mirreMirre (Commiphora spp.) is een gomhars uit kleine doornige bomen van de familie van de Burseraceae. De oorsprong van de plant ligt in Somalië, Ethiopië en het Arabisch Schiereiland. Er worden verschillende soorten Commiphora gebruikt als bron voor Mirre, zoals Echte Mirre (Commiphora myrrha), Abyssinische Mirre (Commiphora habessinica) en Afrikaanse Mirre (Commiphora africana). De kleur varieert van geelbruin tot roodbruin en bruin. De geur is harsig, verfijnd, zacht en mild zoet.

Mirre wordt al duizenden jaren gebruikt als ingrediënt in parfum en wierook en als medicijn. Vermengd met Olibanum (Wierook) en andere harsen wordt het gebruikt in de erediensten van de Russische, Grieks-Orthodoxe, Rooms-Katholieke en Anglicaanse Kerk. Het staat vooral bekend als één van de drie giften van de Drie Wijzen uit het Oosten voor het Kindje Jezus in Mattheus 2:11 van het Nieuwe Testament: “En toen zij in het huis kwamen, vonden zij het Kind met Maria, Zijn moeder, en zij vielen neer en aanbaden Het. Zij openden hun schatkisten en brachten Hem geschenken: goud en wierook en mirre.” Mirre wordt ook veel ingezet in de Ayurveda, TCM en Unani.

Mirre wordt geoogst door het verwonden van de bast van de Mirreboom. De gomhars stroomt eruit en verhardt. Zodra de hars hard is, kan de hars worden geoogst. Mirre heeft sterk antiseptische kwaliteiten en lijkt een plaatselijk pijnstillend effect te hebben. Het wordt veel gebruikt in tandpasta en mondspoelingen, maar ook in zalven en crèmes gericht op wondverzorging en reumatische klachten. Inwendig kan het toegepast worden bij griep en verkoudheid, hoest, astma en artritis. Uit in vitro en dieronderzoek blijkt Mirre kankerremmende eigenschappen te hebben. Dit is vooral te danken aan de sesquiterpenen in de hars. Ten slotte heeft Mirre bloedsuikerverlagende kwaliteiten, een verlagend effect op de LDL cholesterol en een verhogend effect op de HDL cholesterol.

Mirre is bovendien een heerlijk ingrediënt en geurwerken, zoals het recept voor solid perfume.

Deel dit op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *