aan de slag te gaan. Je krijgt ideeën voor het inzetten van planten in je praktijk. Dit kan op een oneindig aantal manieren: door geuren in te zetten, door mensen tijdens natuurcoaching te wijzen op planten, door kleine medicinale toepassingen die een groot verschil kunnen maken in iemands welbevinden. Je creativiteit wordt aan het werk gezet.
 • Schoonheidsspecialisten, huidtherapeuten of professionals uit de wellness-sector die een productlijn willen opzetten. Je leert de basisingrediënten maken om met je eigen producten aan de slag te gaan. Zo boor je een nieuw en bewust publiek aan en kan je iets unieks bieden in een groot werkveld.
 • Verplegend personeel of huisartsen die de werking van kruiden graag beter willen begrijpen. Het is het fijn om de fundamenten van de kruidenleer te kennen, omdat er steeds meer mensen zijn die kruiden complementair voor hun gezondheid inzetten. Je leert bijvoorbeeld hoe je kunt opzoeken welke interacties er bestaan tussen kruiden en reguliere medicatie. Zo kan je patiënten beter adviseren.

DE CURSUS VAN 5 MAANDEN START OP 2 MAART 2019

Hoe wil jij meedoen?

Je kunt de kruidenopleiding op drie manieren volgen: in een kruidige, hartige of pittige variant. 

Kruidig

Online cursus met groepssupport in online community

 

Inhoud:

Toegang tot de online leeromgeving met schriftelijke lessen, videomateriaal, podcasts, recepten, plantenportretten, etc.

5 online groepsvraag- en antwoordsessies om jouw persoonlijke vragen te stellen.

Online platform voor het delen van je ervaringen.

Certificaat van deelname.

BONUS: Live kennismakingsbijeenkomst, online expert videoclasses en gratis plantengids.

 

Aantal plaatsen:

Maximaal 25

 

MEER DETAILS

Hartig

Online cursus met live groepsbijeenkomsten

 

Inhoud:

Toegang tot de online leeromgeving met schriftelijke lessen, videomateriaal, podcasts, recepten, plantenportretten, etc.

5 online groepsvraag- en antwoordsessies om jouw persoonlijke vragen te stellen.

Online platform voor het delen van je ervaringen.

4 groepsbijeenkomsten, inclusief kruidenthee, koffie en gebak, uitgebreide lunch, materiaal, ingrediënten en zelfgemaakte producten.

Certificaat van deelname.

BONUS: Live kennismakingsbijeenkomst, online expert videoclasses en gratis plantengids.

 

Aantal plaatsen:

Maximaal 10

 

MEER DETAILS

Pittig

Online cursus met individuele begeleiding en kruidenmidweek

 

Inhoud:

Toegang tot de online leeromgeving met schriftelijke lessen, videomateriaal, podcasts, recepten, plantenportretten, etc.

5 online groepsvraag- en antwoordsessies om jouw persoonlijke vragen te stellen.

Online platform voor het delen van je ervaringen.

4 groepsbijeenkomsten, inclusief kruidenthee, koffie en gebak, uitgebreide lunch, materiaal en ingrediënten en zelfgemaakte producten.

Individuele begeleiding via email of skype.

Bezoek aan een bijzondere kruidentuin.

Luxe-wildplukarrangement (5-gangendiner) door een gerenommeerde chef-kok.

Kruidenmidweek in Noord-Frankrijk, all-inclusive (exclusief reis van en naar bestemming).

Certificaat van deelname.

BONUS: Live kennismakingsbijeenkomst, online expert videoclasses en gratis plantengids.

 

Aantal plaatsen:

Maximaal 4

 

MEER DETAILS

595 EUR, incl. BTW

995 EUR, incl. BTW

N.T.B.

Door de opleiding...

 • Kijk je met andere ogen en meer respect naar het plantenrijk.
 • Maak je kennis met een aantal planten uit je directe omgeving.
 • Leer je nuttige inhoudsstoffen van planten kennen.
 • Maak je plantenextracties.
 • Breid je je receptenboek uit.
 • Creëer je culinaire hoogstandjes met een “twist”.
 • Worden al je zintuigen geprikkeld.
 • Maakt je brein overuren om alle creativiteit en ideeën te verwerken.
 • Vind je nieuwe vriendschappen met gelijkgestemden.
 • Bespaar je geld door kruidenproducten zelf te leren maken.
 • Creëer je waarde in je werk of bedrijf door kruiden in te zetten als tool.
 • Raak je geïnspireerd om nog meer te leren over kruiden.

 

DISCLAIMER:

Werken met kruiden kan zeer verslavend zijn!

VRAGEN?

 

Vóór je inschrijft is het belangrijk om te weten of de cursus bij je past en of het is wat je zoekt. Twijfel je, heb je vragen of wil je me gewoon even spreken om te zien of je me aardig vindt?

Stuur dan een email naar nele@scentandspice.nl met je telefoonnummer en ik neem contact met je op. Ik kijk ernaar uit je te spreken!

Het is mogelijk om de cursus in termijnen te betalen, neem daarvoor contact met me op.

 

DATA LIVE BIJEENKOMSTEN

 

De live bijeenkomsten vinden plaats in een vaste groep van maximaal 10 deelnemers. In maart 2019 start er 1 groep. De bijeenkomsten gaan door in de natuur, in de prachtige ruimte van Stichting Renkums Beekdal in Renkum en in de Oranjerie van het Landgoed Zuylestein in Leersum. De kans bestaat dat we voor specifieke activiteiten naar een andere plek uitwijken. De bijeenkomsten worden georganiseerd op zaterdag, namelijk op 30 maart, 4 mei, 25 mei en 22 juni. Daarnaast is er een vrijblijvende kennismakingsbijeenkomst op zaterdag 2 maart, die ook toegankelijk is voor deelnemers aan de kruidige (online) variant. Mocht je op één van de data niet kunnen, dan bestaat de mogelijkheid om een dag in de herfsteditie van de cursus in te halen. Op de live bijeenkomsten is een uitgebreide plantaardige lunch vol bijzondere gerechten inbegrepen. Er kan rekening gehouden worden met specifieke dieetwensen (glutenvrij, vegan,...). Op deze manier word je ondergedompeld in een compleet plantaardige belevenis.

De data voor de activiteiten in de pittige variant worden in overleg met de deelnemers bepaald.

 

KLEINE GROEPEN,

Écht aandacht voor jou!

 

Ik werk bewust met kleine groepen. Ik wil je graag écht leren kennen. Ik wil weten welke je lievelingsplant is en hoe je kinderen of je kat heten. Ik wil mijn volle aandacht geven aan jouw persoonlijke vragen en behoeften. Daar past geen grote, massale groep bij. Het aantal plekken is dan ook beperkt.

In de Scent & Spice community omring je jezelf met kruidenliefhebbers. Het idee is om regelmatig inspirerende events te organiseren en onze plantenliefde te vieren. 

 

Ik ben Nele

HEB JE EEN VRAAG?

Ik beantwoord hem graag!

 

Mail mij: nele@scentandspice.nl

Of bel: 06-55977642