Wat is crème?

Crèmes worden in de cosmetica en geneeskunde gebruikt met een specifiek doel voor ogen. In cosmetica worden ze ingezet om de huid te voeden, te beschermen tegen invloeden van buitenaf en te laten stralen, terwijl ze in de geneeskunde worden gebruikt om geneeskrachtige stoffen via de huid te laten opnemen. Een crème is een emulsie van een water- en een vetcomponent. Water en vet mengen van nature niet. Vet blijft als een laagje boven op water staan. Daarom wordt er een emulgator toegevoegd die ervoor zorgt dat er een mooi glad mengsel ontstaat: een crème.

Hoe maak je crème?

Een crème is een bereiding in meerdere stappen. Aangezien een crème een emulsie is van vet en water, zal je eerst een vet- en watercomponent moeten maken. Daarvoor kan je water of een pure olie kiezen, maar het is interessanter om beide componenten te verrijken met inhoudsstoffen van planten die een verzachtende of voedende werking hebben op de huid. Elke olie, zoals avocado-olie of amandelolie, heeft haar eigen specifieke effect op de huid. De water- en vetcomponent vermeng je vervolgens met een emulgator tot een zachte crème, die je zelf naar wens nog iets vaster of vloeibaarder kunt maken. Crème maken is niet moeilijk, maar het is wel fijn een aantal trucjes en handigheidjes te kennen.

flesjes olie

Schiften

Tijdens het bereiden van een crème kunnen er een aantal zaken fout gaan. Schiften is daarbij het vervelendste probleem. Als een crème schift, lijkt het alsof er kleine brokjes vet in de vloeistof drijven. Dat is natuurlijk balen, zeker als het om kostbare ingrediënten gaat. Het is daarom handig om te weten hoe je het schiften van crème kunt voorkomen en verhelpen.

Zelf aan de slag?

Wil je leren hoe je een natuurlijke crème maakt op basis van kruiden en andere natuurlijke ingrediënten en hoe je die kunt aanpassen op je huidtype? Wil je producten zonder parabenen gebruiken die minstens even effectief zijn als commerciële crèmes? Schrijf je dan in voor de workshop Dagcrème en Gezichtsserum! Met de informatie uit deze workshop kan je natuurlijk ook prima een eigen dagcrème, bodylotion of voetencrème maken en zelf je eigen productlijn met natuurlijke cosmetica samenstellen. Wil je liever thuis aan de slag, dan is de Kruidige Doos met handcrème een leuk alternatief. Bij de doos krijg je alle ingrediënten om zelf een natuurlijke handcrème te maken, een duidelijke handleiding, achtergrondinformatie over de gebruikte oliën en kruiden en informatie over wat je moet doen als de crème schift, links naar video’s in een speciale leeromgeving en nog veel meer!

Vond je dit artikel interessant en wil je op de hoogte gehouden worden als er nieuwe artikelen en recepten op deze website verschijnen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbrief (en ontvang een gratis receptenboek met 9 verrassende kruidenrecepten) of like mijn Facebookpagina. Allebei mag natuurlijk ook!

Deel dit op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *