Gehoest, gesnotter en waterige ogen. Overal om me heen zie ik mensen met verkoudheid en griep. Niet heel ernstig, maar wel ontzettend vervelend. Zelf vind ik het ‘s nachts altijd het ergst. Door een dichte neus lijkt het alsof ik geen adem kan krijgen, waardoor ik niet goed in slaap kan vallen. En slaap is nou juist zo nodig om goed te herstellen. Op deze manier kan je in een vicieuze cirkel belanden van chronische snotterperiodes. Een fijn huismiddel om verkoudheid te lijf te gaan, is het onderstaande recept: een pittige honing-azijntinctuur. Het fijne ervan is dat de ingrediënten in elke supermarkt te krijgen zijn.

Appelciderazijn heeft een lange gebruiksgeschiedenis als genezend elixer door de antibiotische en ontsmettende eigenschappen. Knoflook is echt supervoedsel bij verkoudheid. Het werkt antibiotisch, ontsmettend en antiparasitair. Daarnaast is het een immunostimulator, of met andere woorden, een ondersteuner van het immuunsysteem. Om deze eigenschappen aan te kunnen boren, gebruik je knoflook best vers en rauw. Door het kneuzen of persen komt allicine vrij, de inhoudsstof die verantwoordelijk is voor de antibiotische activiteit. Daarnaast zorgen de scherpe kruiden in het recept ervoor dat de sinussen en verstopte neuzen open gaan. Het proberen waard, toch?

Wat heb je nodig?honing

  • 2 el fijngesneden uien
  • 2 el fijngesneden knoflook
  • 1,5 el geraspte verse Gemberwortel
  • 1,5 el geraspte verse Mierikswortel (of Mierikswortel uit een potje)
  • 1,5 el Mosterdzaad
  • 1,5 el peperkorrels
  • 1 hele cayenne chilipeper of 1 tl gedroogde chili flakes
  • 250 ml appelciderazijn
  • 70 ml rauwe honing
  • Een weckpot van een halve liter
  • Een zeef
  • Een kaasdoek

Aan de slag!

Snijd de uien en knoflook fijn. Rasp de verse Gemberwortel en Mierikswortel. Stop de verse kruiden samen met het Mosterdzaad, de peperkorrels en chilipeper in de weckpot. Giet de appelciderazijn over de kruiden en zorg dat de kruiden goed onder de azijn staan. Voeg zo nodig extra azijn toe. Sluit de pot. Gebruik geen metalen deksel, want de azijn kan het metaal aantasten. Een weckpot is een goed alternatief. Laat het mengsel twee weken trekken, terwijl je de kruiden af en toe rond laat walsen in de pot. Zeef het mengsel af door een kaasdoek en pers de kruiden goed uit. Stort de azijn samen met de honing in een schone pot. Schud tot de honing in de azijn opgelost is. De azijntinctuur is minstens twee jaar houdbaar als je het koel en droog bewaart. Neem een halve tot een hele theelepel per uur als je je niet lekker voelt om het genezingsproces te versnellen of een paar theelepels voor het slapen gaan.

Reageren?