Bijvoet (Artemisia vulgaris) is een lid van de Composietenfamilie (Asteraceae). Het is een echte zomerplant, met een heerlijke geur die vrijkomt als je de bloemknoppen tussen je vingers kneust. De stengel is 60-120 cm lang met vaak een roodachtige kleur. De onderzijde van het blad is witviltig behaard. De bloem is bruinachtig geel. De hoofdjes vormen samen een pluim, die van juli tot september in bloei staat. Het is familie van Absintalsem (Artemisia absinthium), maar de smaak is veel minder bitter. Zowel het blad en de wortel als de bloemknoppen en bloemen worden gebruikt.

BijvoetDe plant wordt zowel culinair als medicinaal toegepast. Er kan thee gezet worden van de wortel, het blad en de bloemknoppen. Het blad en de bloemknoppen worden daarnaast gebruikt in kruidenbitters en likeuren. Bovendien kan het blad als groente gegeten worden. Medicinaal wordt Bijvoet gebruikt om onregelmatige menstruatie en menstruatiepijnen tegen te gaan. Verder is de plant in gebruik als medicijn bij een waaier aan klachten zoals depressie, nervositeit, jicht, blauwe plekken, verkoudheid, bronchitis en astma. Vanwege de aanwezige bitterstoffen bevordert de plant de spijsvertering en wordt ingezet bij maag- en darmklachten. Bijvoet kan gerookt worden met hetzelfde effect als marihuana, alleen dan heel licht. Langdurig gebruik op deze manier wordt sterk afgeraden, omdat het schade kan toebrengen aan het zenuwstelsel.

Bijvoet kan in- en uitwendig gebruikt worden. Het is een vrij veilige plant. De etherische olie bevat thujon, maar in zulke kleine hoeveelheden dat er bij normale doses geen problemen optreden. Thujon kan leiden tot duizeligheid, buikpijn en in grote hoeveelheden zelfs de dood. Gebruik tijdens de zwangerschap wordt afgeraden, vanwege de baarmoederstimulerende werking. Bijvoetpollen kunnen in augustus en september hooikoortsachtige klachten veroorzaken. Deze allergie gaat vaak samen met een allergie voor andere planten zoals selderij, peterselie, venkel en anijs (kruisallergie).

Op zoek naar een heerlijk recept met Bijvoet? Kijk dan hier.

Deel dit op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *