Paraffinekaarsen zijn niet zo gezond. Lees er hier meer over. Om toch lekker bij kaarslicht te kunnen zitten op een knusse winteravond, kan je als alternatief koolzaadwaskaarsen maken. Leuk om te doen en niet moeilijk!

Wat heb je nodig?kaarsen

  • Oude kranten of een tafelzeil
  • Een glazen (vuurvaste) maatbeker
  • Een pan met warm water
  • Een houten lepel
  • Een wasknijper, satéprikker of stokje
  • Een thermometer
  • Een hittebestendig glazen potje, kopje of blikje om de kaars in te gieten
  • Koolzaadwas
  • Etherische olie (20 druppels per 50 g was)
  • Decoratie in de vorm van kleurstof, kruiden, bloemen, schelpjes,…
  • Lontjes

Aan de slag!

Begin met het afdekken van je werkblad met een tafelzeil of oude kranten. Hoewel koolzaadwas afwasbaar is met water en zeep, bespaar je je zo heel wat schoonmaakwerk. Maak het potje waar je de kaars in wilt gieten schoon met soda en laat goed drogen. Dit potje kan een glazen schaaltje zijn, een kek weckpotje, een kringloopblikje of een vintage theekopje. Je kunt gebruiken wat je wilt, zolang het hittebestendig is en geen naden aan de onderkant heeft waar de was doorheen kan lopen als de kaars begint te smelten (been there, done that…).

Vul de maatbeker met twee keer de hoeveelheid koolzaadwas die in het potje past en laat de was op een laag vuur au bain-marie smelten. Zet het lege potje ondertussen in een oven op ongeveer 50 graden Celsius om het lichtjes op te warmen. Zo koelt de kaars niet te snel af, wat een gladder resultaat geeft. Als de was gesmolten is, kan je er naar wens kleurstof of decoratie aan toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan een kaars met lavendelbloemetjes, steranijs of schelpjes. Zelf houd ik niet van kleurstof en maak ik een kaars het liefst zo eenvoudig mogelijk, maar the sky is the limit, dus laat er vooral je creativiteit op los. Roer de kleurstof en decoratie onder de was tot het goed verdeeld is. Laat de was afkoelen tot ongeveer 55 graden Celsius en voeg etherische olie toe voor een lekkere geur. Roer het weer goed door. Haal het potje uit de oven en zet het lontje erin. Je kunt het lontje in het midden houden door het vast te binden aan een wasknijper, satéprikker of stokje en deze dwars over het potje te leggen. Als de was ongeveer 50 graden Celsius is, kan je de kaars gieten. Giet langzaam, zodat je een stevige kaars zonder luchtbellen krijgt. Laat de kaars een 10-tal uur stollen.

Je kunt geur aan je kaars toevoegen door natuurlijke etherische olie te gebruiken. Dat geeft een subtiele geur. Als je liever een sterkere geur hebt, kan je ook speciale geurolie voor kaarsen kopen. Zelf ben ik daar ook weer niet zo’n fan van, maar dat is heel persoonlijk. Een paar mooie combinaties van etherische oliën zijn:

  • Rozenhout, Cederhout en Ylang ylang (ontspannend)
  • Sandelhout, Ylang ylang en Vetiver (sensueel, kruidig en bloemig)
  • Kaneel, Sinaasappel en Mandarijn (warm en kruidig)
  • Sandelhout, Eucalyptus en Tijm (om vrijer te ademen)
  • Citroen, Grapefruit, Basilicum (verfrissend en vitaliserend)
  • Grove den, Spar, Grapefruit en Palmarosa (verfrissend, luchtreiniger)
  • Lavendel, Oranjebloesem en Roos (ontspannen voor het slapengaan, goed inslapen)
  • Gember, Rozemarijn, Engelwortel en Citroen (opwekkend en vitaliserend)
  • Lavendel, Kamille, Bergamot, Roos en Geranium (ontspanning en balans vinden)
  • Sinaasappel, Vanille, Kruidnagel, Kardemom, Ylang ylang en Kaneel  (stimulerend, luchtreiniger)

Je kunt een oneindige hoeveelheid composities maken naar eigen smaak. Bovendien is het een leuk cadeautje voor de feestdagen!

Leave a Reply