etherische olieEr moet me toch iets van het hart…

Ik zie steeds meer Social Media berichten langskomen over rijkelijk (en in mijn ogen buitensporig) gebruik van etherische oliën. Etherische oliën kunnen krachtige medicijnen zijn die je kunt inzetten bij allerlei fysieke en mentale problemen en die het welbevinden van veel mensen kunnen verbeteren. Ze bevatten een veelvoud aan plantenstoffen die op verschillende manieren toegepast kunnen worden en ook op verschillende manieren een werking hebben in het menselijk lichaam. Veilig gebruik is echter cruciaal. Je zou de eerste niet zijn die brandwonden, huidirritatie of zelfs een permanente contactdermatitis oploopt door het gebruik ervan.

Er zijn hele discussies gaande over destillatietechnieken, veilige toepassing, inhoudsstoffen en inzetbaarheid. Er zijn echter twee aspecten die in deze discussies – volgens mij – te weinig aandacht krijgen: herkomst en duurzaamheid.

Om meteen maar een bom te droppen: etherische oliën worden gewonnen uit planten. Planten? Ja, planten! Het is zo logisch dat het vaak vergeten wordt. Er zijn helaas veel therapeuten en consumenten die niet eens weten hoe de plant eruit ziet, waaruit hun favoriete etherische olie gewonnen wordt. Ik vind dat vreemd, en eigenlijk ook niet respectvol (maar hé, ik ben dan ook een plantenfreak). Weet jij ook niet hoe jouw Ylang Ylang etherische olie er als plant uitziet of dat Vetiver een gras is? Neem dan eens de tijd om een foto te bekijken en geniet van de schoonheid die schuilgaat achter de kleine bruine flesjes. Ik beloof je dat je versteld zult staan.

En als je dan die plant ziet, stel je er je dan eens een enorm veld of bos van voor. Geniet van de pracht van dat beeld, maar besef ook dat je echt zóveel van de meeste planten nodig hebt om een klein flesje etherische olie te vullen. Een heel veld of bos in een flesje… Wist je dat etherische olie gemiddeld 1% van de plant uitmaakt? De rest van de plant wordt (meestal) weggegooid.

De verslindende gretigheid waarmee sommige bedrijven op dit moment de wereld leegplunderen op zoek naar etherische oliën (uiteraard aangespoord door onze gretigheid om ze te kopen en te gebruiken), maakt dat planten schaarser worden, biotopen verdwijnen en lokale gemeenschappen de toegang wordt ontzegd tot planten die ze nodig hebben voor hun overleving. Door ons streven naar meer gebruik van natuurlijke producten verdwijnt de natuur waar ze uit gewonnen worden…

Hoewel ik een voorstander ben van het (duurzaam en spaarzaam) gebruik van planten en etherische olie, is het goed om af en toe stil te staan bij de volgende vraag: heeft deze plant meer nut als schuilplaats voor een bijzondere vogel, als heilige boom waar een lokale gemeenschap van leeft, als geneesmiddel voor mijn aandoening of als klein bruin flesje in mijn badkamerkast?

Deel dit op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *