toppen van grove den

De Grove Den (Pinus sylvestris) behoort tot de Pijnboomfamilie (Pinaceae). Het is een wintergroene naaldboom. De naalden staan in paren van 2 en worden tot 8 cm lang. De plant is eenhuizig met mannelijke en vrouwelijke bloeiwijzen aan één boom. De bloeitijd is mei-juni. Mannelijke bloemen zijn rood of geel met een cilindrische vorm. Vrouwelijke bloemen zijn geschubd en houtig. De geur en smaak zijn aromatisch en bitter.

Van de Grove Den worden de naalden, de jonge toppen, het hout, de hars en de pollen gebruikt. De jonge toppen worden in het voorjaar geoogst als ze plakkerig zijn en sterk geuren.

De Grove Den wordt vooral culinair en medicinaal ingezet; soms ook cosmetisch. Culinair wordt het bijvoorbeeld gebruikt in kruidenthee of in een honing- of azijntinctuur. Bovendien wordt er ook wijn van gemaakt. De smaak is goddelijk lekker! Medicinaal wordt het traditioneel toegepast bij infecties van de luchtwegen, zoals in hoestsiropen en andere extracten tegen bronchitis, griep en verkoudheid. Daarnaast bevatten dennentoppen aanzienlijke hoeveelheden androgene stoffen, waardoor het aangewend wordt tegen mannelijke kaalheid, voor de bevordering van spiergroei en als antidepressivum. Ten slotte werkt de plant verwarmend, urinedrijvend en ontstekingsremmend bij reumatische aandoeningen, rugklachten en spierpijn.

Grove Den kan in- en uitwendig gebruikt worden. De etherische olie heeft een paar contra-indicaties en interacties met reguliere medicijnen, maar verder kan je de plant veilig gebruiken.

Op zoek naar een recept met Grove Den? Kijk dan hier en hier.

Deel dit op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *