RECEPT: Verwarmende bodylotionbar

Ik heb het koud. Ik ben nooit een wintermens geweest. Ik houd van alle seizoenen en hun eigen kleuren en geuren, maar de koude van de winter is voor mij soms een echte beproeving. Ik denk dat mijn persoonlijke thermostaat zich na drie jaar Brazilië aangepast heeft aan een meer tropisch biotoop. Dikke truien worden uit de kast getrokken en vol smart bedek ik mijn blote benen. Warm blijven en het voor mezelf behaaglijk maken zijn cruciale winteractiviteiten. Tel daarbij op dat de huid van mijn onderbenen in dit seizoen haast begint te kraken van de droogte en dat mijn tenen als ijspegels in mijn schoenen hangen, en dan weet ik: tijd voor actie! Ik maak een bodylotionbar die mijn droge velletje weer laat stralen en tegelijkertijd mijn thermostaat een graadje warmer zet.

Een bodylotionbar is een lotion in vaste vorm die smelt op lichaamstemperatuur. Het is dus belangrijk de ingrediënten zo te kiezen dat ze smelten bij 37°C. Dit gebeurt als je bijenwas, Cacaoboter en Jojoba-olie in gelijke delen gebruikt. Je kan als veganistisch alternatief voor bijenwas Carnaúba-was gebruiken, maar dan zal je zelf moeten experimenteren hoeveel je precies moet toevoegen, want Carnaúba-was heeft een hogere smelttemperatuur dan bijenwas. Dit proefje staat nog op mijn to-do lijstje!

Jeneverbes is een verwarmend kruid, dus heerlijk in een winterse bodylotion. Daarnaast gebruik ik gedroogde Gember. Al in oude Chinese teksten staat vermeld dat verse Gemberwortel gebruikt kan worden om het lichaam te verkoelen en gedroogde Gember om te verwarmen. Dit wordt bevestigd door wetenschappelijk onderzoek. Waarschijnlijk hangt dit samen met de omzetting van het verkoelende gingerol - een bestanddeel van de etherische olie van Gember - in het verwarmende shogaol door het droogproces. Vandaar mijn keuze voor gedroogde Gember. Tenslotte voeg ik etherische olie van Zilverspar en Sinaasappel toe voor een knus winters geurtje.

Wat heb je nodig voor ongeveer 7-8 stuks?lotionbar
  • 85 g bijenwas
  • 95 g Cacaoboter
  • 95 g Jojoba-olie
  • 20 g gedroogde Jeneverbessen
  • 20 g gedroogde (geen verse!) Gemberwortel
  • 20-40 druppels etherische olie van Zilverspar en Sinaasappel
  • Thermometer
  • Vijzel
  • Siliconenvormpjes
Aan de slag!

Je begint met het maken van twee kruidenoliën (oliemaceraten). Kneus de gedroogde Jeneverbessen in een vijzel en stop ze samen met de Cacaoboter in een glazen potje, bijvoorbeeld een leeg jampotje. Doe vervolgens hetzelfde met de gedroogde Gemberwortel en de Jojoba-olie. Duw de kruiden goed onder de olie. Laat beide mengsels 48 uur trekken in een warmwaterbad (au bain-marie) op ongeveer 40-50°C. Dit kan op het fornuis of in de oven. Een thermometer is hierbij een handig hulpmiddel. Zeef de oliën door een koffiefilter. Laat de bijenwas au bain-marie smelten in een oud pannetje (beter geen pan die je ook voor voeding gebruikt). Weeg van elk oliemaceraat 85 g af (waarschijnlijk is er al wat olie verloren gegaan door de kruiden erin te laten trekken en blijft er vanzelf al ongeveer 85 g over) en voeg beide toe aan de bijenwas. Laat het mengsel niet te warm worden. Haal het pannetje uit het warmwaterbad en voeg beide etherische oliën toe. Reken op 20-40 druppels in totaal, afhankelijk van hoe sterk je de geur wilt hebben. Giet de massa in de vormpjes en laat ze uitharden. Haal de lotionbars na 24 uur uit de vormpjes en bewaar ze droog en koel.

Het is een leuk cadeautje voor de feestdagen. Stop ze in een mooi doosje of zakje. Strik eromheen en klaar!

Deel dit op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *