Zelf natuurlijke deodorant maken is helemaal in, onder andere dankzij de groeiende aandacht voor de mogelijk schadelijke gevolgen van commerciële deodorants. Veel mensen experimenteren daarom met zelf maken van deodorant zonder aluminium of parabenen. Soms is deze zelfgemaakte deodorant nauwelijks effectief of worden er ingrediënten gebruikt die huidirritatie en andere problemen veroorzaken. In de workshop deodorant van Scent & Spice leer je drie soorten effectieve natuurlijke deodorant maken zonder parabenen en aluminium: een deospray, een deostick en/of een deoroller. In dit artikel vind je achtergrondinformatie. In de workshop krijg je een uitgebreide handleiding met verschillende recepten en instructies.

Ingrediënten van commerciële deodorants

Commerciële deodorants liggen tegenwoordig sterk onder vuur, omdat er geruchten circuleren dat ze borst- en lymfeklierkanker zouden kunnen veroorzaken. Het verhaal is ooit in de wereld gekomen door een spam-email uit 1999. Er wordt ondertussen wel veel onderzoek gedaan, maar vooralsnog is er geen sluitend bewijs gevonden. Toch is het interessant om naar de ingrediëntenlijst van commerciële deodorants te kijken, omdat ze vaak stoffen bevatten die een problematische werking op de huid of de gezondheid kunnen hebben. Bovendien is deodorant een middel dat dagelijks aangebracht wordt onder de oksels, een plek waar zich veel gevoelige borst- en lymfeklieren en lymfeknopen bevinden. Het is dus belangrijk om er erg voorzichtig mee om te springen.

Actieve stoffen die in de meeste deodorants worden gevonden, zijn natriumstearaat, natriumchloride en stearylalcohol. Deze stoffen zijn onschadelijk en leveren meestal geen problemen op. Naast deze grotendeels onschuldige ingrediënten, worden er in de recepten ook vaak stoffen gebruikt die wel problemen op kunnen leveren. Een aantal van de meest besproken ingrediënten zijn:

Zelf natuurlijke deodorant maken?

Het is niet voor niks dat er allerlei sterk werkende ingrediënten gebruikt worden in commerciële deodorants. Het is namelijk niet zo makkelijk om zelf een goed werkende deodorant te maken met uitsluitend natuurlijke ingrediënten die ook nog eens onschadelijk is voor je huid, je gezondheid en het milieu. Eén van de oorzaken is dat er nog relatief weinig onderzoek is gedaan naar de zweetremmende effecten van planten.

Natuurlijke huidverzoring en natuurlijke deodorant
Deostick van natuurlijke ingrediënten - natuurlijke deodorant!

Wel zijn er een aantal plantaardige middelen die traditioneel gebruikt worden om zweten tegen te gaan, geuren te verdrijven of bacteriën te bestrijden, zoals Salie en Scharlei. In de workshop natuurlijke deodorant gaan we deze ingrediënten combineren en toepassen. Ben jij ook benieuwd hoe je zelf een natuurlijke deodorant kunt maken zonder aluminium en parabenen?

Scharlei (Salvia sclarea)

Scharlei (Salvia sclarea) is familie van de Echte Salie (Salvia officinalis). Beide behoren tot de Lipbloemenfamilie (Lamiaceae). De plant verspreidt een sterke muskusachtige geur die omschreven kan worden als hooi- of zweetachtig. De plant wordt daarom van oudsher ook Keukenmeidenzweet genoemd. De geur wordt voornamelijk veroorzaakt door het terpeen sclareol. De ironie wil dat de plant traditioneel wordt toegepast vanwege de zweetremmende effecten. Dat maakt Keukenmeidenzweet tot een ideaal ingrediënt in natuurlijke deodorant. Ik maak er dan ook dankbaar gebruik van in  mijn workshops, in de vorm van etherische olie. Gelukkig heeft de etherische olie een aangenamere geur dan de plant zelf, namelijk fris, zoet en nootachtig. De etherische olie wordt gewonnen uit de bloemtoppen en bladeren en is kleurloos tot lichtgeel. Het kan beter niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap of door jonge kinderen.

Scharlei heeft ook andere interessante eigenschappen. De etherische olie activeert het zenuwstelsel en de natuurlijke afweer én werkt bloeddrukverlagend. Het is daarnaast geschikt voor het behandelen van depressies en angsten. Bovendien werkt het krampwerend bij menstruatieproblemen. Ten slotte een leuk weetje: vóór Hop (Humulus lupulus) in gebruik kwam om bier op smaak te brengen, werd Scharlei hiervoor ingezet. Een veelzijdige plant dus, dat Keukenmeidenzweet!

Scharlei
Scharlei - "keukenmeidenzweet"

 

En hoe zit het met baking soda in natuurlijke deodorant?

Belangrijk om te vermelden is dat in veel zelfgemaakte deodorants gebruik gemaakt wordt van grote hoeveelheden natriumbicarbonaat, ook wel baking soda genoemd. Baking soda is echter geen onschuldige stof. Het is basisch (alkalisch) en kan sterk reageren met andere stoffen in de deodorant en met je huid. Ontstoken oksels zijn dus geen tijdelijk gevolg van het 'detoxen' van je lichaam, zoals op verschillende websites wel eens beweerd wordt, maar een bekende bijwerking van natriumbicarbonaat! In de workshop ga ik dieper in op de werking en mogelijke bijwerkingen van baking soda en andere toevoegingen, zodat je zelf een natuurlijke deodorant kunt maken die je geen ontstoken oksels bezorgt.

Anneke, een deelnemer aan één van de eerdere workshops zegt er het volgende over:

"Ik wist niet dat het zo simpel was. Als je de ingrediënten in huis hebt, ben je in 15 minuten klaar. En dan heb je een echt mooi product dat makkelijk aan te brengen is. Geen vet smeerseltje bomvol baking soda dat plakkerige en jeukende oksels veroorzaakt. Ik vind het beter dan andere natuurlijke deodorant die ik eerder gekocht of gemaakt heb. De informatie die Nele geeft over de ingrediënten is helder en er is een informatiemap met duidelijke recepten. Bovendien is het een gezellige middag op een prachtige plek. Echt de investering dubbel en dwars waard!"

 

Natuurlijk ben ik ook benieuwd naar jouw ervaringen met zelfgemaakte, natuurlijke deodorant. Heb je zelf wel eens natuurlijke deodorant gemaakt en hoe beviel dat?

Deel dit op