De Grote Brandnetel (Urtica dioica) is een vaste plant uit de Brandnetelfamilie (Urticaceae). De plant komt vroeg in het voorjaar op, nadat ze overwinterd heeft met haar onuitroeibare wortelstelsel. De bladeren zijn groot, stevig en ondiep ingezaagd. De Brandnetel is tweehuizig, dus er bestaan aparte mannelijke en vrouwelijke planten. De bloeitijd van de groene en onopvallende bloemen is van juni tot september. Het is een waardplant voor tal van vlinders, zoals de Atalanta, Kleine Vos en Dagpauwoog. Laat dus zeker een paar Brandnetels in je tuin staan, als je de ruimte kunt missen. Je doet er de natuur en jezelf een groot plezier mee.

Van de plant worden zowel de wortels, de jonge bladeren als de zaden gebruikt. Brandnetelbladeren kun je vrijwel het gehele jaar oogsten. Als je de planten regelmatig plukt, dan zullen er steeds nieuwe, frisse uitlopers gevormd worden en houd je het uitzaaien binnen de perken. De bladeren zijn rijk aan vitamines (vooral A, B, C en K) en mineralen (onder andere calcium, kalium, magnesium, koper, silicium en ijzer). Daardoor helpt de plant bij uitstek om het immuunsysteem te versterken. Het chlorofyl in de bladeren zorgt voor de aanmaak van vitamine K in de darmen. Daarnaast bevat de plant quercetine, één van de meest effectieve ontstekingsremmers in de plantenwereld. Verder is de Brandnetel door de urinedrijvende werking een fantastische lichaamsreiniger. Ten slotte is het interessant om te vermelden dat zich in de brandharen van de bladeren een plantaardige vorm van antihistamine bevindt, waardoor de plant ingezet kan worden als middel bij hooikoorts en andere allergieën. Door de inname van Brandnetel raakt het lichaam gewend aan kleine hoeveelheden histamine, waardoor het minder heftig reageert bij een echte allergische aanval.

Let op met het gebruik van Brandnetel als je bloedverdunnende medicijnen gebruikt. Brandnetel zou de effectiviteit van deze medicijnen kunnen verminderen. Bij mensen die plaspillen gebruiken, zal Brandnetel de werking juist versterken, dus kijk uit dat je dan niet teveel vocht en mineralen verliest. Sommige mensen krijgen allergische reacties als ze in aanraking komen met Brandnetel.

Recepten met Brandnetel vind je hier, hier en hier.

Deel dit op
  • 100
    Gedeeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *