Het onderstaande recept voor gerstrisotto met Brandnetels en Daslook is toegetreden tot de lijst der onsterfelijke smakelijkheden in huize Odeur. Mocht je een glutenvrije variant willen proberen, dan kan je experimenteren met sorghum in plaats van gerst. En natuurlijk kan je ook (risotto)rijst gebruiken!

Wel een kleine waarschuwing met betrekking tot Daslook. Ik heb het zelf in de tuin geplant, omdat ik het lekker én mooi vind. Sinds begin 2016 staat het niet meer op de Nederlandse Lijst van Beschermde Planten. Dat betekent echter niet dat de plant nu overal ruim voorkomt in het wild. Wees dus terughoudend met plukken. Een keertje is prima, maar laat ook nog wat moois in de natuur staan. Zorg er ook voor dat je het niet verward met het blad van Lelietje-van-Dalen, want dat is giftig. Je kunt het in dit recept ook vervangen door knoflook of Look-zonder-Look.

Wat heb je nodig?

  • Een kleine emmer jonge brandneteltoppen
  • Een paar daslookbladeren (of een paar knoflookteentjes)
  • 1 ui
  • Olijfolie of roomboter
  • 200 g parelgerst
  • 700 ml brandnetelbouillon
  • 70 g Parmezaanse of oude kaas
  • Zwarte peper
  • Keltisch zeezout
  • Optioneel: een handvol madeliefjes (die zijn eetbaar!)

Aan de slag!

Doe de brandnetels in een pan met 1 l bouillon. De bouillon kan je zelf trekken of je kan bouillonpoeder of een –blokje gebruiken. Breng de bouillon zachtjes aan de kook en kook de brandnetels 5 minuten. Giet de bouillon af door een zeef en druk het vocht uit de brandnetels. Vang het vocht op in een kom. Snijd de gekookte brandnetels fijn. Snijd de daslookbladeren in kleine reepjes en de ui in stukjes. Fruit de ui in de olie of boter tot ze glazig is. Voeg de gerst toe, bak even mee en roer de daslookbladeren en brandnetels er doorheen. Voeg beetje bij beetje ongeveer 700 ml van de bouillon toe tot de gerst al het vocht heeft opgenomen en gaar is. Rasp de kaas en roer door de risotto heen en voeg ruim zwarte peper toe. Proef en voeg eventueel wat zout toe. Roer en serveer met een paar madeliefjes.

Meer weten over de Brandnetel? Kijk dan hier.

Andere recepten met Brandnetel, vind je hier en hier.

Deel dit op
  • 19
    Gedeeld

Schrijf een reactie