Plantentincturen in antieke flesjes, fytotherapie of homeopathie?
Plantentincturen in antieke flesjes, fytotherapie of homeopathie?

Fytotherapie en Homeopathie - verschillen en overeenkomsten

Fytotherapie en homeopathie zijn geneeswijzen die een alternatief zijn voor de reguliere geneeskunde, maar die wezenlijk verschillen in hun benadering en principes.

Fytotherapie - een eeuwenoude traditie

Fytotherapie is een behandelmethode waarbij planten ingezet worden om ziektes te voorkomen en te genezen en het welzijn van de mens te bevorderen. Sinds mensenheugenis maakt de mens op deze manier gebruik van de plantenwereld. Kennis over het gebruik van medicinale planten werd van generatie op generatie overgedragen. Dat maakt fytotherapeut waarschijnlijk tot één van de oudste beroepen ter wereld.​

Fytotherapie - scheikunde met plantenstoffen

Fytotherapische geneesmiddelen worden gemaakt uit hele planten (of hele plantendelen), inclusief al hun inhoudsstoffen en de interactie tussen de verschillende inhoudsstoffen. Deze middelen worden doorgaans in geconcentreerde (dus onverdunde) vorm toegepast. De fytotherapie profiteerde in de afgelopen eeuwen van ontwikkelingen in de wetenschap, met name in de scheikunde. Zo kwam er bijvoorbeeld meer inzicht in de werkzaamheid van inhoudsstoffen van planten en hun wisselwerking met het lichaam. Iets wat al eeuwenlang gedaan werd, kreeg een wetenschappelijke verklaring. Op deze manier vielen de magie en chemie van de kruidengeneeskunde samen.

Homeopathie - het gelijke geneest het gelijkende

De homeopathie – een geneeswijze die aan het begin van de 19de eeuw het levenslicht zag – verschilt van de fytotherapie op twee belangrijke punten. De term homeopathie is afgeleid van de Griekse woorden "homoios" (gelijksoortig) en "pathos" (lijden). Dit kan worden vertaald als 'gelijkend lijden', wat verwijst naar de behandelmethode die wordt gebruikt. Samuel Hahnemann, een arts en chemicus, wordt beschouwd als de grondlegger van de homeopathie. In 1796 formuleerde hij het zogenaamde gelijksoortigheidsbeginsel, dat de basis vormt van deze geneeswijze. Het gelijksoortigheidsbeginsel stelt dat “wat de mens ziek maakt, de mens ook geneest” ("het gelijke geneest het gelijkende"). Een ziek persoon kan volgens dit beginsel genezen worden met dezelfde stoffen, die in een gezond persoon de symptomen opwekken.

Het gelijksoortigheidsbeginsel vond haar inspiratie in de opkomst van de immunologie. Hahnemann paste het idee van het vaccinatieproces tegen pokken (waarbij een verzwakte variant van het pokkenvirus een immuniteitsreactie ontlokt die ervoor zorgt dat mensen niet de gevaarlijker variant krijgen) toe op plantaardige, dierlijke en minerale stoffen. Zo ging hij slapeloosheid  te lijf gegaan met koffie (Coffea spp.), een plant die opwekkende stoffen bevat en daardoor in de fytotherapie bij slapeloosheid vermeden wordt.

Homeopathie - hoe meer je verdunt, hoe sterker het wordt

Een tweede belangrijk verschil tussen homeopathie en fytotherapie is het filosofisch kader waarop de bereiding van de geneesmiddelen gebaseerd is. Homeopathische middelen wordt bereid via een proces dat dynamiseren of potentiëren wordt genoemd. Dit zijn stapsgewijze verdunningen van geconcentreerde stoffen (uit planten, dieren of mineralen) die geschud worden, waarbij elke verdunning tot een sterker product leidt. Volgens de homeopathie wordt in de verdunningen de vibratie/energie van de oorspronkelijke plant opgeslagen. Hierbij is de chemische samenstelling van de plant (zoals in de fytotherapie) dus niet het vertrekpunt, maar de energiesignatuur van de plant. In de verdunningen zijn meestal geen fysieke sporen meer te vinden van de oorspronkelijke plant. Daardoor behoort de homeopathie tot de energetische geneeswijzen. Dit is een compleet andere aanpak dan de fytotherapie.

Is het allemaal zo zwart-wit?

Het ene hoeft het andere echter niet uit te sluiten. Er zijn veel mensen die zowel fytotherapie als homeopathie toepassen (soms afhankelijk van de aandoening). Wees alleen bewust van waar je mee aan de slag gaat. Tegenwoordig zijn er in de homeopathie zelfs verschillende stromingen te vinden, waarvan er sommige mengvormen zijn met de fytotherapie. Hoewel ik de kruidencursus Making sense(s) of herbs voornamelijk technieken en principes gebruik die gebaseerd zijn op fytotherapie, zullen ook mensen die overtuigd zijn van de voordelen van homeopathie er veel van opsteken!

Deel dit op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *