Look-zonder-lookLook-zonder-look (Alliaria petiolata) is een lid van de Kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). De onderste bladeren zijn niervormig en de andere hartvormig. De witte bloemen staan in een tros en bloeien tussen april en mei. De plant komt algemeen voor op koele, schaduwrijke plaatsen, langs wegranden en heggen.

Culinair en medicinaal worden de jonge blaadjes gebruikt. De blaadjes geuren naar knoflook en de smaak is prikkelend en uiachtig. Het is heerlijk in salades en soepen, in thee en als sap. Gebruik ze zo vers mogelijk om de smaak en medicinale werking het best tot hun recht te laten komen. De plant bevat veel vitamine A en C en mosterdglycosiden. Deze laatste geven de plant ook haar prikkelende smaak. Let wel op, want sommige mensen zijn allergisch voor mosterdglycosiden!

Medicinaal heeft de plant een ontsmettende, slijmoplossende, wondhelende en reinigende werking. Het kan ingezet worden bij eczeem, astma en bronchitis, een groep kwalen die vaak gelijktijdig voorkomt. Daarnaast is de plant vochtafdrijvend, waardoor het ook wordt gebruikt bij reumatische aandoeningen. Het is een voortreffelijk kruid voor een voorjaarsreiniging!

Kijk hier voor een recept met Look-zonder-look.

Deel dit op
  • 2
    Gedeeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *