Meidoorn chutney
Meidoornchutney

Voor het onderstaande recept worden Meidoornbessen gebruikt. Deze smaken zoet, maar ook wat melig. Dat maakt dat ze rauw niet zo lekker zijn. Meestal worden ze verwerkt tot jam, gelei en moes of gebruikt als smaakmaker in herfststoofpotten. Uiteraard kan je er ook wijn, likeur of kruidenthee mee maken.

Wat heb je nodig?

• 500 g Meidoornbessen
• 0,5 l azijn
• 2 grote uien
• 500 g appels
• 2 tenen knoflook
• 2 tl verse gember
• 1 tl zout
• 3 kruidnagels
• 1 tl kaneel of 1 kaneelstokje
• 250 g suiker
• 100 g rozijnen
• 1/2 tl cayennepeper
• Optioneel: 1/2 rode peper

Aan de slag!

Verwijder alle steeltjes van de bessen. Was de bessen en kook ze in de azijn op een laag vuur, gedurende ongeveer een uur. Terwijl dit staat te koken, snijd je de ui en appel in stukjes en snipper je de knoflook en verse gember fijn. Vervolgens zeef je het gekookte bessenmengsel door een fijne zeef, waarbij je al het vocht en vruchtvlees uit de schilletjes drukt. Aan dit sap voeg je de rest van de ingrediënten toe. Voor extra pit kan je een rood pepertje toevoegen. Laat het geheel koken tot de appel zacht is, maar wel nog zijn vorm behoudt. Doe de chutney in potjes, draai ze 5 minuten ondersteboven en laat vervolgens afkoelen.

Een chutney is een smaakmaker uit de Indiase en Pakistaanse keuken. Het is een combinatie van groenten en fruit, op smaak gebracht met kruiden en specerijen. Typisch van een chutney is dat het naast zoet (door de vruchten en suiker) ook zuur (door de azijn) en pittig (door de groenten en kruiden) smaakt. Door toevoeging van azijn, zout en suiker als conserveermiddelen zijn chutneys net zo lang houdbaar als jam. Je kunt chutney ook wecken om te conserveren. Dan kan je minder suiker toevoegen.

Je kunt de chutney meteen eten, maar hij is vaak lekkerder als je hem een paar weken laat staan. Meidoornchutney combineert heerlijk met vleesgerechten, maar ook bij kaasplankjes of simpelweg op een lekkere boterham met kaas is het niet te versmaden. Bovendien kan je de chutney toevoegen als smaakmaker aan herfstige stoofpotjes of curry.

Smakelijk!

Reageren?