Zelf natuurlijke deodorant maken is helemaal in, onder andere dankzij de groeiende aandacht voor de mogelijk schadelijke gevolgen van commerciële deodorants. Veel mensen experimenteren daarom met zelf maken van deodorant, zonder aluminium of parabenen. Soms is deze zelfgemaakte deodorant echter nauwelijks effectief of worden er ingrediënten gebruikt die huidirritatie en andere problemen veroorzaken. In de workshop deodorant van Scent & Spice leer je drie soorten natuurlijke deodorant te maken die effectief werkt zonder parabenen en aluminium. We maken een deospray, een deostick en/of een deoroller. In dit artikel vind je wat achtergrondinformatie, in de workshop krijg je een uitgebreidere handleiding met veel meer informatie.

Deodorant en zweet

Zweet is licht zuur met een pH-waarde van tussen de 4,5 en 7. Hoewel zweten een natuurlijke reactie van het lichaam is, wordt het in het dagelijks leven niet gewaardeerd. Dit komt omdat zweten bijdraagt aan lichaamsgeur. De geur ontstaat door de werking van nuttige bacteriën op de huid die het zweet afbreken. Een manier om lichaamsgeur tegen te gaan, is het wassen van het lichaam. Een andere optie is het gebruik van een deodorant of antitranspirant.

Ingrediënten van commerciële deodorants

Commerciële deodorants liggen tegenwoordig sterk onder vuur, omdat er geruchten circuleren dat ze borst- en lymfeklierkanker zouden kunnen veroorzaken. Het verhaal is ooit in de wereld gekomen door een spam-email uit 1999. Er wordt ondertussen wel veel onderzoek gedaan, maar vooralsnog is er geen sluitend bewijs gevonden. Toch is het interessant om naar de ingrediëntenlijst van commerciële deodorants te kijken, omdat ze vaak stoffen bevatten die een problematische werking op de huid of de gezondheid kunnen hebben. Bovendien is deodorant een middel dat dagelijks aangebracht wordt onder de oksels, een plek waar zich veel gevoelige borst- en lymfeklieren en lymfeknopen bevinden. Het is dus belangrijk om er erg voorzichtig mee om te springen.

Actieve stoffen die in de meeste deodorants worden gevonden, zijn natriumstearaat, natriumchloride en stearylalcohol. Deze zijn onschadelijk en leveren meestal geen problemen op. Naast deze grotendeels onschuldige ingrediënten, worden er in de recepten ook vaak stoffen gebruikt die wel problemen op kunnen leveren. Een aantal van de meest besproken ingrediënten zijn:

Zelf natuurlijke deodorant maken?

Het is niet voor niks dat er allerlei sterk werkende ingrediënten gebruikt worden in commerciële deodorants. Het is namelijk niet zo makkelijk om zelf een goed werkende deodorant te maken met uitsluitend natuurlijke ingrediënten die ook nog eens onschadelijk is voor je huid, je gezondheid en het milieu. Eén van de oorzaken is dat er nog relatief weinig onderzoek is gedaan naar de zweetremmende effecten van planten.

Natuurlijke huidverzoring en natuurlijke deodorant
Deostick van natuurlijke ingrediënten - natuurlijke deodorant!

Wel zijn er een aantal plantaardige middelen die traditioneel gebruikt worden om zweten tegen te gaan, geuren te verdrijven of bacteriën te bestrijden, zoals Salie en Scharlei. In de workshop natuurlijke deodorant gaan we deze ingrediënten combineren en toepassen. Ben jij ook benieuwd hoe je zelf een natuurlijke deodorant kunt maken zonder aluminium en parabenen? Anneke, een deelnemer van een van de eerdere workshops zegt er het volgende over: 

"Ik wist niet dat het zo simpel was. Als je de ingrediënten in huis hebt, ben je in 15 minuten klaar. En dan heb je een echt mooi product dat makkelijk aan te brengen is. Geen vet smeerseltje bomvol baking soda dat plakkerige en jeukende oksels veroorzaakt. Ik vind het beter dan andere natuurlijke deodorant die ik eerder gekocht of gemaakt heb. De informatie die Nele geeft over de ingrediënten is helder en er is een informatiemap met duidelijke recepten. Bovendien is het een gezellige middag op een prachtige plek. Echt de investering dubbel en dwars waard!"

 

En hoe zit het met baking soda in natuurlijke deodorant?

Belangrijk om te vermelden is dat in veel zelfgemaakte deodorants (en ook in de natuurlijke deodorants bij 's lands grootste grootgrutter) gebruik gemaakt wordt van grote hoeveelheden natriumbicarbonaat, ook wel baking soda, baksoda of zuiveringszout genoemd. Baking soda is echter geen onschuldige stof. Het is basisch (alkalisch) en kan sterk reageren met andere stoffen in de deodorant en met je huid.  Ontstoken oksels zijn dus geen tijdelijk gevolg van het 'detoxen' van je lichaam, zoals op verschillende websites wel eens beweerd wordt, maar een bekende bijwerking van natriumbicarbonaat! In de workshop ga ik dieper in op de werking en mogelijke bijwerkingen van baking soda en andere toevoegingen, zodat je zelf een natuurlijke deodorant kunt maken die je geen ontstoken oksels bezorgt.

Natuurlijk ben ik ook benieuwd naar jouw ervaringen met zelfgemaakte, natuurlijke deodorant. Heb je zelf wel eens natuurlijke deodorant gemaakt en hoe beviel dat? Onder "Meer lezen" kun je je verhaal kwijt!

Deel dit op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *