Scent & Spice besteedt veel aandacht aan de keuze voor verpakkingen van producten tijdens workshops en cursussen.  Kwaliteit, duurzaamheid, productbescherming en prijs zijn daarbij aandachtspunten. Kwaliteit speelt een cruciale rol, want ik wil dat je gemaakte producten in goede staat en met behoud van smaak en geur mee naar huis kunt nemen. Daarnaast is het van belang dat de producten goed beschermd zijn tegen schade en breuk en dat de prijs niet de pan uit rijst. Naast deze aspecten vind ik het belangrijk om steeds te kiezen voor oplossingen die zo duurzaam en milieuvriendelijk mogelijk zijn. Kortom, het is een enorme puzzel om tegelijkertijd voor de mooiste, duurzaamste, stevigste en goedkoopste verpakking te kiezen.

Om de juiste keuze te kunnen maken is het enerzijds belangrijk om meer te weten over de verschillende soorten verpakkingsmaterialen en hun eigenschappen en anderzijds over hoe bepaalde producten het best verpakt kunnen worden. De verpakking wordt dus aangepast aan het product dat verpakt wordt. Er bestaat helaas nog geen ideale oplossing. Soms moeten er moeilijke afwegingen gemaakt worden. Een voorbeeld. Als je kruidentheemixen maakt tijdens een workshop, zou je dat in theorie in papieren zakjes kunnen verpakken. Papier – van gecertificeerde of recyclede bronnen – is immers een duurzame oplossing en bovendien erg fraai als verpakkingsmiddel voor kruidenthee. Het nadeel is echter dat papier niet luchtdicht is, waardoor de aroma’s van de kruiden kunnen vervliegen en elkaar onderling kunnen “besmetten”. Omdat ik niet wil beknibbelen op kwaliteit, is er gekozen voor papieren zakjes met een plastic coating aan de binnenkant. Ik had ook voor glazen potjes kunnen kiezen, maar die zijn erg duur. Deze kosten zouden dan aan jou doorgerekend moeten worden, waardoor de prijs van workshops en cursussen omhoog gaat. Bovendien hebben glazen potjes extra bescherming nodig vanwege de breekbaarheid. Dit als voorbeeld om aan te tonen hoe moeilijk het soms is om de goede keuze te maken.

Ik maak zoveel mogelijk gebruik van biobased materiaal, dus materiaal gemaakt van grondstoffen afkomstig uit natuurlijke en hernieuwbare bronnen, zoals (kraft)papier, golfkarton, gecertificeerd hout en – als het niet anders kan – bioplastics. Deze grondstoffen zijn duurzaam, onuitputtelijk en CO2 neutraal, in tegenstelling tot fossiele grondstoffen. Het is echter niet alleen belangrijk om naar de herkomst van de verpakking te kijken, maar ook of de verpakking na gebruik gerecycled kan worden of biologisch afbreekbaar is. In Nederland en België zijn er een aantal goed lopende recyclingsystemen voor verpakkingsafval. Vooral papier en karton worden voor het grootste deel ingezameld en gerecycled, net als steeds meer plastics. Verpakkingen die uit verschillende materialen bestaan, zijn vaak lastiger te recyclen, omdat ze eerst van elkaar gescheiden moeten worden. Ten slotte stimuleer ik hergebruik door voor specifieke bereidingen mooie glazen potjes te kiezen die gemakkelijk afgewassen en hergebruikt kunnen worden. Een deel van de verpakkingen kan niet worden gerecycled en belandt in het restafval. Dit is geen wenselijke oplossing omdat de grondstoffen verloren gaan.

Welke materialen gebruikt Scent & Spice?

Golfkarton

Ik verzend weinig producten, maar als ik ze verzend, dan doe ik dat in golfkarton. Golfkarton is een 100% biobased materiaal dat ook volledig recyclebaar is. Het materiaal is stevig en biedt daarom goede bescherming tegen schokken en stoten. Golfkartonnen dozen zijn dan ook zeer geschikt om producten tijdens transport mee te beschermen. Bovendien hebben ze een mooie, natuurlijke uitstraling. Golfkarton wordt ingezameld voor recycling om nieuw golfkarton te maken.

Papier

Papier wordt toegepast om bij het verzenden van producten de uitpakervaring (“unboxing experience”) te verbeteren, als bescherming voor glaswerk en voor promotiemateriaal (folders, visitekaartjes, flyers) en briefpapier. Net als golfkarton is papier 100% biobased en volledig recyclebaar.

Houtwol

Houtwol wordt gebruikt om producten bescherming te geven bij verzendingen. Het wordt ingezet om lege ruimte te vullen en voorkomt dat producten in de doos gaan schuiven bij transport. De keuze voor houtwol, in plaats van plastic vulsel of opvulpapier, heeft te maken met de mooie luxueuze uitstraling van het materiaal. Het is echter ook prima te gebruiken als aanmaakmateriaal voor barbecues en open haarden.

Glas

Voor de meeste producten die gemaakt worden tijdens workshops en cursussen wordt glas gebruikt. Denk aan crèmepotjes, flesjes en opslagpotjes. Verpakkingen van glas zijn in veel opzichten ideaal om cosmetica en voedingswaren in te verpakken. Glas is stabiel, geeft geen stoffen af aan de inhoud en is bestand tegen geur en olie. Bruinglas en blauwglas beschermen de inhoud bovendien tegen zonlicht. Het productieproces van glas is niet erg duurzaam, maar daar staat tegenover dat glas goed recyclebaar is en dat de potjes zelf hergebruikt kunnen worden. Glazen potjes worden immers over het algemeen mooier gevonden dan plastic potjes, waardoor de kans op hergebruik toeneemt.

Bioplastic

Bioplastic of PLA (Poly Lactic Acid) kruidenzakjes worden soms ingezet, als alternatief voor papieren zakjes met een plastic coating. Ze worden gemaakt van natuurlijke, hernieuwbare bronnen, zoals zetmeel (uit aardappelen en maïs) of cellulose. PLA is 100% biologisch afbreekbaar in industriële composteringsinstallaties (via de gft-bak) en niet schadelijk voor het milieu. Het kan niet op de composthoop, omdat het afbraakproces ervan veel te lang duurt. Om kruidenthee te verpakken heb ik gekozen voor papieren zakjes met een plastic coating, met name vanwege de mooie uitstraling. In andere gevallen leek het meer geschikt om een verpakking te kiezen die slechts uit één materiaal bestaat (bioplastics), omdat verpakkingen die uit verschillende materialen bestaan, vaak lastiger te recyclen zijn. Bioplastics zijn helaas duurder dan gewone plastics en worden nog niet veel gebruikt.

Plastic

Het gebruik van plastics wordt tot een minimum beperkt, omdat het gemaakt wordt van niet-hernieuwbare fossiele grondstoffen (aardolie). Bovendien is het nog steeds erg moeilijk – en afhankelijk van het soort plastic soms zelfs onmogelijk – te recyclen.

Voor elke verpakking heb ik nagedacht over de beste oplossing, maar dat betekent niet dat het ook de beste oplossing ís. Nieuwe technologieën en ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Als je een beter idee hebt voor een verpakking, laat het dan vooral weten.

Deel dit op

Eén reactie

  1. Anne Bloemers
    | Beantwoorden

    Zelf probeer ik vaak oude papieren draagtassen te gebruiken om dingen veilig te verpakken, het is beter voor het milieu en wie de verpakking krijgt kan de tas ook nog gebruiken. Ik stuur vaak dingen op dus ik vind dit zelf een hele goede optie. De andere benoemde materialen zijn ook goede opties.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *