De werking van Valeriaan

Echte Valeriaan (Valeriana officinalis) behoort tot de Kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae). Voor het maken van Valeriaan tinctuur wordt de wortel gebruikt. De geur en smaak worden doorgaans niet gewaardeerd. Valeriaan is slaapopwekkend: het verkort de inslaaptijd, verbetert de slaapkwaliteit bij slapeloosheid en verhelpt problemen met inslapen. Daarnaast is het een kalmerend en angstwerend middel bij stress, examenvrees, plankenkoorts, paniek, spanningshvaleriaan tinctuuroofdpijn en intellectuele overspanning. Het wordt overigens ook ingezet bij darmkrampen en andere spijsverteringsproblemen, zoals winderigheid.

Contra-indicaties van valeriaantinctuur

Valeriaan wordt afgeraden voor kinderen onder de 3 jaar en tijdens zwangerschap en borstvoeding. Gebruik het ook niet als je nier- of leverpatiënt bent. Inname kan (logischerwijze) tot slaperigheid leiden, dus houd daar rekening mee. Neem het bijvoorbeeld niet in als je nog moet autorijden.

​Een tinctuur is een alcoholbereiding waarbij plantendelen in een mengsel van alcohol en water trekken, waardoor bepaalde stoffen uit de plant oplossen in de vloeistof. Het alcoholpercentage bepaalt daarbij welke inhoudsstoffen aan de plant onttrokken worden. In dit geval gebruiken we een oplossing van (ongeveer) 50%, waarmee de nuttige plantenstoffen in de alcohol opgelost worden. De hardheid van het plantendeel bepaalt hoe lang een tinctuur moet trekken. Harde zaden of wortels moeten dus langer trekken voor ze hun stoffen loslaten dan zachte en weke delen, zoals blaadjes of bloemen.​

​Wat heb je nodig?
 • 50 ml ethanol van 96%
 • 50 ml water
 • 2 el wortel van Valeriaan
​Aan de slag!

valeriaan tinctuur zelf maken

Vul een afsluitbare glazen pot met de ingrediënten. Laat de tinctuur minstens 6 weken trekken, liefst koel en donker. Zeef de plantendelen vervolgens uit het mengsel van water en ethanol en gooi de plantendelen weg. Bewaar de tinctuur in een flesje (liefst van donker glas).

Deze tinctuur gebruik je om goed in en door te slapen. Neem een half uur voor het slapengaan 10 ml, dat is ongeveer een eetlepel. Je kunt de tinctuur ook inzetten bij rusteloosheid en zenuwachtigheid. Neem dan 3 keer per dag 2 ml in. De smaak wordt overigens vaak niet gewaardeerd. Een gewaarschuwd mens telt voor twee...

​De smaak van tincturen maken te pakken? Kijk dan ook naar het recept voor tinctuur van Rode Zonnehoed (Echinacea spp.).

Deel dit op

2 Reacties

 1. Johan
  | Beantwoorden

  Wat bedoel je met een “el” wortel ? Eetlepel? Moet je hem dan eerst fijnmalen?

  • Scent & Spice
   | Beantwoorden

   Het betekent inderdaad eetlepel, Johan. Ik heb het even aangepast in de tekst. Je kunt de wortel inderdaad het best in stukjes snijden of malen, en als je een pot valeriaanwortel koopt, is dat al in stukjes gesneden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *