breinboostsoepRECEPT: Breinboostsoep

Morgen geef ik les over voeding aan de geaccrediteerde opleiding Klinische Aromatherapie van FytArom. Ik zal het met name hebben over de invloed van plantenstoffen op het brein en het neurotransmittersysteem en hoe je daar via voeding invloed op kunt uitoefenen. Een proeverij van plantenstoffen en een breinboostsoep maken deel uit van de dag. Aan het eind spoelen we alles door met een non-alcoholische herbal cocktail op basis van harsen en kruiden (geheim van de chef!).

Ik stond net mijn dampende pan soep te roeren en bedacht dat het leuk zou zijn om het recept ook hier te delen. Het is een verrukkelijk alternatief voor erwtensoep, want het verwarmt je tot op het bot. Daarnaast zorgt de soep ervoor dat je neurotransmitters vol energie hun hakken uit de kast trekken om uitzinnig te gaan dansen en dat je darmflora geniet van een overvloedig bacchanaal. Het is immers een gevarieerde bron van eiwitten, inuline en mineralen. Bovendien is het een ideale lunchsoep die je een vol gevoel geeft tot het avondeten, zonder afterlunch-dip (als je het tenminste zonder brood eet…). Smakelijk!

Ingrediënten voor vier porties

• 2 el extra virgine olijfolie
• 3 preien (witte deel)
• 4 teentjes knoflook
• 3 takjes verse rozemarijn
• Een 10-tal blaadjes verse salie
• 2 blaadjes laurier
• 2 el tomatenpuree
• 150 g boekweit
• 50 g amarant
• 500 - 700 ml (zelfgemaakte) groentebouillon
• 400 g gekookte cannellini-bonen
• Zwarte peper en zeezout naar smaak
• Optioneel: een snufje cayennepeper

Aan de slag!

Verhit de olijfolie in een pan. Snijd de prei in ringetjes (bewaar het groene deel voor een andere groentesoep) en de knoflook in kleine stukjes. Fruit de preiringetjes een 5-tal minuten in de olie, tot ze glazig en zacht zijn, en voeg de knoflook toe. Laat de groenten nog een minuutje stoven. Voeg rozemarijn, salie, laurier, tomatenpuree, boekweit en amarant toe en roer het geheel goed door elkaar. Giet de hete bouillon bij de groenten, zet de deksel op de pan en laat de soep ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen. Haal de laurierblaadjes en de takjes van de rozemarijn uit de soep. Voeg de gekookte bonen toe en blender het geheel met de staafmixer tot een dikke soep. Je kunt er ook voor kiezen de helft van de bonen toe te voegen en de andere helft pas na het blenderen, zodat je wat hele bonen in de soep proeft. Voeg extra bouillon toe als je de soep te dik vindt. Breng ten slotte op smaak met zwarte peper en zeezout. Liefhebbers van pittig kunnen een snufje cayennepeper toevoegen. Enjoy!

Deel dit op

2 Reacties

  1. Greet Pel
    | Beantwoorden

    Beste Nele,
    Dank voor alle heerlijke recepten die je met iedereen deelt. Ik heb vandaag de breinboostsoep gemaakt, een heerlijke zachte en vullende soep. Super.

    Hartelijke groeten
    Greet

    • Scent & Spice
      | Beantwoorden

      Wat leuk dat je de soep gemaakt hebt en je ervaring deelt! Graag gedaan Greet!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *