Kruidenthee wordt gemaakt omdat het lekker is, maar kan ook geneeskrachtige kwaliteiten hebben of als vitaminen- en mineralensupplement worden ingezet. De watertemperatuur heeft echter invloed op de voedingswaarde van kruiden. De meeste mensen zetten een gezellige pot kokend hete kruidenthee, met als idee dat kruiden met veel vitaminen ook een vitaminenrijke kruidenthee opleveren. Maar is dat wel zo?

Om te beginnen zijn er wateroplosbare en niet-wateroplosbare vitamines. Zoals de naam het zelf aangeeft, kunnen de niet-wateroplosbare vitamines niet oplossen in water. Dat betekent dat je het niet via een kruidenthee binnen kunt krijgen. Als jij graag thee (of smoothies!) drinkt om de niet-wateroplosbare vitamines A, D, E of K binnen te krijgen, moet ik je dus helaas teleurstellen.

Het goede nieuws voor theeleuten is dat vitamine C en de B-vitamines, zoals onder andere vitamine B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), B6 (pyridoxine) en B12 (methylcobalamine) wel wateroplosbaar zijn. Onderzoek wijst echter uit dat hitte een impact kan hebben en de voedingswaarde kan aantasten. Door kruiden te koken of kokend heet te infuseren, neemt de vitaminecontent significant af of halveert zelfs bijna. Vooral vitamine C is erg gevoelig voor hitte. En laat dat nou juist de vitamine zijn die veel mensen zoeken in een kruidenthee, als ze een griepje onder de leden hebben.

Maar niet getreurd, een goede oplossing is om het water af te laten koelen tot ongeveer 80°C (of een plens koud water aan het kokende water toe te voegen) vóór je het toevoegt aan de kruiden. Zo kan je in de winter toch je warme kop kruidenthee drinken zonder dat de gezonde eigenschappen grotendeels verloren gaan. Kruiden met veel vitamine C kan je bovendien ook koud laten trekken. Dit vraagt wat langer de tijd: 12 tot 24 uur. Zo verlies je geen vitamines en vaak komt het ook de smaak en geur ten goede, omdat fragiele etherische oliën in koud water minder snel vervliegen. Een goed voorbeeld is Pepermunt (Mentha x piperita). De gewoonte om groenten en fruit in je flesje water te stoppen, is dus zo gek nog niet. Hoewel ik me goed kan voorstellen dat de warmte van een kop kruidenthee in de winter aantrekkelijker is.

Uiteraard spelen niet alleen vitamines een rol in het maken van kruidenthee, maar ook mineralen en andere (medicinale) inhoudsstoffen. Mineralen zijn gelukkig niet zo gevoelig voor degradatie door heet water als vitaminen. Met een stomend hete winterse kruidenthee kan je dus in ieder geval je mineralen op pijl houden. Uiteraard is hier nog veel meer over te vertellen, met name over de oplosbaarheid van medicinale inhoudsstoffen. In dat geval moet je per plant een afweging maken, hoe je ze best verwerkt. In de cursus Making sense(s) of herbs komt dit uitgebreid aan bod.

Deel dit op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *