Wat is gezichtsserum?

Gezichtsserum is een dunne, sterk geconcentreerde vloeistof die je kunt gebruiken naast je bestaande dag- en nachtverzorging. Het bevat een grotere concentratie aan inhoudsstoffen dan een crème, wat het zeer effectief maakt in gebruik. Als je geïnteresseerd bent in natuurlijke huidverzorging, dan kun je niet zonder een natuurlijk gezichtsserum. Maar wist je dat je gezichtsserum ook makkelijk zelf kunt maken?

Alle serums zorgen voor een verbeterde huidconditie. Het serum hydrateert de huid, houdt de huid soepel en zorgt ervoor dat de talgproductie onder controle blijft. Bovendien bevat bijna ieder serum anti-aging ingrediënten. Daarnaast kan een serum een meer specifieke werking hebben of een bepaald huidprobleem aanpakken. Een hydraterend serum richt zich bijvoorbeeld op het herstellen van het vochtgehalte in de huid, een liftend serum maakt de huid steviger en een kalmerend serum brengt de huid tot rust. Sommige huidserums zijn bovendien werkzaam bij specifieke huidaandoeningen, zoals eczeem, couperose, littekens of acne.

leer zelf gezichtsserum en andere producten voor natuurlijke huidverzorging maken

Je kunt een serum voor je gezicht zowel ’s ochtends als ’s avonds gebruiken, direct op de gereinigde huid en onder je dag- of nachtcrème. Een serum wordt zeer snel opgenomen in de huid. Dit komt omdat het – in tegenstelling tot een crème die uit een vet- en watercomponent bestaat – alleen uit vetten en oliën bestaat. Vetten worden door hun samenstelling gemakkelijk door de huid opgenomen. Breng daarom ook eerst het serum aan en daarna pas je dag- of nachtcrème. Als je de crème eerst aanbrengt, remt dat immers de opname van de actieve inhoudsstoffen van het serum. Gezichtsserum is trouwens geen vervanger voor je dag- en nachtcrème!

Je gebruikt per keer maar enkele druppels en doet met een flesje zeker enkele maanden. De prijzen van serums die je in de winkel koopt, variëren enorm, van 20 tot wel honderden euro’s per flesje. Door het zelf te maken, bespaar je dus veel geld. En dat niet alleen! Je weet ook precies wat je op je gezicht smeert en dat er geen stoffen in zitten die schadelijk zijn voor je gezondheid.

RECEPT: Gezichtsserum

Gezichtsserum maken is bijzonder eenvoudig, maar ik vind het zelf een van de lekkerste producten voor eigen gebruik:

  • Vul een druppelflesje van 30 ml met 20 ml Jojoba-olie en 10 ml Amandel- of Avocado-olie (tot een halve centimeter onder de rand).
  • Voeg 5 tot 10 druppels etherische olie naar keuze toe en schud goed

Als je het gezichtsserum rond je ogen wilt gebruiken, kun je overwegen de etherische olie weg te laten. Pas op met het gebruik van etherische olie van citrusachtigen (zoals bergamot, citroen of sinaasappel), in de zon kan dit mogelijk een overgevoeligheidsreactie veroorzaken.

Het gezichtsserum aanpassen aan jouw huidtype?

Je kunt eindeloos variëren met verschillende soorten oliën, maar het gaat te ver om alle mogelijkheden in dit artikel te behandelen. Ben je benieuwd hoe je zelf een natuurlijk gezichtsserum kunt maken met kruiden en oliën die speciaal zijn aangepast op jouw huidtype? Schrijf je dan in voor de workshop Dagcrème en Gezichtsserum.

In de workshop maak je bijvoorbeeld gebruik van Jojoba-olie. Deze olie wordt goed opgenomen door de huid, hydrateert diep en zorgt voor een natuurlijke huidverzorging. Jojoba-olie, gewonnen uit de zaden van de struik Simmondsia chinensis, is een relatief dikke olie die niet vet aanvoelt, helend werkt op de huid en de afgifte van talg vertraagt. Het bevat een schat aan voedingsstoffen voor de huid en is een uitstekende basis voor make-up. Jojoba-olie is echter ook te rijk aan voedingsstoffen om puur in te zetten. Daarom leer je in de workshop Jojoba-olie te combineren met andere waardevolle, plantaardige oliën, om een gezichtsserum te maken dat effectiever is dan een commercieel serum.

Deel dit op