Een simpel en onverwacht lekker recept met Meidoornbessen: Meidoornketchup.

Wat heb je nodig?meidoornketchup

  • 250 g rijpe Meidoornbessen
  • 150 ml ciderazijn
  • 150 ml water
  • 85 g (kokosbloesem)suiker
  • 1/4 tl Keltisch zeezout
  • Vers gemalen zwarte peper naar smaak
  • Optioneel: 1/2 tl chilipoeder of cayennepeper

Aan de slag!

Verwijder alle steeltjes van de bessen. Was de bessen en kook ze in azijn en water op een laag vuur. Laat ze ongeveer een half uur koken, tot de schilletjes beginnen te barsten. Zeef het gekookte bessenmengsel door een fijne zeef, waarbij je al het vocht en vruchtvlees uit de schilletjes drukt. Aan dit sap voeg je de rest van de suiker toe en die laat je al roerend op een zacht vuur oplossen in het sap. Als de suiker opgelost is, laat je het mengsel nog 5 tot 10 minuten doorkoken tot het de consistentie van een siroop heeft. Voeg zout en peper naar smaak toe. Voor extra pit kan je chilipoeder of cayennepeper toevoegen. Doe de ketchup in gesteriliseerde potjes. De ketchup is ongeveer een jaar houdbaar. Je kunt de ketchup meteen eten, maar hij is vaak lekkerder als je hem een paar weken laat staan. Smakelijk!

Meer informatie over de Meidoorn, vind je hier.

Vond je dit recept interessant en wil je op de hoogte gehouden worden als er nieuwe artikelen en recepten op deze website verschijnen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbrief (en ontvang een gratis receptenboek met 9 verrassende kruidenrecepten) of like mijn Facebookpagina. Allebei mag natuurlijk ook!

Leave a Reply