gemberEen winterse krachtpatser!

In dit artikel geef ik het podium aan een niet inheemse plant, namelijk Gember (Zingiber officinale). Gember behoort tot de Gemberfamilie (Zingiberaceae). Van deze plant wordt de wortelstok gebruikt. De smaak is zoet, scherp, aromatisch en verwarmend. Het is een geweldige medicinale plant die in je apothekerskast thuishoort. Gember heeft niet alleen gezondheidsvoordelen, maar kan ook in veel culinaire kruidenbereidingen gebruikt worden.

Gember staat vooral bekend vanwege haar inzet als braakstiller bij misselijkheid. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het vaak effectiever is dan reguliere medicatie tegen misselijkheid, wagenziekte en zeeziekte én dat het effectief is bij ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap en misselijkheid bij chemotherapie. Daarnaast heeft gember voordelen voor de spijsvertering. Na de maaltijd kan het je lichaam helpen om het eten beter te verteren. Het kan ingezet worden bij krampen, opgeblazen gevoel, winderigheid en darmontstekingen. Bovendien heeft gember verwarmende, antivirale en ontstekingsremmende kwaliteiten, waardoor het toegepast kan worden bij griep en verkoudheid. Het geeft een echte boost aan je immuunsysteem. En dit is niet eens de complete lijst van gezondheidsvoordelen die gember biedt! Gebruik het alleen niet in medicinale doses voor kinderen onder de 6 jaar.

Gember is niet alleen een medicinale plant, maar ook een bijzonder lekkere plant met een aparte, onmiskenbare smaak. Het wordt gebruikt in zoete gerechten, gebak en koekjes, maar ook in veel hartige Aziatische gerechten. Het combineert goed met andere verwarmende kruiden die we associëren met winterse smaken, zoals kaneel en kruidnagel.

Er bestaan een aantal hardnekkige mythes over plantengebruik. Eentje daarvan is het idee dat het gebruik van verse planten altijd beter is dan gedroogde. In sommige gevallen is dat niet helemaal waar. Een voordeel van gedroogde kruiden is dat je het water uit de plantendelen haalt, waardoor je ze langer kunt bewaren. Water leidt immers tot bederf. Het droogproces zorgt echter ook soms voor een verandering in de inhoudsstoffen van de plant. Dit is betekenisvol, omdat daarmee de medicinale werking van de plant verandert.

Een goed voorbeeld van dat laatste is Gember (Zingiber officinale). Verse Gember bevat gingerolen. Dit zijn fenolische stoffen die ontstekingsremmend werken en de leverfunctie stimuleren. Gingerolen worden tijdens het droogproces gedeeltelijk omgezet in shogaolen, stoffen die pijnstillende en ontstekingsremmende kwaliteiten hebben en daarnaast de geheugenfuncties verbeteren. Gember is hoe dan ook een goed idee bij verkoudheid en keelpijn, maar als je ook je hoofd erbij moet houden op je werk, kan het handig zijn om juist de gedroogde versie klaar te maken. De donkerrode bloem rechts in dit artikel is trouwens van de gemberplant. Mooi, hé!

Kijk hier voor een recept met Gember.

Deel dit op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *