zevenblad

Zevenblad (Aegopodium podagraria) is een lid van de Schermbloemenfamilie (Apiaceae). Het is een vaste plant die tot 1 m hoog kan worden. De plant verspreidt zich voornamelijk via een kruipende wortelstok, waardoor ze zich snel kan verspreiden. Zevenblad heeft een reputatie als hardnekkig onkruid dat tuinen helemaal kan overwoekeren. Het wordt dan ook “tuinmansverdriet” genoemd. De stengels zijn recht, hol en gegroefd, wat typisch is voor veel Schermbloemigen. Het blad is heldergroen, drieledig, breed en getand. De kleine, witte – soms lichtroze – bloemen staan in schermen en worden bestoven door veel soorten insecten. De bloeitijd valt in de zomer.

Medicinaal en culinair worden de jonge bladeren en de zaden van de plant gebruikt. Het blad is in maart en april op zijn best. Hoe lichter de kleur, hoe zoeter en lekkerder. De smaak is aromatisch en peterselieachtig. Later in het jaar wordt het blad wat bitterder. De zaden zijn pas na de bloei rijp, in de nazomer en het najaar.

 

Zevenblad is een smakelijk vo

 

orjaarskruid en een echte vitaminen- en mineralenbom. Culinair kan het gebruikt worden in soepen, salades, quiches, pesto’s en smoothies. Een goede oplossing voor de wanhopige tuinier!

Hoewel het een veel gebruikte plant is als voedingsmiddel én als medicijn, is er weinig onderzoek verricht naar de medicinale effecten van Zevenblad. Traditioneel is Zevenblad vooral bekend als een urinedrijver die ingezet kan worden in de preventie en behandeling van urineweginfecties, reumatische aandoeningen en leverproblemen. Vooral de etherische olie van Zevenblad blijkt een belangrijke rol te spelen in de urinedrijvende werking van het kruid. Daarnaast wordt de plant toegepast als een sedativum en bij milde angsten. Dit hangt mogelijk samen met de aanwezigheid van apigenine, één van de flavonoïden in het kruid. Ten slotte is Zevenblad in staat om de weerstand een boost te geven, door de grote hoeveelheid antioxidante inhoudsstoffen, zoals flavonoïden, vitaminen en mineralen. Daardoor is het ideaal als voorjaarskuur.

Let bij het gebruik van Zevenblad op voor interacties met reguliere diuretica en met lithiummedicatie die bij bipolaire stoornissen gebruikt wordt.

Deel dit op

Schrijf een reactie