vlierbessensiroop

Wat heb je nodig?

  • 1 kg verse en rijpe Vlierbessen
  • 15 g vers geraspte gemberwortel
  • Water
  • 2 kruidnagels
  • 1 tl kaneelpoeder of een kaneelstokje
  • 1 steranijs of 4 kardemompeulen
  • Honing (of suiker)
  • Sap van 2 biologische citroenen

Aan de slag!

Doe de Vlierbessen en de gember met een laagje water in een grote pan en laat zachtjes sudderen tot de bessen zacht zijn en hun sap afgeven. Neem een pureestamper en pers het sap goed uit de besjes. Filter het sap door een kaasdoek en voeg de kruidnagels, kaneel, steranijs en citroensap toe aan het sap. Laat op een zacht vuurtje indikken. Giet het sap door een zeef in een maatbeker (om de kruiden eruit te zeven) en kijk hoeveel deciliter je over hebt. Voeg dezelfde hoeveelheid honing toe en roer die goed onder het sap. Laat alles afkoelen en giet het pas daarna in de flesjes. De siroop is een drietal maanden houdbaar in de koelkast. Als je met suiker werkt, neem dan half zoveel suiker als sap en voeg deze toe terwijl het sap nog op het vuur staat. Giet de siroop met suiker heet in de flesjes (boordevol!) en zet ze omgekeerd weg om af te koelen. De variant met suiker is 1 tot 2 jaar houdbaar.
Om verkoudheid of griep te behandelen of te voorkomen neem je een paar keer per dag 1 à 2 eetlepels van de siroop. Als je de siroop preventief wilt gebruiken, kan je hem toevoegen aan thee, aan dressings en vinaigrettes of zelfs aan warme chocolademelk.

Reageren?