blikje met zalfZalven zijn huidsmeersels die uitwendig aangebracht worden met een medicinaal of cosmetisch doel. In de geneeskunde worden ze gebruikt als medium om geneeskrachtige stoffen op de huid te laten inwerken. Denk bijvoorbeeld aan een zalf tegen spierpijn, jeuk of voetschimmel. Een zalf is een combinatie van een vet en een was. De keuze voor een vet (dus de basisolie) is even belangrijk als de kruiden die er in de bereiding gebruikt worden. In dit recept wordt er gebruik gemaakt van een basisolie die schimmelbestrijdende eigenschappen heeft.​

Wat heb je nodig?

- 1 zalfpotje van 30 ml

- 50 g biologische kokosolie

- 5 g bloemblaadjes van goudsbloem (Calendula officinalis)

- 4 g bijenwas of 3 g candelillawas (vegan)

- 8 druppels manuka, oregano of tijm etherische olie

Voor het maken van anti-schimmelzalf is het handig om kokosolie als basisolie te gebruiken, omdat die schimmelbestrijdende kwaliteiten heeft. Ook de andere toevoegingen (goudsbloem en de etherische olie van manuka, oregano of tijm) zijn schimmelbestrijdend. Je kunt de was in dit recept ook weglaten. De kokosolie wordt weer vast als je alle ingrediënten eronder geroerd hebt en de olie laat afkoelen. Daardoor krijgt het van zichzelf de consistentie van een zalf. Het smeltpunt is dan wel laag, want kokosolie wordt vloeibaar bij 24 graden Celsius. Houd daar rekening mee in de zomer! Door de was gaat het smeltpunt omhoog, waardoor de zalf vaster van vorm blijft bij hogere temperaturen (en toch smelt bij aanraking op het lichaam).

Aan de slag!

Smelt 50 g kokosolie in een glazen pot (vb. een jampot) en voeg er bloemblaadjes van goudsbloem aan toe. Zorg dat de blaadjes goed onder de olie zitten. Verwarm de pot ongeveer 48 uur au bain-marie of in de oven op 40-50°C. Zeef vervolgens de bladeren uit de olie met een fijne zeef en filter het eventueel na door een koffiefilter. Dit gaat heel langzaam, dus geef de olie de tijd om er rustig doorheen te druppelen. Weeg 30 g van de goudsbloemolie af met een keukenweegschaal. Verwarm dit samen met de was au bain-marie, tot de was gesmolten is. Dit is voor bijenwas bij ongeveer 65°C (het smeltpunt van candelillawas is iets hoger). Laat de substantie afkoelen tot rond de 45°C. Voeg de etherische olie toe en roer het goed door het mengsel heen. Doe dit niet vóór de zalf enigszins afgekoeld is, want anders vervliegt de etherische olie. Giet het mengsel vervolgens snel in een zalfpotje en laat het opstijven.

Je kunt de zalf uitwendig gebruiken bij schimmelnagels of voetschimmel. Breng de zalf een paar keer per dag aan. Bij schimmelnagels blijf je smeren tot de gezonde nagel helemaal terug gegroeid is (soms meerdere maanden).

Hier vind je nog een recept voor smeerwortelzalf en anti-jeukzalf.

Deel dit op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *