Het is die tijd van het jaar. Het miezert al de hele week en de prachtige herfstkleuren die de aarde als een kleurrijk tapijt bedekken, vervagen langzaam tot een vormeloze en modderige massa. Het proces om van dood plantenmateriaal humus te maken is in volle gang. Als je in het bos loopt, word je omringd door de aardse geuren die horen bij het rottingsproces. Paddenstoelen steken hun hoedjes boven de grond en maken het herfstige plaatje helemaal af. Humus is een onderdeel van de levenscyclus van de natuur, want het is het broodnodige voedsel voor het nieuwe voorjaar.Als ik het woord humus hoor, denk ik ook meteen aan hummus. Je weet wel, die overheerlijke kikkererwtenpasta die je op knapperig brood smeert, misschien met wat gegrilde groenten erop, en die je vervolgens likkebaarden naar binnen schuift. Verrukkelijk! Maar goed, om één of andere reden vind ik hummus een zomers gerecht. De humus in het bos bracht me echter op het idee om te experimenteren met een herfstig recept voor hummus. Herfst is notentijd. Je kunt overal walnoten en hazelnoten rapen of kopen. Het is even een werkje om ze te kraken, maar het leek me een lekkere combinatie met kikkererwten.

Lief en ik organiseren regelmatig notenkraakavonden. Dan zitten we gezellig aan de keukentafel intieme gesprekken te voeren terwijl de ene kraakt en de andere de noten uit de dop haalt. In een mum van tijd hebben we een weckpot vol gekraakte noten, waar je in de winkel gruwelijk veel geld voor betaalt. En we hebben bovendien een gezellige tijd gehad! Deze keer werd de gezelligheid nog verhoogd door de verwachting van een heerlijk herfstig bacchanaal met zelfgebakken brood en kruidige notenhummus. En reken maar dat het lekker was! Om vingers en tenen bij af te likken!

Wat heb je nodig?

  • 150 g gekookte kikkererwten
  • 50 g walnotenHummus
  • 20 g hazelnoten
  • 2 teentjes knoflook, gepeld
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • ½ tl Keltisch zeezout
  • Een flinke snuif peper
  • Sap van 1 citroen
  • Een flinke scheut olijfolie
  • Paprikapoeder naar smaak
  • Optioneel: chilivlokken of cayennepeper

Aan de slag!

Week de gedroogde kikkererwten in ruim water gedurende minimaal 8 uur en spoel ze goed af. Kook de kikkererwten vervolgens in ruim water tot ze gaar zijn. Rooster de noten kort in de pan. Doe de kikkererwten, de noten, de knoflook en alle kruiden, behalve het paprikapoeder, in een kom. Pers de citroen uit en voeg het sap toe, samen met een flinke scheut olijfolie. Mix het geheel met een keukenmachine of staafmixer goed door elkaar. Blijf mixen tot er een gladde puree ontstaat. Voeg, als het te droog is, extra olijfolie of een scheut water toe. Schep de hummus in een kommetje en kruid af met olijfolie en een snuf paprikapoeder. Als je van pittig houdt, kan je ook chilivlokken of cayennepeper toevoegen. Smeer de notenhummus op een knapperig broodje, serveer er lekkere toppings bij en enjoy!

Leave a Reply